Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

 • Tämä aihe sisältää 2,030 vastausta, 82 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten A.JalkanenA.Jalkanen toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,721 - 1,730 (kaikkiaan 2,029)
 • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

  Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

  Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

  Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

  Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

 • Gla Gla

  Suorittava sorkkaeläinkannan sorkkimiskeskustelussa: ”Mitä vielä noihin hirvikolareihin tulee ,täällä lasku on selkeä. Pienemmät sorkkaeläimet törmäilevät enemmän ,vaikka niitä ei saalistilastoissa juurikaan näy.”

  Luken julkaisussa peura- ja kauriskolarit Keski-Suomessa

  2017: 249 kpl

  2018: 275 kpl

  2019: 345 kpl

  Kohta alkaa saalistilastoissa näkyä, onhan kolarien määrä jo kaksinkertainen hirviin verrattuna. Ainakin olisi syytä saalistilastoissa alkaa näkyä. Muuten on tämän asian suhteen Keski-Suomessakin todellinen ongelma 10 vuoden kuluttua ja sen poistamiseen ei lääkkeitä tunnu löytyvän.

  suorittava porras suorittava porras

  Näyttää siltä ,että tähän mennessä riistakeskuksen alueella onkaadettu 20% viime vuoden määristä ja omalla paikkakunnallani kymmenen . Viimeksi mainittu tarkoittaa neljää vasaa ja kolmea aikuista valkohäntää. Huomattavasti vähemmän havaintoja viime vuoteen verrattuna. Kauriita näkyy ympäri pitäjää ihan ”mukavasti”, mutta kiinnostus niitä kohtaan on aika laimeaa.

  Gla Gla

  Jos kausi jatkuu yhtä surkeana, saa metsästäjät iloita keväällä riistanhoidon menestystarinan jatkumisesta. Se lienee tarkoituskin.

  suorittava porras suorittava porras

  Kai sitä jotain pitää hirvien tilalle saada. Valkohäntien kannankasvu on kuitenkin näillä kulmilla tällä erää taitettu.

  Gla Gla

  Kolaritilastot kertoo peurojenkin osalta aivan päinvastaisesta kehityksestä. Vai onko sinulla tuoreempia tietoja kuin minulla?

  Metsuri motokuski

  Vaikeahan niitä elukoita on kaataa jos niitä ei ole. Meillä jokunen kanttura vielä pyörii ja aina välillä niistä joku saa kyydin peräkärryssä lahtivajalle.

  Gla Gla

  Jos kolarit on parissa vuodessa lisääntyneet 38% (Keski-Suomen tilasto, sis. kauriit), elukoita oletettavasti on, kun niitä on ennenkin ollut. Toki metsästäjälle saaliinhimossaan mikään ei ole tarpeeksi. No, ehkä sitten kun peura kävelee lahtivajan ovesta sisään.

  oksapuu

  Taannoin Länsi-Uudellamaalla ajettiin yhdessä yössä toistakymmentä peurakolaria (poliisin tiedote). Että kyllä elukoita on…

  Täällä paikallisseuralla on lähemmäs 500 kaatolupaa, 150 on jo ammuttu. Puolikas paloiteltu peuranvasa tulee maanomistajalle vuokraa, pitääpä käydä viikonloppuna hakemassa…

  Puuki

  Valkohäntäpeuroja pyritään lisäämään sinne missä niitä on vielä vähän.  Tilaston mukaan vähiten lupia (alle 10 % kannasta) on Oulun alueelle jossa kanta on vielä pieni.  Mustikan varpujen ja marjojen  vähenemisellekin löytyi oikea syy ; pienten hirvieläinten suuri määrä.  Ei se ollutkaan avohakkuut.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Luin juuri julkaisua jossa kerrottiin että tiheässä kaurisaitauksessa (35 eläintä per 100 ha) borrelioosia kantavien nymfivaiheen punkkien tiheys oli viisinkertainen verrattuna aitauksen ulkopuoliseen alueeseen. Punkkien määrä aitauksissa 18-kertainen verrattuna ulkopuoleen. (Julkaisu: Gandy et al. 2021. Parasites and Vectors.)

Esillä 10 vastausta, 1,721 - 1,730 (kaikkiaan 2,029)