Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

 • Tämä aihe sisältää 2,030 vastausta, 82 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten A.JalkanenA.Jalkanen toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,731 - 1,740 (kaikkiaan 2,029)
 • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

  Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

  Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

  Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

  Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

 • Gla Gla

  Suorittava hirvieläinkannan säätelyjärjestelmäkeskustelussa: ”Valkohäntien saalismäärät ovat kasvaneet sen verran [Keski-Suomessa] ,että kannan kasvu ei ole enää kovin rajua. Lupia on käytössä niin paljon ,kun porukat viitsivät käyttää. Tyhjän pyytäminen ei kiinnosta. Tuskin puolta luvista käytetään. Viisi on kelvannut tähän mennessä koko paikkakunnalla.”

  Muistelen sinun joskus kirjoittaneen, että kanta oli joskus kasvussa, mutta sitten siellä ammuttiin muutama peura ja tilanne oli korjattu. Nyt metsästysjohtajakoulutuksessa kerrottiin aivan toisenlaista tarinaa.

  Peuroja on ollut tilastoitavaksi saakka n. vuodesta -85 alkaen. Siitä vuoteen 2000 kanta kasvoi n. 1100-1200 yksilöön, jossa se pysyi n. vuoteen  2015 saakka. Sen jälkeen tuli räjähdysmäinen kasvu. Parissa vuodessa kanta tuplaantui ja on viime vuodet ollut n. 2400-2600 yksilöä. Saalismäärät on viidessä vuodessa viisinkertaistuneet. Tällä hetkellä kasvu näyttää taittuneen, mutta tilastoinnin epävarmuudesta tiedämme paljon, eikä tarvitse ihmetellä, vaikka muutaman vuoden päästä käyrät osoittaisivat taas taivasta kohti. Mainitsemasi lupien käyttöaste tukee tätä ennustetta ja yleisesti ottaenhan metsästäjät toivovat peurakannan vahvistuvan täkäläisen tihentymäalueen ulkopuolella. Koronavuosi vähensi hirvikolarien määrän n. 170 kolarista n. 100 kolariin, mutta peurakolarien määrä laski vain hieman eli n. 85 -> n. 75 kpl eli varautukaa vaan peuranmetsästysurakkaan, kun kerta sellaista itsellenne rakennatte. Turha on parin vuoden kuluttua tulla selittelemään peurojen kannan kasvua ilmastonmuutoksen takia tai muilla itsestänne riippumattomilla syillä.

  Tyhjän pyytäminen ei kiinnosta, mutta susi- tai karhujahtiin lähtijöitä kyllä riittää. Itsekin voisin lähetä merelle meritaimenta pyytämään, vaikka sellaisen kerran vuodessa aktiiviaikoina sain.

  Kauriilla kehitys on vielä rajumpaa. Saalismäärät ovat 7-kertaistuneet viidessä vuodessa ja kolarien määräkin kasvoi vuodesta 2019 vuoteen 2020.

  suorittava porras suorittava porras

  Nuo pienemmät sorkkaeläimet ovat siinä mielessä haastavia jahdattavia ,että niitä näkee joko autosta pellolla tai auton nokkapellillä ,mutta ei juuri koskaan metsästystilanteissa. Kannan kasvun voi havaita vain kolaritilastoista .  Oma harminsa niistä on hirvijahdissakin ,kun koira painelee niiden perässä huitsin nevadaan pusikoita pitkin. Hirvikoiran edestä niitä ei voi ampua ellei välttämättä halua pilata hyvää hirvikoiraa. Peura- ja kaurisjahdit on järjestettävä eri aikaan. Monia vaan ei kiinnosta.

   

  jees h-valta

  Monia vaan silti näyttää kiinnostavan petojahti! Vaikka siitä ei saa edes lihaa kuin karhusta mutta silti tappovimmaa piisaa ylettömästi. Ei niitä petojakaan useimmiten näe mutta jahti tuntuu olevan murskaavan tehokasta. Kaikki luvat täytetään ensimmäisten jahtipäivien aikana.

  Gla Gla

  Monia ei kiinnosta peurajahti, mutta silti monia kiinnostaa peurojen kannan kasvu.

  Jos on haastavaa, tulkaa tänne oppiin, täkäläisillä on kyllä kokemusta aiheesta.

  suorittava porras suorittava porras

  Täytyy todeta ,kuten jesse ,että on parempaakin tekemistä. Menkööt ne joita kiinnostaa ja joita asia vaivaa. Olen näillä aamuilla oman osani tehnyt. Nyt on nuorempien vuoro ,jos ehtivät ja ovat kiinnostuneita.

  Ehkä jopa Gla:sta on enemmän hyötyä ,kun vain tarttuu toimeen.  Kotikenttäetukin puolella. Innolla vain opetusmateriaaliin tutustumaan ja metsästyskorttia ja asetta hankkimaan. Aloittaa voi vaikka tutustumalla metsästäjän eettisiin ohjeisiin. Siitä asiat lähtevät pehmeästi etenemään.

  Gla Gla

  Hyötyä ei minusta olisi, kun politiikan ja päätösvaltaisten toiminnan tavoite ei ole sama kuin oma tavoitteeni. Ylipäätään kaatolupien määrään ei vaikuta se, osallistunko talkoisiin vai en.

  Tällä hetkellä olen Mhyn kautta Mtk:n jäsen, eli osallistun sidosryhmän kautta asioiden käsittelyyn. Vuokrasopimuksissa on maininta vuokralaisen velvoitteesta pyrkiä tavoitetasoihin. Kommenttisi alleviivaa sidosryhmien merkityksettömyyttä.

  Muuten aihe kyllä kiinnostaa ja opetusmateriaalia on tullut luettua/kuunneltua, muutakin kuin linkittämäsi metsästysjohtajakurssi. Samoin alan lehtiä. Ihan asiallista materiaalia ja ylipäätään tältä osin tervehenkistä hommaa. Valitettavasti vaan hirvieläinten osalta pyöritetään valtiota valtiossa omilla tavoitteilla.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kuulostaa siltä että Keski-Suomen valkohäntätilanne on kovaa vauhtia heikkenemässä, tai paranemassa, riippuen kenen kannalta asiaa katsoo. Ne saisi varmaan helpoimmin pois runsaslumisina talvina ruokintapaikoilta kyttäämällä.

  Hesarissa oli video kun palomiehet nostivat vhp:n pois uima-altaasta Pöytyällä.

  http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008384621.html

  Gla Gla

  Ihan selvästi kanta leviää ja vahvistuu.

  Kartta vuodelta 2018:

  http://www.luke.fi/uutinen/valkohantapeurojen-maara-yha-voimakkaassa-kasvussa/

   

  Gla Gla
  puunhalaaja

  Mikähän taho lienee sen valituksen takana ,joka kohdistuu tehokkaampien pyyntikeinojen käyttämiseen tiheän sorkkaeläinkannan alueella. Valon käyttöä koskevasta poikkeusluvasta on sorvattu valitus ,jossa vaaditaan poikkeuslupaa keskeytettäväksi välittömästi .

  Suorittava tuota edellä kyseli. Valkohäntäpeuran metsästäjät -ryhmässä valituksen tekijäksi tiedettiin metsästäjä.

Esillä 10 vastausta, 1,731 - 1,740 (kaikkiaan 2,029)