Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 1,921 - 1,930 (kaikkiaan 2,001)
 • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

  Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

  Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

  Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

  Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  http://www.metsalehti.fi/uutiset/valkohantapeurakanta-kaantyi-laskuun-kanta-kutistui-liki-10-prosenttia/#23e3039d

  Luke uskoo kannan pudonneen. Kolaritilastot näyttänevät totuuden aikanaan, liikennesuoritteeseen suhteutettuna. Suorite alenee kun hupiajot jäävät pois ja adblue-litkun käyttäjät.

  kim1

  Ysitiellä paikallisen rhy:n alueella peurakolareiden määrä romahtanut..,eli 2020 89 kolaria ja 2021 43 kolaria..

  Gla Gla

  Sillä tieosuudella, johon tehtiin pitkä pätkä hirviaitaa?

  kim1

  Ei ole Kylmäkoskella hirviaitoja tehty viimeaikoina…

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Katsokaa dokumentti Punkkisota TV2. Aika hurja tauticocktail Joonas Berghällillä ja hurja hoito. Kaikilla ei ole varaa maksaa hoidosta kymmeniä tuhansia, ja joskus hoito voi olla vaarallisempi kuin tauti. Potilailla on kuitenkin usein elämänlaatu täysin nolla, joten otetaan se vaarallinen ja kallis hoito.

  Valkohäntäpeura on keskeinen punkkien määrän lisääjä luonnossamme. Se voisi kannattaa kitkeä kokonaan pois. Kumpi onkaan tärkeämpää, lihan saanti pakastimiin vai ihmisten terveys? Kevät on jälleen tulossa ja punkkikausi alkamassa.

  https://areena.yle.fi/1-62097672

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Keskustelua sananvapaudesta ja kroonisesta borrelioosista jota WHO ei tunnusta tautiluokituksissa.

  https://yle.fi/uutiset/3-12380408

  Immunologian professori Seppo Meri vastasi yleisökysymykseeni kroonisesta borrelioosista Tiedekulman Rajaton terveys -sarjan keskustelussa tänään. Hän sanoi että toistaiseksi tällaista tautia ei tunneta. Se tiedetään, että borreliainfektio voi jättää elimistöön vaurioita jotka aiheuttavat pitkäaikaisoireita. Sellaisesta sen sijaan ei ole todisteita, että borreliabakteeri voisi jäädä elimistöön antibioottihoidon jälkeen elelemään. – Juuri kuten olin blogiini aiemmin kirjoittanut.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kävin kuuntelemassa Panu Kuntun esitelmää kauriiden vaikutuksista luonnonkasveihin. A. Stubbin tyyliin kolme pointtia:

  1. Kauriit syövät mielellään jalopuita, joten niitä on turha yrittää etelässä viljellä ilman aitauksia.

  2. Kauriit syövät mielellään mustikkaa sekä harvinaisilta lehtomaisilta alueilta kukkakasveja ja monia uhanalaisiakin kasveja, joten ne voivat olla noilla luontotyypeillä paikallisesti erittäin tärkeä kasvien uhanalaistumista lisäävä tekijä. Ei syyllinen siis ole aina metsänhoito. Kasvillisuusmuutoksilla on seurausvaikutuksia hyönteisiin esim. perhosiin.

  3. Luontoväellä ja metsäväellä on yhteinen intressi saada kauriskannat alemmaksi.

  Visakallo Visakallo

  Kauriit ovat viheliäisiä myös taajamissa. Täälläkin taitaa nyt olla edessä mm. hautausmaan aitojen korottaminen, ettei kaikki hautakukat menisi kylälle asettuneen kaurislauman suihin. Some on nykyään tehnyt sen, ettei kukaan metsästäjä halua otsaansa bambimurhaajan leimaa. Ehkä jatkossa niiden kannattaisi ajatella hieman tarkemmin, jotka aikovat aloittaa sorkkaeläinten talviruokinnan.

  Puuki

  Päätin jatkaa metsäkauriiden (rajoitettua) ruokkimista koska söivät syksyllä lumen tultua pihasta kukkapenkeistä vihreän ja muita istutuksia.    Mustikan varvikkojen vähenemisestä on syytetty nykyistä metsätaloutta. Mutta suurin syy siihen on hirvieläinten lisääntyminen varsinkin Etelä-Suomessa. Toinen selkeä syy on harvennushakkuurästien suuri määrä erit. pohjoisempana ja metsien ryteikköistyminen. Ryteiköissä ei kasva mustikka eikä puolukka.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Lisäsin mustikan listalle kun se unohtui eilen. Kauriit ovat kävelevä ekokatastrofi kuten poro pohjoisessa. Tuohon tietenkin joku voi sanoa että siirtykää jatkuvapeitteiseen malliin niin ei tule tiheiköitä, heh.

Esillä 10 vastausta, 1,921 - 1,930 (kaikkiaan 2,001)