Keskustelut Metsänhoito Taimikon perkaus ruotsalaisittain

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 94)
 • Taimikon perkaus ruotsalaisittain

  Metsälehdessä 24/2011 oli juttu ruotsalaisesta, tuolloin vielä alustavasta havainnosta, jonka mukaan vesakon perkaukseen olisi keksitty tehokas menetelmä. Siinä ensimmäinen perkaus tehtäisiin keväkesällä toukokuussa ja toinen loppukesällä heinä-elokuussa.

  Kokemuksia ei tästä ole, mutta kokeillaan sitä porukalla alkavalla kasvukaudella. Kirjoitellaan kommentteja syksyllä lisää.

  (kirjoitusvirheitä korjattu)

 • suorittava porras suorittava porras

  Väärinkäsitysten välttämiseksi totean ,että en ollut tekemässä Metsälehden jutun leimikkoa . Viittasin aiemmin talvella tekemääni runsaan 20 ha:n myöhästyneeseen ylispuidenpoistoon , jolla kohteella Metsälehden toimittaja vieraili . Erinäisistä syistä johtuen siltä palstalta Metsälehteen tuli vai tilannekuva . Palstalla syntyneet ajatukset puolestaan Mikko puki tekstiksi eri toimijan ja metsänomistajan kohtella.
  Tarkoitus oli (ja mielestäni Mikko onnistuikin varsin hyvin )välittää viestiä , mihin hoitamattomuus johtaa ja kuinka metsänhoito puolestaan palkitsee. Lähekkäin oli molemmissa (omassani ja Metsälehden artikkelin tapaiuksessa ) erinomaiset vertailukohteet. Samanikäisillä ”koealoilla” ero metsän kehityksessä ja laadussa oli valtava.

  jees h-valta

  Metsälehden jutun paras anti oli siinä että sitä voidaan pitää eräänlaisena mallina helposta metsätaloudesta josta saa vielä kelpo rahakorvauksen varsinkin kun tavara myytäisiin oikeisiin osoitteisiin kunnon markkinahinnalla. Kuuseen vertaaminen ontuu pahasti jos toisessa puhutaan energiapuusta ja toisessa ainespuun kasvatuksesta. Kulurakenne hiukan erityyppinen.
  Ja kasvatusikäjakauma.

  Pusanta

  Pari viikkoa sitten kävin kolmioterällä perkaamassa kuusentaimikon. Tämän jutun luettuani taidan mennä syksyllä vielä uudestaan.

  Tiepuolelta olen kuullut, että vesominen vähenee kun vesakko ajetaan murskaimella vrt. niittokone. Aiheuttaisiko tuo roisimpi käsittely sen. Uskoisin, että sama periaate toimii myös kolmioterällä vrt. normaali terä.

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  Kuvittelin, että ruotsalaisessa perkaustyylissä ajetaan vesakko normaalisti lyhyeen kantoon, mutta uusimmassa Koneviestissä oli asiasta informaatiota.
  Raivaussahatestissä testattiin ”reppuraivuria”, jossa on ketjuterä. Tämä sahalaite on suunniteltu nimenomaan reikäperkaukseen ja testissä poistettiin n. metristen kuusentaimien ympäriltä kasvua haittaavat lehtipuut reilun metrin säteeeltä. Kantojen pituudeksi jäi noin 50-80 cm.

  Menetelmässä on tarkoitus, että vesat muodostuvat näihin pitkiin kantoihin. Taimiväleihin jäävien lehtipuiden ideana on kirittää kuuset nopampaan pituuskasvuun. (?)

  Vesoneet kannot on tarkoitus raivata seuraavassa taimikonhoidossa ja suorittaa myös lopullinen harvennus.

  Ps. Itse toimisin hieman toisin, siitä myöhemmin.

  tamperelainen tamperelainen

  Olen niittänyt tamikoilta heinää-vesoja kolmioterällä ja mielestäni vesominen vähenee.Niitossa vesan katkaisukohdan alapuoli myös usein ruhjoontuu,olisiko selitys?

  Gla Gla

  Hienoa, että Metsälehdessä oli artikkeli aiheesta. Nostetaan viestiketju sen kunniaksi ylös.

  Itse myöhästyin perkuulta noin kuukauden tätä systeemiä ajatellen, mutta josko ensi vuonna tekisi uuden perkuun ennen juhannusta. Jos oikein muistan, ihan hukkaan heitettyä työtä ei sekään tutkimuksen mukaan ole.

  Gla Gla

  Onko kukaan perannut tänä kesänä taimikkoaan jo toistamiseen?

  jees h-valta

  Kunhan nyt ekakertaankin ensin ja aivan varma etten sille alalle enää raivaussahaa ulkoiluta. Minään kesänä.
  Sen verran itikoitten sapuskajonon kohteena tullut jo oltua.

  huski

  Perkaus j a raivaussahatyö kannattaa aina!! Ravaussaha paras metsätyö väline!

  jees h-valta

  No enpä nyt rupeaisi parhaaksikaan noteeraamaan. Mutta jossain kohdissa kyllä hyvä apulaite. Olen kyllä kaksatasella stihlilläkin kymmnenen hehtaaria perannut varhaisperkausta lähes konttaamalla. Kun tarkoitus on (jos kuusta jossain kasvattaa) niin plokata sieltä ne parhaat yksilöt puskasta ja raivurilla ei niitä runkovirheitä huomaa ajoissa. Mutta silti tänäänkin siivonnut kyllä lehtipuutaimikkoa ylimääräisestä törkystä raivaussahalla.
  Alasta josta metsäkeskus muistutti taimien kasvuun auttamisen tärkeydestä. Minulla tuo tarkoitti noin viisimetrisen lehti/sekapuumetsän harvennusta.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 94)