Keskustelut Metsänhoito Taimivakat!

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 57)
 • Taimivakat!

  Merkitty: 

  Mukava olisi kuulla minkälaisia taimivakkoja palstalaiset käyttävät? Eli onko tuplataimivakka miten toimiva?

 • Uusmetsäläinen

  Tuplataimivakka toimii hyvin. Voimia ja aikaa säästyy, kun vakan täyttömatkat vähenevät puoleen. Normaalikuntoinen eläkeläinenkin kyllä jaksaa kannatella tuplataimivakkaa.

  Ainoa vaikeus on täytetyn kaksoistaimivakan nostossa kannettavaksi. Kannattaa täyttää vakka reilun puolen metrin korkeudella olevalla tasolla (kannolla tai muulla tömpäreellä), jotta saa kantohihnat pujotettua helpommin olkapäille.

  Metsänmies

  Tuo metsälehden testaama vakka on se, mistä kirjoitin aikaisemmassa kommentissani. Testissä kehutaan vakan tilavuutta. Ei ole juurikaan tilavampi, kuin normivakka, johon saa oikein pakkaamalla riittävästi painoa ja taimia. Tuo reunojen sisään kääntäminen on haitta, eikä hyöty. Ammattilaisilla on sellainen työtahti, että taimi on löydyttävä vakasta käteen etsimättä. Nuo sisälle käännetyt reunat repivät rystyset verille. Jos käyttää putkea kahdella kädellä, jotuu istuttamaa suorin käsin vakan yli, kyllä siinä kädet väsyvät. En silti sano, että vakka on täysi susi. Se  sopii hyvästi kiireettömälle harrastajalle, joka ei ole ylipainoinen ja jolle istutusmäärällä ei ole suurta merkitystä.

  Metsuri motokuski

  Minä pyöräytän aina istutustyössä vakan toisen pakaran päälle ja otan taimen vähän kuin rahapussin perstaskusta. Lonkan päällä sivulla se haittaa vain toimintaa.

  En tiedä onko mun ruumiinrakenne sen verran poikkeava että paremmin ja vähemmällä rasituksella saan taimet otettua hiukan takaa pakaran päältä.

  Metsänmies

  Vähän takapuolella vakka kannattaakin pitää. Jää reilumpi tila putken käyttöön edessä.

  Berza

  Ihmetyttää, miten vähän vakkojen suunnittelijat ovat ottaneet niiden ergonomian huomioon. Itselläni tuo yksipuoleinen painaa ilkeästi niskan seutua ja yleensä myös päänsärky  sen seurauksena, lihaskipujen lisäksi.

  Tämän vuoksi huskin valjaisiin olen sen viritellyt, mutta eipä hurraata kannata huutaa senkään kanssa. Tuo painon jakautuminen yhdelle puolelle on sen heikkous. Ehkä tupla vakka olisi parenpi ja eihän sitä ole pakko täyteen lastata, jos painoa tulee liikaa.

  Jätkä

  Kyllähän tuon taimivakan  kantamisen helpottamisessa rartkaisevassa asemassa ovat valjaat. Sen vähän, mitä olen putkella istuttanut, olen viritellyt kantovaljaita ja alkuperäisten hihnojen sijaan värkkäillyt leveämpää lantiovyötä ja vyön solkia, joilla homma on saatu säädettyä niin, rttä esim vakan voi ottaa näppärästi valjaista irti  täyttämisen ajaksi ja nostaa täytenä valjaiden varaan.

  Menetelmän opettelin silloin, kun käsinlevitettiin metsälannoitetta oikein urakalla. Kun n. 25 -30 kiloa kerrallaan kaatoi vakkaan maassa , levitti suoraan säkistä muun ja nosti maasta täyden vakan metsässä toistasataa kertaa joka päivä – sanotaan nyt tästä ajanjaksosta heinäkuun puolelle, sitten kesäloma ja syyslevitykset, niin siinä hioutui tekniikka – etten sanoisi – täydelliseksi. Vakka oli paljon hankalampi kuin yksikään taimivakka ikinä.

  Nykykokemuksella alkaisin kyllä rustailemaan omaan käyttöön kunnon valjaita. kyllä taimilaatikollinen ainakin pitäisi kulkeutua vakassa kerrallaan. Yksi mahdollisuus olisi, että kaksi vakkaa täytetään kerrallaan ja toinen viedään odottamaan ensimmäisen vakan tyhjentymistä.

  jees h-valta

  Kuormamuulit ovat loppujen lopuksi aika tyhmiä.

  Metsuri motokuski

  Jesse olet ihan oikeassa. Joskus sillä kuormamuulilla on vain sellainen kapasiteetti käytössä ettei ongelmaa ole. Silloin jos ongelmaa on niin pitäähän epäkohta korjata.

  Makarov

  Tuosta metsälehden testaamassa tuli hyvä jos ei suorastaan erinomainen kun teki siihen vyön millä saa avoimen puolen napakasti kiinni kylkeen. Ennen sitä valjaat koko ajan valui ja kuormitti toista olkapäätä. Hyvin pienellä konstilla tuli tasapainoinen eikä puolla. Voisivat valmistajat laittaa sen suoraan siihen  niin siitä tulisi kerralla tosi hyvä.

  Makarov

  Luinkin tuossa metsämiehen kommentin. Ehkä se reunojen kääntäminen on turha homma siihen tosiaan rystyset aina välillä osuu ja häiritsee muutenkin taimien ottamista Varsinkin männyllä. Mutta kyllähän siihen taimia mahtuu reilusti. Eikä minulla kyllä putken käyttöä hankaloita.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 57)