Keskustelut Metsänhoito Terveisiä harvennukselta!

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 79)
 • Terveisiä harvennukselta!

  Kuluneen kesän harvennukset ovat olleet pääosin erinomaisia työmaita . Muutama kuvio oli tosin jäänyt ennakkoraivauksen osalta vaiheeseen , mutta kokonaisuus on hyvä.

  Yksi asia pitää nostaa erityisen myönteisenä esille. Ne ennakkoraivaukset on tehty kerrankin asiallisesti ja oikeaan aikaan. Kohteet ovat olleet sekä yhtiön ,että yksityisten mailla , pinta-alaltaan muutamia kymmeniä hehtaareja. Raivauksen ajoitus on hyödyttänyt sekä metsän kasvua , että harvennuksen onnistunutta toteutusta.

  Tiuhasta kuusentureikosta männikössä on jäljellä vain lahot kannot ja uutta versontaa ei esiinny lainkaan. Kasvatettavan puulajin kasvupyrähdys ja latvuston sulkeutuminen on estänyt tehokkaasti uusien versojen syntymisen. Muutama kynänpaksuinen koivunrassi ei menoa haittaa. 4-5 vuotta sitten tehty ennakkoraivaus on lihottanut puustoa melkoisesti . Hehtaarikertymä on kasvanut useilla kuutioilla ja jätettävien puiden rungot ovat vahvistuneet kestämään tuulta ja tuiskuja.
  Näitä työmaita kelpaisi esitellä laajemminkin . Yksi puute nissä kuitenkin on. Kemeraa ei ole käytetty. On käytetty tervettä järkeä.

  PS . Aaltoilalta oli taas tänään nasakka kolumni ”maastullissa” ..kannattaa lukaista

 • suorittava porras

  Verrokki edellisen sivun tilanteeseen .Hoidot ajallaan eikä tarvetta ennakkoraivaukselle. Edessä yksi harvennus ja päätehakkuu.

  jees h-valta

  Valitsen ihan omani. Minun pitää elää metsästäkin joten tuon kuvan mukaisen voisi vaikka lahjoittaa jollekulle naapuripalstalaiselle lisämaiksi. Mitä tuolla puupellolla tekee kesähakkuun jälkeen. muutama (2-3v) niin tyvitervas alkaa kuivattaa laajalti ykspuisevaa metsää. Ja jos jollain tuurilla sattuu ettei nin käy on tuota turha enää katsella metsänä. Mitään tienattavaa ei ole odotusnäköpiirissä kymmeniin vuosiin. Ensinkin turhan taaja ettei ala kunnolla kasvaa. (ilmankos niitä Yara-ihastelijoita piisaa) ja eihän tuosta riukumetsästä ihmisen ajassa enää mitään saa.

  mettämiäs

  ”Minun pitää elää metsästäkin joten tuon kuvan mukaisen voisi vaikka lahjoittaa jollekulle naapuripalstalaiselle lisämaiksi.”

  Minä ilmoittaudun vapaaehtoiseksi lisämaiden vastaanottajaksi…

  mettämiäs

  ”Varhaisperkausnyppiminen on jokaisen omaa ajankulua josta ei juuri hullua hurskaammaksi tuu. Jos sellaista tuetaan pelkästään niin tulee kyllä valtiolle halvaksi. Eli käytännössä kukaan ei viitsi sellaiseen edes tukea hakea. Tai ni, joku näitä suuria ammattitaitoa uhkuvia jotka kuvittelevat tekevänsä oikein. Kyllä minä Raivan kanssa pusikoita osaan ilman tukiakin reikäperata. Sellaisilla ei paljon taloudellista merkitystä ole. Nuoren metsän hoitotuki on ainut järkevä ja taloudellisesti merkityksellinen metsän tukimuoto.”

  Taas niin painavaa tekstiä jeesiltä, että tällaisen kansakoulupohjalta yrittävän vähävaraisen pienmetsänomistajan täytyy tunnustaa, etten taida metsätaloudesta ymmärtää yhtään mitään…

  sikari

  Harmittaa kun on tullut vuosia tullut tehtyä väärin. Mutta nyt se lähtee pisnes  uudelle tasolle kun alan toimia oikein ja ottaa rahat pois. Täytyy ostaa Jessen taskukirja, kun se tulee painosta.

  Gla

  Jees: ”Minun pitää elää metsästäkin”

  Joskus on kummasteltu metsätaloutesi kustannusrakennetta (auto, traktori ja mönkkäri 80 hehtaarin hoidon takia), jolloin olet sanonut metsän olevan harrastus, joka saakin maksaa. Vai muistanko tai ymmärsinkö väärin?

  Kumikettu

  Nyt oot Jees syönyt r-ruokaa. Varhaisperkaus on hyvin tarpeen suomalaisen laatupuun kasvattajalle. Valtiokin tunnustaa sen ja tukee.

  Nimenomaan pohjoista havupuuta tullaan aina tarvitsemaan.

  jees h-valta

  Kyllä se havupuu sekametsässäkin osaa kasvaa. Ja jos raivaamme varhaisperkauksella lehtipuun pois tuppaa käymään että tulos on noita yksvakaita ja tuhoalttiita männikköjä tai kuusikkoja. Minä ennakoin jopa aukkohakkuussa männikköönkin jo koivut valmiiksi. Ohjeistin maanmuokkaajankin varomaan koivujen tuhoamista. Hyvin kyllä toteutti. Koivut ovat nyt komeassa kasvussa ja männyntaimet mättäissä alla. Kunhan ovat hyvää kuitukokoa koivut tehdään ne hankintana päältä pois.

  Jätkä

  Vajaa tekee vajaatuottoista vaikka kuinka hyvistäkin värkeistä. On hieman eri juttu kasvattaa polttopuuta ja hieman kuitupuuta, kuin että kasvuvoima on valjastettu koko tehollaan laadukkaan, järeän ja arvokkaan puun tuotantoon.

  Onneksi kuitenkaan Suomessa ei ole enempää näitä Työttömiä metsäparoneita. jos olisi, Metsäteollisuudella ei olisi muuta vaihtoehtoa kuin siirtyä vaikka Venäjälle.

  metsä-masa

  Terveisiä tosiaan harvennushakkuulta. Olin aamuviileän aikaan sukulaisten kesä harvennustyömaata tarkastelemassa. Kuvio oli reilu 7 ha ojitettu mustikkainen turvemaa, jossa puusto oli sekapuustoa. Varasto paikat oli valittu ojitusalueen molempiin päihin kun metsäautotiet oli molemmissa päissä, hyvä niin urat ei kuormittunut liikaa samalle varastolle.

  Hakkuun jälki oli siistiä latvukset ja oksat oli puitu uralle jo valmiiksi. Yhteen vetona tästä voisi tuoda esille sen, että turvemaa harvennushakkuu onnistuu myös kesällä, kun varastojen- ja kokoojauran valintaan uhraa- aikaa. Urapainumia ei ollut, vain varvikko urankohdalta oli muuttunut ruskeaksi !

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 79)