Keskustelut Metsänhoito Tilavuuskasvun taulukko

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 151)
  • Tilavuuskasvun taulukko

    Hei,

    Olen aloitteleva metsänomistaja. Minua kiinnostaa, onko olemassa taulukkoa jossa on puun tilavuuskasvu suhteessa läpimittaan ja metsän pohjapinta-alaan. En ole sellaista onnistunut löytämään. Toki ymmärrän että on myös paikallisia muuttujia kuten kasvupaikkatyyppi ja lämpösumma. Osaisiko joku linkata taulukkoon tai tutkimukseen jossa tilavuuskasvua käsitellään?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos perinpohjaisesta vastauksesta! Näin suurpiirteinen ihminen kuin minä saa tehtyä harvennuspäätökset harvennusmalleja ja puiden latvuksia tiiraamalla, ja uudistamispäätökset puolestaan puuston iän ja kulloisenkin rahantarpeen perusteella. Jälkimmäisessä tapauksessa voisin käyttää kairaa apuna.

    Timppa

    Lukijoiden kuvissa on kaksi asiaan liittyvää esimerkkiä.   Kun niistä katsoo, toteaa, että se metsän kasvu koostuu eilaisten puiden erilaisista kasvuista ja oikean harvennusajankohdan päättely tilastojen mtai taulukoiden perusteella on hyvin epävarmaa.

    Oma käsitys on, että Tapion taulukot antavat osviittaa, mutta johtavat usein myöhästyneeseen harvennukseen.

    Ainoa oikea menetelmä on tiirata ja yrittää arvata oikea harvennusajankohta.  Aiemmin pyrin mahdollisimman täydelliseen tulokseen.  Sitten kävikin niin, että harvennukset tosiasiassa myöhästyivät.   Nytn otan pois muutaman vuoden Tapion taulukosta ja varmistan ajan latvuksia katselemalla.  Joskus konsultoin jonkin metsäammattilaisen kanssa, jos ero metsäsuunnitelmaan on iso.  Ei meillä ole yleensä minkäänlaisia näkemyseroja.

    TTL

    Professori Laasasenaho on ilmeisesti ”regressoinut” mittausaineistoon runkokäyrämallit eri puulajeille ja muistaakseni eri osiin maatamme. Mallit ovat n 30 asteisia polynomeja ja jollain tavalla järkevässä laskennassa tietysti täytyy käyttää jotain laskentaohjelmaa. Uskon, että löytyvät: ”Laasasenahon runkokäyrämalli”.

    Mihin sitten tällaista laskentaa käytetään (A.J.) ? Eiköhän tämä näin sijoittajan (tai ”sijoittajan”) näkökulmasta ole enemmänkin mielenkiintoinen herrasmiesten harrastus unohtamatta tietysti ladyja. Sijoitusnäkökulmasta tämä antaa joskus yllättävää lisäarvoa, mitä ei ehkä ole lähtenyt hakemaankaan. Vähän kuin perustutkimus tieteessä. Tarkoitan siin Antti321-tasoista tarkastelua.

    Timppa

    Edelleenkin vain ja ainoastaan siten, ettei jatkokasvu kärsi latvuksen supistumiden vuoksi.

    Puuki

    Optimaaliseen tuottoon voi koettaa pyrkiä myös laskemalla NNA:ja tai prolongaamalla  .  Niissähän päästään saman suuntaiseen lopputulokseen  . Eli nyrkkisääntönä matalalla korolla kannattaa kasvattaa panoksia puuntuottamiseen (=paljon vilj. puita/ha, kasvupaikan puuntuottokyvyn mukaan mukaan vaihdellen tietenkin) ja jatkaa vähän kiertoaikaa. Ja korkealla korkotasolla kasvattaa nopeammin (harvemmassa ja/tai käyttää vähemmän pelimerkkejä  uudistuksen aikaan)  ja lyhyemmällä kiertoajalla .      Mutta molemmissa (kasvujen & arvokasvun laskemisessa ja NNA & prolong. ) suurin tekijä kannattavuuden kannalta on kantohintojen suuri vaihtelu lyhyelläkin aikaperspektiivillä vaikka muut muuttujat olisikin suht. hyvin selvillä jo etukäteen.  Kun tukin hinta esim. laskee ensin  20 % ja sitten puolen vuoden aikaan nousee taas 15 %, niin tarkat tuottolaskelmat heittää helposti häränpyllyä.

    Latvusten liika supistuminen kasvatusmetsissä on yleensä se tavallisin kasvua hidastava tekijä . Sekin pitää ottaa huomioon käytännön metsänkasvatuksessa, että liian harvassa asennossa harvennuksen jälkeen tuulituhot pudottaa usein  PPA:n liian alas ja kasvupaikan pot. kasvu kärsii siitä.  Ei siinä kovin paljon auta tulokseen vaikka yksittäisten puiden lustot olisi kuinka paksuja ja vuosikasvut kohdillaan , jos puita on aivan liian vähän /ha.

    oksapuu

    Eräällä kylän isännällä oli tapana sanoa että kun metsä alkaa haista konjakille niin se on aika kaataa. Että semmoinen kasvumittari…

    Jos MO edes kerta pariin vuoteen viitsii kävellä metsänsä läpi niin näkee kyllä ”puu silmällä” kasvut ja hakkuutarpeet. Asia sitten erikseen kun tulee kova suhdanne piikki. Silloin pitää toimia…

    Perko

    On  perin harvinaista  täällä osoittaa numeroilla kasvu ja tuotto.  Tein  noihin Antin laskelmiin arvion lustosta enkä hämmästykseni erehtynyt.  Lähes samaan tuloksen  antaa Jouko  Laasasenahon taulukot.  Tarkimman tilavuuden saa upottamalla kappaleen veteen Arkhimedeen tavoin jos on tarpeen.  Siitä moton silppuamasta puusta saa kuitenkin hyvän tiedon ja etenkin sen € hyödyn. Mittanauhalla on kätevä muutaman vuoden välein tarkistaa jos kasvu hiipuu.

    Tuulensietoon auttaa pitämällä aluskasvustoa tai monikerrosmetsää. Siitä on Asta ja Veera myräköistä jäänyt todisteet. Kerta tuottoista kasvatusoppia ajettaessa tohtorit eivät tunteneet syöksyvirtausta eikä paljon muutakaan  1948.  Sopivia harvuuksia aluskasvuineen  on alettu ymmärtää   vasta äskettäin.  ”Laboratoriot”  toimii!

    aegolius

    Upotus luonnollisesti toimisi teoriassa ellei kohde itsessään imisi lainkaan nestettä.

    Jälkimmäinen kappale on Perkon piilomainos. Suomen metsät olivat surkeassa jamassa puuston suhteen vuonna 1948. Osalla tuntuu olevan siihen kaipuuta ja sitä minun on vaikea ymmärtää. Metsien vanhan tilan pystyy helposti todentamaan omin silmin historiallisista ilmakuvista:

    https://www.paikkatietoikkuna.fi/historiallisetilmakuvat

    Syöksyvirtauksen sattuessa on ihan sama millä tavalla metsä on kasvatettu. Jk kaatuu ja katkeaa siinä yhtä kauniisti samaan suuntaan. On tietysti totta se, että jos puustoa pidetään pitkään PPA-välillä 10-20, kuten jatkuvassa kasvatuksessa tehdään, niin kyllä se kestää tuulta enemmän. Tästä tuskin moni on eri mieltä.

    Puuki

    Jk:n ongelma kovissa tuulissa ja lauhojen talvien aikaan on se, että jos ei ole syntynyt valmiiksi sopivasti alikasvosta (yleensä tasaikäsen kasvatusketjun ansiosta  on alikasvostakin) , niin siinä ne PPA 10 kieppeillä olevat harveikon puut kaatuu pääosin . Kuuset varsinkin kuten jokainen edes joskus semmosessa harveikkometsässä käynyt tietää.

    Jk:n ”uusi tuleminen” perustuu tasaikäisen metsänkasvatusmenetelmän mukanaan tuomaan maanmuokkauksesta saatuun etuun ns. luonnonmetsiin verrattuna .  Se ei koske karukkokankaita eikä rahkasammalturvemaita/ ruoho-ja mustikkaturvekankaita mutta kaikkilla muilla kasvupaikoilla maanmuokkaus on se tärkein juttu jotta jk: ta yleensä voi edes kokeilla.   Päätehakkuuikäisen sulkeutuneen metsän muuttaminen jk:n metsäksi on se kaikkein kallein ja pitkäaikasin projekti, jos siihen joku erehtyy .

    aegolius

    Huh heijaa, Perko jälleen kerran viittaa siihen tänne laittamaansa kumulatiivisen tappion kuvaajaan, jota ei itse ymmärtänyt. Ei, vaikka koetettiin selittää. 😀

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 151)