Keskustelut Metsänhoito Tilavuuskasvun taulukko

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 151)
  • Tilavuuskasvun taulukko

    Hei,

    Olen aloitteleva metsänomistaja. Minua kiinnostaa, onko olemassa taulukkoa jossa on puun tilavuuskasvu suhteessa läpimittaan ja metsän pohjapinta-alaan. En ole sellaista onnistunut löytämään. Toki ymmärrän että on myös paikallisia muuttujia kuten kasvupaikkatyyppi ja lämpösumma. Osaisiko joku linkata taulukkoon tai tutkimukseen jossa tilavuuskasvua käsitellään?

  • Antti321

    Pari päivitystä:

    1) Mainitsin aiemmin kun Pukkalan kaava ja Ilvessalon kahden taulukon yhdistelmä antoi muita lähteitä korkeampaa tilavuuskasvua. Syy on selvinnyt: Pukkalan kaava antaa vastauksen 5v läpimitan kasvuna ja Ilvessalon kaavaan syötetään 5v sädekasvu. Läpimitan kasvu on tietysti kaksi kertaa sädekasvu. Joten muokkasin taulukot yhteensopiviksi ja tämän seurauksena kaikki kolme tiedonlähdettä ovat nyt hyvin linjassa keskenään:
    A) Päivitetyt metsävaratiedon kasvumallit
    B) Em. kaava+taulukot
    C) Kairaustulokset

    Kairaus

    2) Sama ongelma aiheutti myös hämmennystä kun tulkitsin ensimmäisiä kairaustuloksia. Hämmästelin miksi 5v lustokasvu vaikutti olevan vain puolet Pukkalan kaavasta ja epäilin suotta että lusto oli puristunut kairatessa, sillä lustojen leveysvaihtelu on merkittävä.
    Nyt kun ymmärrän että näyte kertoo sädekasvun ja Pukkalan kaava läpimitan kasvun, puolet kaavan tuloksesta täsmää. Sitten pitää vain palata selvittämään, miten sädekasvu voi puolittua 5-10 vuodessa. Tilanne oli sama kaikissa puissa ja metsässä ei pitäisi olla mitään vikaa. Yritän tutkia josko selittävä tekijä löytyy läpimitan ja PPA kasvusta viimeisen 10v ajalta. Tämä tietysti hidastaa kasvua ja 25-30% vaikutus kuulostaisi järkevältä, mutta -50% muutos sädekasvussa 5-10v aikana tuntuu selittämättömältä.

    Joten selvitettävä ei lopu kesken, mutta on mukava kun pitkän aikaa vaivannut ongelma ratkesi.

    aegolius

    Olisko Antti harvennusvaikutus ehtymässä? Suuri osa tuosta tulee hakkuutähteiden antamasta lisätypestä. Tunnetko kuvion toimenpidehistorian?

    Antti321
    mittaus

    Tuossa vielä edeltävät mittaustulokset. Runkolukujakauman ja PPA selvittäminen mittaussaksilla ei ole kovin vaikeaa. Vaikeinta on vain pysyä mukana siitä mitkä rungot on mitannut. Muistaa sitten suhteuttaa koealan koon, kun tavallisesti puhumme hehtaareista. Eli (N tai PPA ) x (hehtaari/koealan pinta-ala.) Tässä 1/4 ha koealalla N153 ja 4m2, joten hehtaarilla N612 ja 16m2.


    @aegolius
    Tuo on varteenotettava ajatus. Kasvu on tosiaan heikentyneenäkin normaali. Joten kysymys on miksi kasvu on ollut näin voimakasta ja nyt 5-10v sitten palautunut normaaliin. Kohteella on nyt meidän mökki, joten metsätaloudellisia toimenpiteitä ei ole tehty 30 vuoteen. 30v sitten paikalla oli vain nuorta mäntymetsää kun mökki rakennettiin. Toki paikka on metsätaloudellisesti siitä erikoinen että lampi rajaa 1/4 ha alueen poukamaksi. Näytepuu on vain 1m päässä lammesta.

    Perko

    Lauluntekijän sanoin ” mies kun tulee tiettyyn  ikään” niin mäntykin hidastaa kasvua.  Tuo 26 cm on siinä vaiheessa.

    aegolius

    Jos runkoluku on kuviolla tuo reilu 600 ja PPA 16, niin ei mielestäni kasvu hidastu 26 cm kieppeillä pelkästään ”aikuiseksi tulemisen” johdosta. Vähän tiiviimmässä kasvatusasennossa ostaisin tuon selityksen helpommin. Sama huomiohan kosketti lisäksi koko puustoa, eikö vaan?

    Perko

    Metsän tutkimus sanoo  niin, Pukkalan kirjasta voitte lukea.


    @aegolius
      kun et usko tutkittua tietoa en viitsi kinastella asiattomuuksistasi.  On paljon ihmisiä pärjännyt jotenkin  hihuleiden uskollakin poltelleet toisiaan.  Käännytys ei kuulu miulle.

    aegolius

    Josko nyt tämä ketju säästettäisiin kauppias Pukkalan mainoslauseilta, kiitos.

    Perko

    Kehotan lukemaan kirjoja! Lukeminen kannattaa aina.   Niin, minkä kirjan luit viimeksi ?

    ””epäloogisuudet joissain” tuokaan ei selitä mitään.

    aegolius

    Niin kannattaa! Suosittelen Sinulle Perko myös välillä jotain muuta kuin Pukkalaa. Minäkin olen lukenut kolikon molempia puolia. Mitä enemmän luet, pystyt yhdistelemään asioita, ymmärtämään ja myös huomaamaan epäloogisuudet joissain teksteissä. Oma kriittinen ajattelu kannattaa säilyttää. Aina.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Suosittelen luettavaksi Heikki Aittokosken Narri-trilogian, josta itse kyllä hyppäsin yli osan 2. Viimeksi luin siis kirjan Onnellisten saari, joka kertoo onnellisten yhteiskuntien ominaispiirteistä. Yksi oleellinen on luottamus, jonka rikkoo esimerkiksi viranomaisen epäluotettava toiminta (vrt. tapaus Yli-Viikari).

    Männikön kasvun hidastuminen on mielenkiintoinen ongelma. Löytyykö puiden latvuksista tai muusta olemuksesta mitään selittävää tekijää, entä puuston ikä ja kasvupaikka?

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 151)