Keskustelut Metsänhoito Trico hirvikarkote

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 454)
  • Puuki

    Taimikon varhaisperkausvaiheessa pitäisi pystyä jättämään ne rauduskoivun siemensyntyiset pikkutaimet mitä  kasvattaa sekapuuna havupuiden kanssa.  Ei niitä luontaisesti sen jälkeen enää yleensä tule, kun vesakko on raivattu kasvatettavien taimien ympäriltä.  Luontainen ra-koivu kasvaa korkeintaan vain vähän nopeammin kuin nykyiset pottitaimet taimikkovaiheessa joten onnistuu jos sopivia taimia ei niitetä kokonaan perkauksen yhteydessä.

    Planter Planter

    ”Jos lähtökohtana on oman metsän tila ja sen perusteella vetää johtopäätöksen kaikkien metsien tilasta niin ollaan hakoteillä.”

    Juuri noin. Laajentaisin sitä vielä niin, että ei pitäjä- tai jonkun yhtiön muutama tuhat hehtaaria myöskään kerro kaikkien metsien tilaa.

    Siksi olenkin tarkistanut onko valtakunnan tasolla samaa ongelmaa, kuin omassa metsässä. Valtion metsien inventoinissa (60 000 koealaa) on löytynyt taimikkojen hirvituhoja noin miljoonalla hehtaarilla. Itse en omista ihan miljoonaa  hehtaaria metsää, joten olen siitä päätellyt, etten ole yksin ongelman kanssa.

    Gla Gla

    Tulkitsin suorittavan vastauksen niin, että koivua ei kasvateta. Jos johonkin sellainen kasvaa, hyvä on. Tällöin ei tietenkään voida puhua hirvituhoista. Kaikki rehevät paikat kuuselle vain. Siinä on hyvä juurikäävä levitä ja maan happamoitua.

    MM: ”Mutta jos siitä lähdetään että hirvikanta pidetään tavoitetasossa niin ehkä tuhojenkin kanssa voidaan elää. Tämähän on myös eräänlaista yrittäjäriskiä. ”

    Toimivassa yhteiskunnassa luodaan edellytykset taloudelliselle toiminnalle. Täällä on päätetty, että hirvikanta 3…5 ja peurakanta n. 50 per 1000 ha on ok. Puuta tuottavat saavat alistua massiiviseen torjuntaan, josta tietysti aiheutuu taloudellista tappiota.

     

    Planter Planter

    Nyt on taas se aika vuodesta, kun tehdään edunvalvontaa.

    Metsäministerin kalenteri alkaa täyttyä riistanhoitoyhdistysten ja metsästysseurojen vierailukutsuista, hirvieläinten jahtikausi alkaa.

    Ministeri kiertää kertomassa miten ”hyvä” hirvielänkanta on. Onnistuu varmaan kellistämäänkin muutaman sarvipään. Syödään hyvin, kumotaan kaatoryypyt ja ehkä lisäsnapsitkin.

    Onkohan metsänhoitoyhdistyksillä samanlainen edunvalvontaperinne? Kutsutaan metsäministeri eri puolille maata korjaamaan hirvituhotaimikoita. Tuunaamaan oksasaksilla syötyjä taimia, että saisi jostain uuden latvan ja täydennysistuttamaan kuuselle. Päivän päätteeksi juotetaan karvasta kalkkia ja syötetään pettuleipää.

    Vai onko niin, että on ihan sama on ry:n edessä m tai r ?

     

    suorittava porras suorittava porras

    Eväät asioiden hoitamiseen  löytyvät ihan lähipiiristä ja omalta paikkakunnalta. Merta edemmäs on turha lähteä kalaan. Työkalut on olemassa ja lakikin sallii. Puuttuu vain yhteinen tahtotila. Jos hirviongelma koettelisi palstan valittelijoita laajemmin metsätaloutta ,olisi kansalaisaloite tilanteen korjaamiseksi tehty aikoja sitten. Muutaman suden aiheuttamat harmit saivat viikossa kansalaisaloitteeseen vaadittavat 50 000 osallistujaa täyteen. Metsänomistajat eivät ole saaneet edes ehdotusta vireille.

    Mäntyä on voinut kasvattaa tähänkin asti ,vaikka hirvitilanne oli vuosituhannen vaihteessa oikeasti hankala. Miksei se onnistuisi nykytilanteessa ,kun hirviä on puolet vähemmän. Uusavuttomuuttako??

    Gla Gla

    Olen nyt viitisen vuotta käsitellyt mäntyjä Tricolla, eikä tuhoja ole ollut. En kuitenkaan uskalla luopua sen käytöstä, koska vahinkoa ei voi korjata.

    Tehdäänkö suorittava koe? Perustan koivikon omt-maalle ja pidän vesakon koivujen alapuolella. En käytä Tricoa tai aitoja, vain raivuria. Jos koivikko kärsii hirvieläintuhoista, maksat satasen/ha. Jos koivikko selviää, saat saman summan.

    Hirviä on muistaakseni n. 3,2, peuroja ehkä 50 ja kauriita arviolta melkein saman verran.

    Otatko vastuun puheistasi?

    Visakallo Visakallo

    Jahas. Tämäkin päivä vierähti raivushommissa hirvikärpästen seurassa. Gla näkyi tehneen suorittavalle aivan asiallisen ja toteutuskelpoisen ehdotuksen, mutta sen jälkeen keskustelu hirvituhoaiheesta jostain syystä hiljeni.

    Voin toki kysyä Finsilvalta taimikoiden puulajisuhteet. Ajattelin vain, että suorittavalla olisi ollut  yhteys sinne valmiina, koska taimikoiden hirvituhoasiat on jo käsitelty heidän kanssaan.

    Visakallo Visakallo

    Kuten olen aikaisemmin kertonut, omien metsieni lähistöllä on useita suuria toimijoita metsänomistajina, ja olen kyllä säännöllisesti käynyt ”luntaamassa” heidän metsänhoitoaan. Voin yksiselitteisesti sanoa, että onnistumisemme ja epäonnistumisemme ovat samaa tasoa. Hyväkään metsänhoito ei valitettavasti estä hirvituhoja, joten kuusen osuus taimikoissa on tämän takia lisääntynyt koivun ja männyn kustannuksella meillä kaikilla.

    suorittava porras suorittava porras

    Gla:lle totean ,että hyväksi havaitsemastasi menetelmästä ei kannata luopua ja että vahingoilta välttyminen on usean tekijän summa mukaan lukien metsästys. Sen osuutta en ole enemmälti korostanut itsestäänselvyytenä . Tavoitteet on asetettu ja niihin pyritään. Toiset onnistuvat paremmin , toisten toimissa on petraamisen varaa. Metsänhoidollisia keinoja on kuitenkin pakko/mahdollista käyttää vahinkoriskin alentamiseksi.

    Viskallon ”lunttaamiseen” totean ,että toimintatavat metsien hoidossa ovat kehittyneet yhtiöiden  puolella kovasti viimeisen 15 vuoden aikana ja uusia menetelmiä kokeillaan jatkuvasti. Kulut pyritään pitämään pieninä ja toiminta tuloksekkaana. Toimenpiteiden ajoitus optimaaliseen ajankohtaan on vähentänyt työmäärää ja lisännyt kasvua . Samalla on syntynyt toimiva keino vähentää hirvivahinkoriskiä.

    Varhaisperkaus on avainasemassa ja toinen merkittävä muutos on kuusialuskasvoksen poistaminen mäntymetsistä. Valolle ja marjavarvustolle tehdään tilaa. Hoitamattomissa riukumetsissä on hirvieläimille niukasti syötävää sen jälkeen kun ovat mahdollisesti tuhonneet alla kituen kasvavat männyt. Tilanne voidaan torjua vain oikea-aikaisen taimikoiden varhaishoidon ja taimikonhoidon avulla. Valoisa hoidettu metsä  tuottaa sopivan mittaista vesakkoa,sieniä ja marjavarpuja sorkkaeläinten syötäväksi sillä aikaa ,kun varsinainen elinvoimainen taimikko kasvaa vauhdilla hirvien ulottumattomiin.

    Visakallokin voi tahollaan tarkastella ,kasvaako kuusialuskasvoksen valtaamilla aloilla mitään ylimääräsistä neulaskarikkeen lisäksi ja onko riukumetsissä yhtään enempää eloa maanpinnan tasolla. Kun nämäkin alueet saadaan tuottamaan ja eläviksi ,vähenee hirvien laidunnuspaine taimikossa.

    oksapuu

    Jaahas…

    Jos keväällä istutettu männyn taimikko ei seuraavaa kevättä nää kun syödään tikuksi niin montako raivuukertaa tarvitaan tuohon väliin että tuho vältetään?

    Uskottavuuden voi menettää vain kerran. Vai mitä suorittava?

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 454)