Keskustelut Puukauppa Tukki on liian kallista?

 • Tämä aihe sisältää 304 vastausta, 38 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta, sitten AvatarJovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 301)
 • Tukki on liian kallista?

  Mielenkiintoinen uutinen tämänpäivän Kalevassa:

  ”Sahayritys Junnikkala Oy on keskeyttänyt puunostotarjousten teon. Yrityksen mukaan nykyinen markkinatilanne on ylikuumentunut ja vääristynyt.

  Yrityksen mukaan tukkipuun hinta on noussut vauhdilla suhteessa lopputuotteiden hintaan. Junnikkalan mukaan nyt ollaan ”kipurajalla”, jonka ylittyessä investoinnit tyrehtyvät.

  – Joudumme keskeyttämään puun oston näillä hinnoilla turvataksemme oman toimintamme pitkäjännitteisyyden. Mielestäni metsänomistaja ansaitsee omaisuudelleen oikean hinnan ja tuoton, mutta nykyinen hintakehitys tulee vaarantamaan meidän ja mielestäni koko sahateollisuuden tulevaisuuden, yhtiön toimitusjohtaja Kalle Junnikkala sanoo tiedotteessa.”

 • Mottimasa Mottimasa

  Mielenkiintoista nähdä nyt ryhtyvätkö muut sahat taistoon mukaan ja oliko tukin hintahuippu jotakuinkin tässä. Kalle Junnikkalan radiohaastattelun mukaan kuitenkin valmiilla sahatavaralla on hyvä kysyntä, mutta tukki liian kallista, kuitu ansaitsisi paremman hinnan.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Juuri tälläisiä temppuja puun ostaja käyttää pitääkseen hinnat mieleisinään. Täälläkin jotkut lipovat jo kieltään kuidun hinnan suhteen, kun ja jos uudet hankkeet toteutuvat.

  Koten jo aiemmin sanoin, reilut puunhinnan nousut tällä hetkellä saattavat saada aikaan sen että uusista hankkeista jää jäljelle vain isoja rumia monttuja.

  Teollisuus on tarvittaessa valmis vaikka lahtaamaan sen uusimman hienoimman lehmänsä, jonka piti lypsää kymmeniä vuosia. Se halpa puu vain on niin tärkeä asia teollisuudelle.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Rane2

  Tässä on mielenkiintoista se että mitä metsänomistajilta oikein ollaan vailla.Pitäisikö valita saaduista tarjouksista se huonoin?Vai toiseksi paras?Kenties pitäisi sanoa tylysti tutulle ostomiehelle että älä nyt saa…nan hullu noin paljon tarjoa?

  Kysyy nimim: Kartellit takaisin?

  arto arto

  Sitä se vahva euro tietää. Naapurimailla ei sitä ongelmaa ole.

  pikkutukki

  Lomiin asti tukit ostettu . Nyt tehtiin ulostulo ja katsotaan miten homma jatkuu kun päivä alkaa lyhetä !

  Puuki

  Useammastakin eri ”aviisista” on luettu, kuinka sahamiehet kertoo investointeja tehdyn sahoilla vilkkaasti viime vuosina (kun puu on ollut halpaa ja on vieläkin). Ihan kaikki sahat ei ilmeisesti kuitenkaan tehnyt niitä samaan aikaan. Mutta luultavimmin on kyse tuosta, että tukkileimikot on jo ostettu.

  Lasse

  Kalle sanoo että riski ostaa tukkia, luulis että isompi riski jos toimivalle sahalle ei tukkia osteta. No pian ostavat.

  jees h-valta

  Noh, minä olen varmaan sitten ainut joka ymmärrän sahurinkin murheita. Eihän tuo kumma ole jos nykyajan surkeista riukutukeista ei saa kunnon tulosta sahaamalla kun ensin siitäkin olemattomasta maksetaan kipurajan ylikin. Ehkä minun on sitä helpompi ymmärtää kun olen sellainen kuidun puolesta puhuja ja tuottaja. Vaikka minunkin on metsien rakenteen mukaan edelleen ollut pakkokin ja järkevääkin tuhota isompia tukkimetsiä pois niin silti olen kokoajan satsannut kuitutavaran tulevaan tehoon ja tuotannon kunnon ylläpitoon. Seuraan myös maailmanmarkkinoiden tapulitavaran hintoja ja aina hämmästyneempi olen miten ylipäätään tällä syrjäisellä kolkalla vielä sahurikin jotenkutenkin elää. Kuidun katteet sitten ovatkin aivan omaa luokkaansa ja sitähän silloin kannattaa tuotannossa pitää mitä varmasti kysytään ja halutaan. En minäkään kovin innoissani ole valmiiksi loppuun kilpaillun tuotteen myymisestä vaan haen mieluummin artikkeleita joissa vielä talokin saa jotain jäämään viivan alle. Kaupallinen elämä vain on läpeensä tuttua ja sen lainalaisuudet sitten  jossain määrin ohjaavat myös metsätalouden valintoja. Kun lisäksi tuotteen nimeltä tukki valmistusaika on ihmisiässä kovin pitkä rupeama on lyhytkasvatus aina lähellä sydänalaa. Ehkä sitä puolta saattaa tulla muidenkin mietintään lähivuosien saatossa. Ensinkin tukiksi kasvatus ainakin kuusella alkaa joillain paikoilla olla aika heikkoa monistakin syistä ja siksikin on varmaan järkevää pyrkiä hyvään kuitu-ja jonkinlaiseen tukkimetsään. Paino ensimmäisellä.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Et Jesse ole ainoa,kyllä yhdyn kirjoitukseesi.Jos sahatavarakuutio  parisataa euroa satamassa,niin 70 € tukinhinnalla ei paljon katetta jää.Puolet sivutuitteita,joista osan sellufirma ostaa,mutta pihillä hinnalla,kuten metsänomistajan kuidutkin.60 v ja kuution runkoja,semmoinen kasvatustahti on reallistinen näillä leveyksillä ja tukkiprosentti silloin lähentelee diktatuurimaiden johtajien ääniprosentteja.Ei ole Mtk:n omaa sahaa hommannut,jolle yhdistykset valtakirjalla puuta hommaisivat,ei taitaisi pitkään pystyssä kylläkään pysyä.

  pihkatappi pihkatappi

  Eipä noita sahafirmoja pörssissä näy, jos olikin Lappipaneli osa monialaista pörssiyhtiötä vielä 10 vuotta sitten, niin nyt ei taida olla tuollaistakaan suomessa. Sellufirmojen sahat on tuloksessa sellun kanssa samassa ja sahauksen tavoite on kuitupuun saannin turvaaminen ja sellun tuloksen peittäminen. Vai onko joku löytänyt jostain sellufirman pelkän selluntuotannon tunnuslukuja. Turha korkeasta tukinhinnasta on metsänomistajan syyllisyyttä tuntea. Nautitaan vallitsevasta tilanteesta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 301)