Keskustelut Puukauppa Tukki on liian kallista?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 301)
 • Tukki on liian kallista?

  Mielenkiintoinen uutinen tämänpäivän Kalevassa:

  ”Sahayritys Junnikkala Oy on keskeyttänyt puunostotarjousten teon. Yrityksen mukaan nykyinen markkinatilanne on ylikuumentunut ja vääristynyt.

  Yrityksen mukaan tukkipuun hinta on noussut vauhdilla suhteessa lopputuotteiden hintaan. Junnikkalan mukaan nyt ollaan ”kipurajalla”, jonka ylittyessä investoinnit tyrehtyvät.

  – Joudumme keskeyttämään puun oston näillä hinnoilla turvataksemme oman toimintamme pitkäjännitteisyyden. Mielestäni metsänomistaja ansaitsee omaisuudelleen oikean hinnan ja tuoton, mutta nykyinen hintakehitys tulee vaarantamaan meidän ja mielestäni koko sahateollisuuden tulevaisuuden, yhtiön toimitusjohtaja Kalle Junnikkala sanoo tiedotteessa.”

 • Puuki

  Sivutuotteiden heikko hinta on sellufirmojen taktiikkaa. 70 €:n kuutiohinnoista ollaan ainakin  täällä pohjoisempana todella kaukana. Ennen normihintainen tukki kelpaa lähimmälle sahalla vain n. 15 % halvemmalla kuin vielä joku vuosi sitten ja keskihinta tukille jää reilusti alle 60 € hyvästäkin leimikosta ; taitaa olla vieläkin lähempänä 50 €:a  kuin 6-kymppiä.

  Planter Planter

  Kuvahaun tulos haulle selluliiketoiminta kannattavuus

  *******************************************************

  Kuvahaun tulos haulle selluliiketoiminta kannattavuus

  ****************************************************

  Kuvahaun tulos haulle selluliiketoiminta kannattavuus metsäboard

  ******************************************************

  harrastelija harrastelija

  Samaa mieltä jeesin kanssa! Saha tekee tulosta pienellä katteella. Aikoinaan niitä paloi sopivin välein. Sellunkeittäjien raaka-aine tulee halvalla tukin hinnan siivellä. Tukista tulee yllättävän paljon halpaa lastua energiaksi polttoon ja osa selluksi alhaisella hinnalla.

  Ihmeellinen tuo hintaero kuidun ja tukin kuution välillä? Samaa puutahan ne ovat – toinen vain on isompaa. Olisi kokonaisuuden kannalta hyvä, jos sahatkin saisivat positiivista tulosta. Luulisi sellunkeittäjillekin olevan hyväksi, jos sahat pärjäisivät. Muutenhan kuidun hinnan on pakko noustava, koska raaka-aine olisi järeämpää.

  Jätkä

  Sahurien tulos riippuu niin vahvasti vientihinnoista, että sillä osastolla on peli poikki, kun raaka-aineen hinta alkaa nousemaan, mutta vientihinnat jököttävät paikoillaan. Kun sahatavaramottiin kuluu pyöreästi kaksi kiintoa tukkia, huonolaatuista enemmän, jää pelivara aika pieneksi.

  Sahaus ei onnistu, ellei tukkeja ole ensin kärrätty sahalle, lajiteltu, kuorittu ja luokiteltu. Sen jälkeen sahaaminen, tasaaminen, lajittelu mitta – ja laatuluokittain, niputus kuivaamista varten, kuivaus, mittaus ja niputtaminen, kärrääminen satamaan ja lastaaminen. Kaikki vaiheet vaativat aika paljon työvoimaa, joka ei toki vieläkään ole ihan halpaa.

  Sahauksessa on aina sanottu olevan seitsemän vuoden syklit, eli yksi vuosi on voitollinen ja muut kuusi vuotta joko + – 0 tulosta, tai joku jopa miinuksella.

  Joku arvostelee sitä, että sahurit uusivat koneitaan, mutta trendi on selvä: Jos ei koneet ole ajan tasalla, saa kohta naulata viimeiset laudat ikkunoiden ja ovien eteen.

  Visakallo Visakallo

  Tukin hinta on silloin oikea, kun kaupat syntyvät. Myyjän tehtävä ei ole murehtia, jos ostaja maksaa paremman hinnan kuin aikaisemmin.  Markkinat kyllä hoitavat hinnat alas aikanaan.

  Puuki

  Ei kukaan ole arvostellut koneiden uusimisia,  jos sitä tarkoitit J.

  Sitä vain pähkäilin ,että joillakin sahureilla investoinnit saattaa tapahtua eri aikaan kuin toisilla.

  Aika monet on investoineet mm. kuitupuukokoisen (ja hintaisen) puun sahauslinjoihin jo silloin kun hinnat oli hivenen alempana kuin nyt.

  Toisaalta tukkipuun laatukin  heikkenee sitä mukaa kun puusta maksettava reaalihinta laskee. Ja onhan se laskenut – niin r-hinta kuin keskimääräinen laatukin. Joten tukin kantohinnan laskeminen heikentää sahatavaran arvoakin ja saantoa pitkällä aikavälillä.

  harrastelija harrastelija

  Kuhmo Oy investoi Nakarin aikana pikkutukki-linjastoon ja maksoi yleensäkin tukista enemmän kuin selluyhtiöt. Ehkä alussa toimintaarvio laski osan siihen, että hinta oli lashettu toimitushintana tehtaan laanille.

  Nähtävästi toimituskauppa ei toiminut riittävän vakaasti, eikä myöskään täyttänyt määrällisesti eikä laadullisesti haluttua tukkivirtaa? Kuhmo Oy pelaa nyt kuten muutkin sahat ja oli täälläpäin ensimmäinen, joka otti taksoitukseen hinnan 18+ latvamitalle. On myös tosiasia, että mitä pienempi puu, niin sitä enemmän menee sivutuotteeksi.

  pikkutukki

  Kuhmolla toimituskauppa toimii yhä . Käytännössä vain murto-osa hankintapuusta ja sahan oma pystykauppa toimituskaupan ulkopuolista .

  Puuki

  Pikkutukin hinta on nyt suunnilleen sama kuin kuitupuun hinta oli esimerkiksi 2000-luvun alussa (ilman inflaatiokorjausta), ehkä muutaman euron yli sen ,  eli halpaa on.

  Ainakin S-E on alkanut myös sahaamaan pientä tukkia.

  Muistaakseni Kuhmo oy maksaa norm. tukin hintaa vasta yli 20 cm ( / >40dm ) l-lpm:n tukeille.

  Jätkä

  Ei kukaan ole arvostellut koneiden uusimisia,  jos sitä tarkoitit J.

  Kyllä on arvostellut ja vertaillut esim Ruotsalaisten sahojen koneinvestointeihin. Totuus on tuossakin asiassa ollut, että sanen paljon on suomeen tuotu Ruotsista käytettyjä sahauslinjoja, heidän siellä pistettyään uudet koneet sahaansa.

  Ei tukin hinta ole ”liian korkea” – Mutta sahatavaran hinta on liian alhainen. Kyllä lähellä on tilanne, että tukkia aletaan työntää sellutehtaan hakkuriin.  -70 luvun alkupuolellakin oli vaihe, jossa vietiin huippulaatuista kuusitukkia sellutehtaalle. Tukit katkottiin 4 – 6 metrin pituisiksi ja eikun Lielahteen!!!!

  Silloin vielä kuori oli arvoton jäte, joten isosta kuusitukista tuli tosivähän kuorta puhtaaseen massaan verrattuna.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 301)