Keskustelut Puukauppa Tukki on liian kallista?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 301)
 • Tukki on liian kallista?

  Mielenkiintoinen uutinen tämänpäivän Kalevassa:

  ”Sahayritys Junnikkala Oy on keskeyttänyt puunostotarjousten teon. Yrityksen mukaan nykyinen markkinatilanne on ylikuumentunut ja vääristynyt.

  Yrityksen mukaan tukkipuun hinta on noussut vauhdilla suhteessa lopputuotteiden hintaan. Junnikkalan mukaan nyt ollaan ”kipurajalla”, jonka ylittyessä investoinnit tyrehtyvät.

  – Joudumme keskeyttämään puun oston näillä hinnoilla turvataksemme oman toimintamme pitkäjännitteisyyden. Mielestäni metsänomistaja ansaitsee omaisuudelleen oikean hinnan ja tuoton, mutta nykyinen hintakehitys tulee vaarantamaan meidän ja mielestäni koko sahateollisuuden tulevaisuuden, yhtiön toimitusjohtaja Kalle Junnikkala sanoo tiedotteessa.”

 • Puuki

  Ei kuitenkaan tässä ketjussa ole investointeja arvosteltu.

  Sahatavaran hyvä menekki mutta suht. huono hinta korjaantuisi osin myös sahaamalla entistä enemmän paremman saannon arvokkaampia tukkeja. Mutta voi olla että niitä ei enää ole saatavissa riittävästi nykyisin, koska hakkuurajoistakin on luovuttu eikä useimmilla riitä enää motivaatiotakaan pitkäaikaiseen puun kasvatukseen näillä nykyisillä reunaehdoilla hintoineen ym. talouskehityksineen.

  Apli

  Sivutuotteiden jalostus pelletiksi… sahatavaran jatkojalostus… hakkeen kilpailutus…. oma osto…. viennin lisäys… tukki liian kallista?

  Tolopainen

  Sopiva aika ilmoittaa tukkien oston lopettaminen.  Metsäautoteillä on 6t painorajoitukset tämän kuun loppuun asti eikä koneita voi viedä palstoille eikä puita voisi kuljettaa sahoille.

  Jätkä

  Jos tukin kantohinta on 70 €/ kiinto, niin epäilemättä sen hinta on lähellä satasta ennekuin tukit ovat edes sahan tontilla.

  Sahatavarakuution hinta ei ehkä ihan vastaa raaka-ainekustannuksia, mutta kun kaupat on tehty jo kuukausia sitten, on tavara toimitettava, jos vaan sen pystyy tekemään.

  Kyllä sahat ovat tässä tilanteessa ”Puun ja kuoren välissä”, eli ahtaassa paikassa. Jotkut talotehtaat ja hirsihuviloiden tekijät vielä ehkä kannattavasti voivat sahatakin itselleen, mutta vienti on rankkaa.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Sahateollisuus pohtii puun hintatilastoinnista luopumista. Tukkimarkkinat ovat ”pilalla”, koska kuidun ja sitä myötä myös sahahakkeen hintaa pidetään liian alhaalla ja tukkien hintaa liian korkealla. Hintatilastoinnin loppuminen olisi erittäin huono juttu puukaupan läpinäkyvyyden kannalta.

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsä/artikkeli-1.235356

  Jätkä

  Nyt on itsenäisten sahojen kohdalla se vaihe, jolloin suosittelen ”Halpaa” Venäläistä sahatukkia kaikille, joilla sen kankkiminen esim logistiikan kannalta on mahdollista.

  Tännekin on tuotu Rekkalasteittain Järeää, hyvälaatuista tukkia luotettavan välittäjän toimesta. Sahanomistaja sanoi, että sieltä tulee juuri sellaista laatua kuin on sovittu.

  Rannikolla toimivilla sahoilla on meritie edullisin  ja sisämaassa tietenkin rautatie, jos kiskot tulevat sahan tontille asti.

  Apli

  Vai lisää tuontipuuta??? Venäjältä?? Tuskimpa tulee näin käymään..

  Visakallo Visakallo

  Venäjä ei enää ole samalla tavalla ehtymätön  raakapuun lähde, jota voisi aina käyttää silloin kun suomalainen metsäteollisuus sitä haluaa. Kenelle ja millä ehdoilla puuta myydään, päättää herra Putin kavereineen. Siinä ei suomalaisten teollisuusherrojen toiveet paljoa paina. Kasvavat markkinat ovat Kauko-Idässä, Eurooppa vanhenee ja taantuu.

  Apli

  Totta… sen mitä tiedän esim Kuopion hankkeesta on heillä tarkoitus kattaa tuonnilla max 10% puun tarpeesta ja sekin on paljon…

  Jätkä

  Venäjällä on metsää melkoiset pinta-alat. kunhan siellä lopetetaan tulen huolimaton käsittely, niin ei puu aivan heti lopu. Korjuumenetelmät ja -kalustokin siellä uudistuu kiihtyvällä nopeudella, onhan siellä Suomalaiset, Ruotsalaiset ja ainakin Saksalaiset yritykset puunkorjuupuuhissa.

  Suomessa mellastavat isot yhtiöt pistäisivät sinne tehtaitaan, mutta kai pitävät arvaamatonta politiikkaa liian isona riskinä – vielä.

  Kuitupuuta ei kuitenkaan pitäisi tuoda kalikkaakaan, koska tarve ei ole NIIN suuri.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 301)