Keskustelut Tekniikka Turve Suomen energiantuotannossa

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 219)
 • Turve Suomen energiantuotannossa

  Löysin hyvän ja monipuolisen kokonaisesityksen otsikolla ”Turpeen energiakäytön hyödyt ja haitat”.

  Suomalaisen Tiedeakatemian kannanottoja 1/2010.

  https://acadsci.fi/julkaisut/tiedeakatemian-julkaisut/kannanottoja-sarja.html

  Julkaisussa on arvio luonnontilaisiin soihin vuosittain kertyvästä turpeen määrästä: ”luonnontilaisten soiden vuosien 1950–2000 ajalta laskettu keskimääräinen turpeeseen sitoutunut hiilidioksidimäärä 5 Mt CO2 vuodessa (Turunen 2008). Vuonna 2008 turpeen poltto aiheutti päästöjä 8,5 Mt CO2. Bioenergia ry:n mukaan turpeen energiakäyttö on puolittunut vuodesta 2007, joten voitanee olettaa että tällä hetkellä turpeen uusiutuminen kattaa sen käytön.

  Nykyinen turpeen kertymäarvio ja sen tuleva kehitys on erittäin epävarma. Muodostuvasta biomassasta vain osa kertyy turpeeksi. Kuivina kesinä luonnontilainenkin suo voi menettää hiilivarastoaan. Esimerkiksi Saarnion ym. (2007) tulosten mukaan ei uutta turvetta ole muodostunut juuri lainkaan tämän vuosituhannen lämpiminä alkuvuosina.

  Turunen, J. 2008. Development of Finnish peatland area and carbon storage 1950–2000. Boreal Environment Research 13: 319-334.

  Saarnio, S., Morero, M., Shurpali, N. J., Tuittila, E.-S., Mäkilä, M. & Alm, J. 2007. Annual CO2 and CH4 fluxes of pristine boreal mires as a background for the lifecycle analyses of peat energy. Boreal Environment Research, 12, 101–113.

  https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Turpeen-puolittunut-käyttö-uhkaa-huoltovarmuutta-Turve-on-tärkeä-viidessä-mielessä/947828

 • Tolopainen

  Miksi UPM:n pitäisi perääntyä. Tuo on niitä vanhoja kuvitelmia, että lakko johtaa etujen saantiin. Papruliitto lopettakoon turhan lakkonsa, koska ei Suomen toiminnoilla voi enää painostaa. Työpaikkojen säilyminen olisi jo saavutettu etu. Venäjän lähiympäristö ei enää houkuttele, halvan puun tuonti on loppunut lopullisesti.

  mehtäukko

  Huoltovarmuuden,kansantalouden,työllisyyden..jne syiden takia turvepäätökset täytyisi ehdottomasti perua.Kun päätösten taustalla on tosiaan hybridivaikuttamiset ja ns. vihreän saastan ajamat pakkoliikkeet,sitä suuremmalla syyllä.

  Vesien tilan parantamiseen kuin päästöjen tuprutteluun löytyy taatusti toimivat tekniikat.

  Koivunkaataja2

  Pohjanmaalla paloitellaan turvekoneita kiihtyvään tahtiin.

  Tähänmennessä 200 konetta silppuna ja yrittäjän kommettina ”ei enään koskaan nevalle sylkykupikssi”.

  A.Jalkanen A.Jalkanen
  mehtäukko

  Mielikuvituspolitiikka johtaa vaikka mihin.Löytyykö vastuunsa kantajia?

  suorittava porras suorittava porras

  Onneksi Neova pisti turvehommat tulille ja pystyy tuotannollaan korvaamaan venäläisen hakkeen.

  Kurki

  Tässä vuonna 2007 entisen Vapon toimitusjohtajan Kari Mutkan visiot turpeen mahdollisuuksista Suomen liikennepolttoaineiden omavaraisuudesta. Päästökauppa ei koske fossiilisia liikennepolttoaineita.

  ”Turpeesta saisimme kaikki Suomen liikennepolttoaineet eli voisimme olla omavaraisia bensiinin ja dieselin suhteen”, vakuuttaa valtioenemmistöisen Vapo Oy:n kehitysjohtaja Kari Mutka

  Vapon mukaan FT-synteesillä turpeesta tehty polttoaine, bensiini ja diesel, voisi olla kannattavaa, kun raakaöljytynnyri (159 litraa) maksaa 60-70 Yhdysvaltain dollaria.

  Liikenteen polttoaineita päästökauppa ei kuitenkaan koske ja siinä on Vapon suuri mahdollisuus.

  https://www.kaleva.fi/turpeesta-voi-tulla-dieselia-jo-2011/2158682

  Rane

  Radiossahan tuo oli että Kainuun Voiman raaka-ainetilanne on kriittinen.Ryssän haketta ei tule ja turvetta ei saada aumoista työvoiman puutteen takia.Haastateltu pomo oli kovasti harmissaan kun tilanne haittaa turpeesta irtautumisprosessia.

  Ilmeisesti pomoja löytyy mutta ei pyöräkoneen kuljettajia ja rekkamiehiä.

  rööri roope

  Niiralasta tulee haketta 3-4: n rekan letkoissa kiihtyvällä tahdilla.Joensuu lämpiää hakkeella 60 %suomi 40% venäjältä.Riittää kevääksi ensi talvi hakusessa.Korvataan aluksi turpeella ja öljyllä.

  Teufelin Zumi

  On sittenkin jotakin positiivistä Putinista, loppui puun ja hakkeen tuonti Venäjältä, lopulta jopa kepulainenkin älyää että energiaa saa Suomesta.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 219)