Keskustelut Tekniikka Turve Suomen energiantuotannossa

Esillä 9 vastausta, 211 - 219 (kaikkiaan 219)
 • Turve Suomen energiantuotannossa

  Löysin hyvän ja monipuolisen kokonaisesityksen otsikolla ”Turpeen energiakäytön hyödyt ja haitat”.

  Suomalaisen Tiedeakatemian kannanottoja 1/2010.

  https://acadsci.fi/julkaisut/tiedeakatemian-julkaisut/kannanottoja-sarja.html

  Julkaisussa on arvio luonnontilaisiin soihin vuosittain kertyvästä turpeen määrästä: ”luonnontilaisten soiden vuosien 1950–2000 ajalta laskettu keskimääräinen turpeeseen sitoutunut hiilidioksidimäärä 5 Mt CO2 vuodessa (Turunen 2008). Vuonna 2008 turpeen poltto aiheutti päästöjä 8,5 Mt CO2. Bioenergia ry:n mukaan turpeen energiakäyttö on puolittunut vuodesta 2007, joten voitanee olettaa että tällä hetkellä turpeen uusiutuminen kattaa sen käytön.

  Nykyinen turpeen kertymäarvio ja sen tuleva kehitys on erittäin epävarma. Muodostuvasta biomassasta vain osa kertyy turpeeksi. Kuivina kesinä luonnontilainenkin suo voi menettää hiilivarastoaan. Esimerkiksi Saarnion ym. (2007) tulosten mukaan ei uutta turvetta ole muodostunut juuri lainkaan tämän vuosituhannen lämpiminä alkuvuosina.

  Turunen, J. 2008. Development of Finnish peatland area and carbon storage 1950–2000. Boreal Environment Research 13: 319-334.

  Saarnio, S., Morero, M., Shurpali, N. J., Tuittila, E.-S., Mäkilä, M. & Alm, J. 2007. Annual CO2 and CH4 fluxes of pristine boreal mires as a background for the lifecycle analyses of peat energy. Boreal Environment Research, 12, 101–113.

  https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Turpeen-puolittunut-käyttö-uhkaa-huoltovarmuutta-Turve-on-tärkeä-viidessä-mielessä/947828

 • Tolopainen

  Eikö tuon Nordstream 2 putken kautta voisi toimittaa turvetta Suomesta Saksaan. Tehdään putkesta haara tänne ja voimakkaalla puhatimella puhalletaan turvetta nahkahousuille. Ennen puhallettiin olkiakin puimakoneelta suulin perälle. Kyllä se uusiutuva turve aina maakaasun voittaa. Vaikka vähän pöläjääkin ja näkyy aummassa, kun sitä ei saa terässäiliön sisälle piiloon kuten maakaasun. Oliskohan tämä apinan näköinen olio tehnyt virhepäätelmän, jospa se turve onkin uusiutuvaa.

  Puuki

  Eikös se päätös turpeen uusiutumattomuudesta ratkastu arvalla jossain viisastenkerhossa ?  Todellisuudessa uudistuu mutta päätöksellä tehtiin uudistumattomaksi.  Oliko kyseessä hybridivaikuttaminen toisen maan huoltovarmuuteen vaikuttaviin päätöksiin vai ei , sitä ei ole kerrottu mutta vaikutus on ilmeinen.

  Visakallo

  Jostain syystä Suomi teki turpeesta itselleen ongelman, toiset maat eivät.

  Tomperi

  Sepä se, siinä ongelma mitä on.  Koettiin aikoinaan sekin ongelmaksi kun Sinivalaat loppus pohjoiselta jäämereltä, kolome jäi tappamatta.   Miksi kukaan ei puhu siitä että jos ee oo Diesel polttoainetta turvekonneisiin eikä rekkoihin niin siihen se homma tyssevvää,  laki turvatuotannon etuoikeudesta uusiutumattomiin energialähteisiin maaöljyn osalta ois laadittava ainakin määräaikaiseksi, vai mitä? Varmuusvarastot dieselöljyn osalta turvetuotannon turvaamiseksi kriisitilanteessa Suomessa?

   

  Tolopainen

  Ja Fon Döpel ratsasti aukkoja katsellen. Sinisilmäisyys se on paha tauti ollut Suomessa ja Euroopassa. Naapuri on rakennellut yksinvaltaisen systeemin pienen rikkaiden joukon ympärille, joka hallitsee koko maan kaikkia tärkeimpiä toimintoja ja  ulkomaan kauppaa. Heidän omaisuuskin on niin peiteltyä, että ulkomaiset valtiot eivät pääse siihen käsiksi kuin osittain.                                  Mutta yksi paha virhe tuhoaa koko hyvän systeemin, se on hyökkäys Ukrainaan. Vaikka valheet ja röyhkeys on viety äärimmilleen, se on kohdannut vastavoiman 44 milj ihmisen kansan. Heitä tämä harvainvalta ja rosvojoukko nyt  pommittaa ja  jopa myrkyttää, mutta totuus on paljastunut pullon henki on päästetty irti. Valheilla ei voi enää terrorismia peitellä. Hyväuskoiset hölmöt vielä jatkavat sabotaasiansa, Ukrainassa he saavat ristin selkäänsä. Lännessä aletaan muihin toimenpiteisiin.  Toivottavasti Jenkkilän vankiloiden portit avautuvat Puten kavereille mahdollisimman nopeasti.

  Lavrov on kävelevä valheenpesä, toivottavasti häntä ei enää lännessä nähdä. Venäjän johto tuskin enää lännessä näyttäytyy muutenkaan. Niin on raskaat rikokset takana, että pidätetään välittömästi. Ei Saddam Husseinkaan pahemmin reissannut loppuaikoina, kyhjötti lopulta maakuopassa. Nyt on Putella aikaa juoda kahvia lentoemojensa kanssa.

  jees h-valta

  Zumi tuossa kyllä oikeansuuntainen. Hyväähän on että puuntuonti kaikissa muodoissaan loppuu. Ollaan siinä sentään omavaraisia kuten pitää ollakkin. Ihme kyllä että tuo ralli on joskus alkanutkin. Mutta yksi tekijä on että se on vaivatonta kun tulee junavaunussa ja helppo siitä lastata eteenpäin. Toisin kuin meidän vielä aika ontuva e-puun korjuuketju. Joku meni päin persettä aiemmin kun e-puupuumi otti kierroksia jo hyvin. Kai se kotimaan yrittäjille ja metsänomistajille maksminen vain on vaikeampaa. Jospa nyt sitten jo.

  Visakallo

  Aika vähälle huomiolle on jäänyt, että paremmat turvekoneet on ehditty jo myydä Suomesta Ruotsiin, joka ei tehnyt turpeesta itselleen ongelmaa. Romutukseen on mennyt vain vanhemmat ja huonot koneet. Jotta turvetta saataisiin riittävästi nostettua jatkossa, se ei onnistukaan välttämättä enää kotimaisin voimin.

  Kurki

  Neova ei ole myynyt eikä romuttanut kaikkia turvekoneitaan. Alkaa nostaa turvetta.

  https://yle.fi/uutiset/3-12350154

  Kurki

  Hyvä ajatus.

  MTK:n Juha Marttilan ajatus saa kannatusta
  MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ehdotti, että kun turvekoneet ovat romumiehillä varastossa, valtio voisi myydä ne romuraudan hinnalla takaisin turvetuottajille. Tätä yrittäjä pitää hyvänä ajatuksena.

  Linkki:  http://www.maaseutumedia.fi/turvetta-tuotantoon-vain-kunnioittamalla-tuottajia/

Esillä 9 vastausta, 211 - 219 (kaikkiaan 219)