Keskustelut Tekniikka Turve Suomen energiantuotannossa

 • Tämä aihe sisältää 219 vastausta, 35 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 vuotta, sitten AvatarKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 219)
 • Turve Suomen energiantuotannossa

  Löysin hyvän ja monipuolisen kokonaisesityksen otsikolla ”Turpeen energiakäytön hyödyt ja haitat”.

  Suomalaisen Tiedeakatemian kannanottoja 1/2010.

  https://acadsci.fi/julkaisut/tiedeakatemian-julkaisut/kannanottoja-sarja.html

  Julkaisussa on arvio luonnontilaisiin soihin vuosittain kertyvästä turpeen määrästä: ”luonnontilaisten soiden vuosien 1950–2000 ajalta laskettu keskimääräinen turpeeseen sitoutunut hiilidioksidimäärä 5 Mt CO2 vuodessa (Turunen 2008). Vuonna 2008 turpeen poltto aiheutti päästöjä 8,5 Mt CO2. Bioenergia ry:n mukaan turpeen energiakäyttö on puolittunut vuodesta 2007, joten voitanee olettaa että tällä hetkellä turpeen uusiutuminen kattaa sen käytön.

  Nykyinen turpeen kertymäarvio ja sen tuleva kehitys on erittäin epävarma. Muodostuvasta biomassasta vain osa kertyy turpeeksi. Kuivina kesinä luonnontilainenkin suo voi menettää hiilivarastoaan. Esimerkiksi Saarnion ym. (2007) tulosten mukaan ei uutta turvetta ole muodostunut juuri lainkaan tämän vuosituhannen lämpiminä alkuvuosina.

  Turunen, J. 2008. Development of Finnish peatland area and carbon storage 1950–2000. Boreal Environment Research 13: 319-334.

  Saarnio, S., Morero, M., Shurpali, N. J., Tuittila, E.-S., Mäkilä, M. & Alm, J. 2007. Annual CO2 and CH4 fluxes of pristine boreal mires as a background for the lifecycle analyses of peat energy. Boreal Environment Research, 12, 101–113.

  https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Turpeen-puolittunut-käyttö-uhkaa-huoltovarmuutta-Turve-on-tärkeä-viidessä-mielessä/947828

 • jees h-valta

  Zumi tuossa kyllä oikeassa. Hyväähän on että puuntuonti kaikissa muodoissaan loppuu. Ollaan siinä omavaraisia kuten pitää ollakkin. Ihme kyllä että tuo ralli on joskus alkanutkin. Mutta yksi tekijä on että se on vaivatonta kun tulee junavaunussa ja helppo siitä lastata. Toisin kuin meidän vielä aika ontuva e-puun korjuuketju. Joku meni päin peetä aiemmin kun e-puupuumi otti kierroksia jo hyvin. Kai se kotimaan yrittäjille ja metsänomistajille maksminen vain on vaikeampaa. Jospa nyt sitten jo.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Liikenteen polttoaineita päästökauppa ei kuitenkaan koske

  Energiasektorilla joudutaan kuitenkin raportoimaan päästöt. Tässä mielessä puubiomassa on parempi kuin turve koska puun käytön päästöt jäävät maankäyttösektorille.

  reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

  En lähtisi turvetuotannon puolesta vielä kovasti liputtamaan saati siihen investoimaan. Vuosi-pari sinne tänne kenties hiipuvaa jatkoaikaa vallitsevan tilanteen takia. Tuskin se turpeen kuva pitkässä juoksussa miksikään on muuttunut. Nyt tilanteen pakottamana mukana valikoimassa. Katsotaan 5 v päästä.

  Saahan sitä tietyt (poliittiset) piirit sitten vaikka sodan varjolla hekumoida turpeesta suuntaan jos toiseenkin moraalisesti arvelluttavilla päiväunitoiveillaan. Itse asia, eli turpeen alasajon syyt, eivät ole mihinkään kadonneet.

  Jokke

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Juuri näin. Venäjän energiasta ensin irti ja sitten rauhallisemmassa ilmapiirissä kylmää harkintaa. Ei ole mielekästä rahoittaa sotaa yhtään pitempään kuin on pakko.

  Timppa

  Kannattaa muistaa, että turvetta tarvitaan muuhunkin kuin energiakäyttöön.  Kasvuturvetta on vaikea korvata.  Myös karjatalous käyttää turvetta kuivikkeena.

  Selvä on, että polttoon perustuvasta energiataloudesta pitää päästä mahdolliosimman suuressa määrin eroon.   Kuitenkin, kuten  Anneli on kirjoittanut, niin järkevää on kerätä ojitettujen soiden turve energiakäyttöön, koska se on joka tapauksessa hiililähde.  Sitten metsittää suo hiilinieluksi.  Nykyinen touhu on tosi hölmöläisten puuhastelua.

  Teufelin Zumi

  Timpalla on sitten veden alla kasvavia puita, tulevaa hölmöläisten puuhastelua…

  Rane

  ”En lähtisi turvetuotannon puolesta vielä kovasti liputtamaan saati siihen investoimaan.”

  No nyt petti yksi suomalaisen energiantuotannon tukijalka?

  Timppa

  Timpalla on sitten veden alla kasvavia puita, tulevaa hölmöläisten puuhastelua…

  Onhan julkisuudessa ollut esimerkkejä entisille turvesoille syntyneistä metsistä.  Eivät taida olla mangrovepuita vaan ihan suomalaisia.

  Teufelin Zumi

  Onko turve mitään kannatellut milloinkaan?

  Kalle Kehveli

  ”Onko turve mitään kannatellut milloinkaan?” 

  On se. Monesti olen helteillä makoillut turvelautoilla.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 219)