Keskustelut Luonto Turve

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 323)
  • Turve

    Mikä tekee turpeen poltosta huonomman verrattuna  puun polttoon?  Hiilitaseen kannalta?  Taikka miksi puun polttaminen ei muuta hiilidioksidi tasetta heikompaan suuntaan mutta turpeen poltto muuttaa?

  • Petkeles Petkeles

    ”Saksassa oli tänä talvena lähes kahden kuukauden tuuleton jakso”

    No huh huh, valtio ulottuu Alpeilta merelle, mutta yhtään missään ei tuullut kahteen kuukauteen. Pakko kuitenkin uskoa kun tähän on varmaan faktat tarkistettu (Alfa-TV).

    Visakallo Visakallo

    Voit Petkeles tarkistaa asian Saksan sähköntuotantotilastoista. Ei siinä Alfa TV.tä tarvitse.

    Tolopainen

    Kehvelille sanoisin, jotta Raahen seudulla on erikoisia hermostoperäisiä sairauksia, jotka johtuvat vuosikymmenien altistuksesta Rautaruukin raskasmetallipäästöille. Todella sairasta joukkoa paljon.

    Kurki

    Maalaiseppo: Turpeen polton CO2 päästö on 106 g/Mj. Toimitustilaisen jyrsinturpeen lämpöarvo on 9,7 Mj/kg ja paino 320 kg/im3. Eli päästö 1028 kg/tn tai 329 kg/im3.

    Joo.

    Kyselin tuota turvetutkijalta, joka sanoo , että jyrsinturvekuution keskipaino on 330 kg 49% kosteana. Ja kuivapaino on puolet siitä eli 165 kg.

    Nyt 1,5 syvän nostoturvesuon polton päästöksi tulisi 7000 m3*0,5*0,165*3,67= 2119 CO2-tn.

    Tuokin julkisuudessa paljon esillä tieto, että 10 milj. m3 jyrsin turvetta päästää 6 milj.tn hiilidioksidia on kyllä kysymysmerkki ja väärä. Sen pitäisi olla +3 milj.tn luokkaa. Lsketaankohan siihen sitten jotain muuta mukaan?

    Eli olet Maalaisseppo aivan oikeassa. Kiitos sinulle tästä, että turpeen polton päästöt saatiin näin puolitettua.

    Tämä laskentatapa suo kasvaa 1mm/v ja suon hiilensidonta keskimäärin 0,75 tv/ha/v antaa turpeen polton päästöistä liian optimistisen kuvan. Mikähän lie siihen selitys?

    Olisiko näin, että syvimmät suot, jotka ovat turvetuotannossa ovat vanhimpia soita  ja myös sitoneen CO2 paremmin (yli 1,o tn/ha/v) ja iän myötä painuneet ja tiivistyneet eli CO2-sidontaa olisi alimmissa 1mm kerroksissa jopa 2-kertainen määrä nuorimpiin nähden?

    Vaikea tapaus.

     

    Teufelin Zumi

    Onko nyt sitten keksitty kuivattu vesi ja vesi tiiviste. Kätevästi kulkee pienemmässä tilassa ja kevyemmin.

    Puuki

    näkyvissä ja kuultavissa eli haitolla jatkuvasti

    Tuota noin, mielestäni täällä pk-seudulla on niin paljon näkö- ja meluhaittaa että ei siinä muutama tuulivoimala enää suurta vahinkoa tekisi, etenkin jos laitettaisiin ne merelle. Lentoliikenne saattaa tehdä sen että niitä ei voida rakentaa Hki-Vantaan alueelle?

    Noin varmaan on.  Miksipä ei sitten Helenin hiilipäästöjä vähennettäisi tuulimyllyjen rakentamisella rannikolle, Hgin edustan saarille ja vaikka Itä-Helsingin alueille . Hyvä idea ja vähentää siirrosta aiheutuvia kuluja samalla.    Sinnemäki &  kumpp. hopihopi päätöksiä sitten tekemään vaan vihreän lähienergian lisäämiseksi.   Kannatetaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Varmaan tähän on jokin selitys miksi tuulivoimaa ei täällä ole. Pitäisi kysyä Soininvaaralta. Katson ensin olisiko asiasta jo keskusteltu hänen blogissaan tai Verde-lehdessä.

    Edit.

    No niin. Syyllinen löytyi ja se on yllätys yllätys: Puolustusvoimat!

    ”Syy miksi tuulivoimaloita ei ole Pääkaupunkiseudun rannikolla johtuu siitä että Puolustusvoimien meripuolustuksen tutka-asemat sijaitsevat Helsingin ja Espoon saaristoissa. Helsingin ja Espoon kaupunki ei ole tätä päätöstä tehnyt vaan Puolustusministeriö.”

    http://www.soininvaara.fi/2022/03/02/putinin-sodalla-ei-voi-perustella-turpeen-polttoa/

    Kommentoin tuonne Oden blogiin turpeen elinkaaritarkastelua mutta kommenttia ei ole julkaistu ainakaan vielä.

    Kurki

    Linkki: https://www.soininvaara.fi/2022/03/02/putinin-sodalla-ei-voi-perustella-turpeen-polttoa/
    Vaikka kivihiilen hinta on noussut, sen veroton hinta on energiayksikköä kohden selvästi alempi kuin turpeen. Kun laskemme kansantaloudellista hintaa, veroton hinta on tietysti ratkaiseva.

    Kommentoin tuota näin blogiin, mutta ei ole ilmestynyt sinne.

    Kurki: Kivihiili ei työllistä Suomessa ketään, mutta turve työllisti maaseudulla parhaimmillaan 10 000 kerranaisvaikutuksineen ja antoi kaivattuja verotuloja kymmeniä miljoonia vuodessa.

    On vale, että nyt nelinkertaistunut kivihiilen hinta olisi yhtä kallista kuin turve enegiayksikkö kohden, kun turpeen tuotantokustannukset eivät ole nousseet ja ennen tätä Ukrainan sotaa olivat jyrsinturpeen kanssa tasahinnoissa?

    Linkissä kivihiilen ja jyrsinturpeen hinta olivat n. 15 e/MWh tienoilla pari vuotta sitten.

    https://www.stat.fi/til/ehi/2018/03/ehi_2018_03_2018-12-12_tie_001_fi.html</div&gt;

    Teufelin Zumi

    Turpeen työllistävä vaikutus on n.2300 henkilötyövuotta. Energiapuulla sitten moninkertainen ja samalla metsän arvokasvu paranee.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Turveinfossa kerrottiin että tutkimuslaitokset tekivät turpeen energiakäytön elinkaarianalyyseistä kriittisen arvion.

    Edit. Tässä lopullisen raportin sanamuoto jonka lähetin tarjolle Oden blogiin.

    ”Ilmastonmuutoksen hillinnän haasteiden edessä turve tulisi nähdä entistä enemmän hiilineutraalien biomassojen käytön edistäjänä ja lisäpolttoaineena. Turve voi olla varapolttoaine, koska sitä voidaan helposti varastoida. Turpeen käyttö vähentää myös syöpymistä eräissä voimalaitoskattiloissa. Turpeen ja uusiutuvan biomassan seoksella voidaan korvata fossiilisia polttoaineita, ja näin saavutettaisiin merkittäviä päästövähennyksiä, vaikka turpeen poltosta vapautuva hiilidioksidi vähentääkin tuotetun bioenergian ilmastohyötyjä.”

    Tuosta raportista varmaan löytyisi myös ne päästökertoimet mitä olette vailla.

    https://www.researchgate.net/publication/259656198_Climate_impacts_of_peat_fuel_utilization_chains_-_a_critical_review_of_the_Finnish_and_Swedish_life_cycle_assessments

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 323)