Keskustelut Metsänomistus Tutkijat ja toimittajat täysin vieraantuneita todellisuudesta

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 267)
  • Tutkijat ja toimittajat täysin vieraantuneita todellisuudesta

    Katselitteko äskeistä MOT ohjelmaa koskien metsiemme käyttöä bionergiatuotteiden raaka-aineena. Toimittajat ja tutkimuksessa olleet tutkijat olivat täysiä puusilmiä.

    Heidän tilannekuvansa mukaan puuraaka-ainetta käyttävä teollisuus monipuolistuu ja puun käyttömäärä lisääntyy, jolloin metsiemme hiilitase heikkenee. Joidenkin tuotteiden tuotannon päästöt ovat jopa nykyisiä vastaavia suuremmat. Puun kasvatuspuolen tehostamiseen ei paneuduttu lainkaan.

    Syntynyt ajatusharha esim biopolttoaineiden suuremmista päästöistä perustuu ilmeisesti oletukseen, että puuta käyttävän teollisuuden voimakkaasta kehittymisestä huolimatta puun tuotantopuolella ei tapahdu mitään. Eihän se nyt niin mene, jos puun käyttöä lisätään reippaasti, nousee myös puun hinta, mikä kannustaa metsänomistajia lisäämään puiden kasvua. Uskoisin, että metsiemme vuotuista kasvua voidaan lisätä vähintään 30 %, jos niin halutaan. Raha voisi olla sopiva kannustin. Vierastan kuitenkin ajatusta että metsänomistajille maksettaisiin puiden hakkaamattomuudesta eli maksettaisiin hiilivarastokorvauksia. Eli valtio ottaisi velkaa ko tarkoitukseen. Samaa tietysti tekisivät muut velkaiset valtiot. Mitähän siitäkin seuraisi. Parempi lisätä puun kaupallista käyttöä ja vähetää fossiilisten raaka-aineiden käyttöä

  • jees h-valta

    Puuki taas vain kasvattelee sitten suoraan tukkia ilman kuituvaihetta ilmeisesti. Kun sitä kuitua voi ja pitää kasvattaa että Puukikin saa edes jonkun tilin metsästään ennen kuin on biohajoavaa tuotetta ite.
    Onko tuo nyt niin kova vaiva kun ensin tulee kuitu ja vasta huomattavasti pidemmän ajan perään tukkia. Kuidusta saa jopa vielä pienen pikkuriikkisen hankintapalkkionkin jos oikein ahertamistykkyä pukkaa. Ja sillä saadaan kuitenkin sitä sellua monestakin tuutista ulos.

    Reima Ranta

    Gla:lla on ilmeisesti Posiokommenttiin jokin hyvä syy. Olen viimeiset kymmenen vuotta asunut talvet Helsingissä ja Espoossa. Kesät katselen merta Selkämerellä, eikä sekään ole Posiolla. Omistan toki metsää mm. Posiolla, jossa aikanaan pinta-alaveron päättyessä väänsin hakkuuoikeudesta mielenkiintoisin kääntein KHO:ta myöden, mistä metsäpolitiikan naurettavuuksista voisin kirjan kirjoittaa. Siitä nähtävästi moinen kommenttisi. Järki sentään voitti ja älyttömyys lopetettiin.

    Kun alkaa puhua taloudellisesti järkevästä puuntuottamisesta, täällä aletaan syleillä maailmoja. Metsänomistajan ei tarvitse syleillä mitään maailmoja, vaan toimia taloudellisesti niin järkevästi kuin suinkin. Sellukartellit kyllä ottavat puunne vaikka ilmaiseksi ja hakkaavat tukkinne kuiduksi, jos se vain on mahdollista. Ne tekevät kaiken omien päämääriensä eteen mitä laki sallii ja ylikin, kuten olemme nähneet.

    Kun tekee taimikosta varttuneesta nuoresta puustosta kasvatettavien puiden valinnan jo perinteistä ensiharvennusta nuorempana, hyötyy merkittävästi. Roskapuu vain lannoitteeksi tukkipuille.

    Ei tule vielä tuulenkaatoja, ei korjuuvaurioita, ei ajouria, ei jää tukisi kelpaamattomia runkoja, jotka ovat jatko huomioiden omistajalleen kuiturunkoja 10 kertaa arvokkaampia. Harvennushakuun voit jatkossa myydä tukin käyttäjälle, joka mielellään yläharventaa ja maksimoi katkonnassa tukkisaantoa. Edut ovat yhteneviä. Jne. Hyöty on huikea!

    Selluvirmalle on ensiharvennuksessa yhdentekevää, mitä metsään jää kasvamaan – tukki vai kuiturunkoja.

    oksapuu

    Jahas…

    Nyt Reima kirjoitti asiaa. Raivaussaha on metsänomistajan paras kaveri ja sitä pitää käyttää raskaalla kädellä…

    Jätkä

    Esitin jo aiemmin erään vaihtoehdon ensiharvennuksille. Sopii
    niille, jotka haluaa kasvattaa pääasiassa tukkipuuta ja saavat
    eh:n pikkutukit kaupaksi.
    Ostajille huonosti kelpaavat pienet ja pienilpm:set eh:t on parempi harventaa lannoitteeksi, kuin jättää ryteiköiksi.
    Lähetetty: 4 h, 37 min sitten
    Lähettäjä: Puuki

    Jos tavoitteena on raivauspuuston avulla lisätä puuston käytettävissä olevan typen määrää, on ajatus susi jo syntyessään.
    Maan päälle jäävä lahoava aines ei suinkaan lisää typen määrää, vaan kuluttaa lahotessaan typpeä.
    Ainoastaan kyntämällä puuaines maan sisään lisääntyy maahan sitoutuneen typen määrä.

    jees h-valta

    Puukin höpöt ja karu fakta: Eli lahoaminenhan on reaktio jossa käytetään myös happea eli ilmaa jota hengitämme. Ja joka sisältää myös typpeä. Jota myös kuluu. Että ainakin sitäkautta Jätkä aivan oikeassa. Eihän kompostikaan toimi ilman hapensaantia. Mutta siinä taas törmätään siihen ettei se maan sisään kyntökään auta vaan se lahoaminen kuluttaa joka tapauksessa happea. Siihen loppuu minun kemiantaitoni eli en tiedä sitooko ympäröivä maa silloin typen. Että Jätkä voi vielä valaista jos tietää prosessin vaiheita pidemmälle.
    Jatkan pienen järkeilyn jälkeen että tottakai se sitoo koska typpilaskeumat rehevöittää niin vesistöjä kuin maaperääkin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Palamisreaktioon ei tarvita typpeä vaan happea. Lahottajasienet tarvitsevat typpeä kasvamiseensa, osan ne saavat lahottamastaan puusta ja osan ympäristöstään mm. sadeveden mukana. Pieniläpimittainen puu lahoaa muutamassa vuodessa, eikä varmaan sinä aikana käytä enempää typpeä kuin jos sama puu kasvaisi pystyssä (koetan tarkistaa tämän). Isojen puiden kannoista tiedetään, että niihin voi kertyä typpeä ympäristöstä, mikä on hyvä asia, koska ilmiö estää typen huuhtoutumista avohakkuualoilta.

    Miten tämä ketju nyt näin karkasi lapasesta?
    🙂

    jees h-valta

    Perjantaina alkaa kemia kiinnostaa ehkä enemmän.

    Jätkä

    ”Maan päälle jäävä lahoava aines ei suinkaan lisää typen määrää, vaan kuluttaa lahotessaan typpeä.
    Ainoastaan kyntämällä puuaines maan sisään lisääntyy maahan sitoutuneen typen määrä.”

    Höpö höpö.
    Lähetetty: 2 h, 47 min sitten
    Lähettäjä: Puuki

    Nimimerkki Puukin täytyy värväytyä Maatalousoppilaitoksille luennoimaa aiheesta.
    Tähän asti niissä on opetettu, että Esim. puinnin jälkeen, kun oljet jäävät peltoon, pitää niiden takia kylvää typpeä jonkin verran enemmän, koska olkien mätäneminen köyhdyttää maan typpivarantoja.
    Happea ei ole vielä kehoitettu kylvämään ”kotkoospeltoon”.

    Jätkä

    Missä pidät seuraavan paskanpuhumisluentosi? Olen valmis tulemaan eturiviin naurahaan röhönauruja.

    Vain lehtivihreä antaa potkua puille, oksat lisäävät hieman kenttäkerroksen mädäntymista.

    Runkopuu hajoaa niin hitaasti, että sadevesi ja tuuli vievät sen mennessään.

    Gla Gla

    Puuki: ”Tukkipuuta voi hyvin kasvattaa ilmankin varsinaista kuitupuun kasvatustavoitetta.”

    En minunkaan tavoitteena ole erityinen kuitupuun kasvatus. Se on valivaihe kohti tukkipuuta ja jolla kiertoajan tulos paranee.

    Puuki: ”Luontaisesti syntyvä alikasvos esim. männyn istutusalalla karsii mäntyjä sen taimivaiheen ajan, jolloin se karsiutuminen on mahdollista.”

    Alikasvos ei oksia karsi.

    Puuki: ”En ole kieltämässä keneltäkään kuitupuunkasvatusta mutta en kannata sitäkään että mitään uutta ei saisi kehitellä, kun kerran ennenkään ei niin ole tehty tmv.”

    Kukaan ei nyt ole uuden kehittämistä kiletänyt. Keskustelua on syntynyt siitä, millä tavoin kannattavuus paranee ja minä olen esittänyt omat näkemykseni.

    Puuki: ”Puuta on kasvanut jo vuosikausia paljonkin yli vuotuisen kestävän hakkuusuunnitteen, joten siitä ei tule pulaa, jos vain
    metsänhoidot ei jää tekemättä.”

    Jos ei jää tekemättä. Tällä hetkellä töitä on suuri määrä tekemättä. Lisäksi tarve suojelun lisäämiseen on huutava, joten kestävässä tilanteessa puutavara pitää tuottaa nykyistä pienemmällä pinta-alalla.

    Puuki: ”Ostajille huonosti kelpaavat pienet ja pienilpm:set eh:t on parempi harventaa lannoitteeksi, kuin jättää ryteiköiksi.”

    Toki tuollainenkin hoito on parempi kuin jättää kokonaan tekemättä. Ne ei kuitenkaan ole talousmetsästä puhuttaessa vaihtoehtoja. Mielestäni ensimmäistä hakkuuta ei kuitenkaan kannata lykätä niin pitkälle, että se tuottaa pelkkiä tukkirunkoja.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 267)