Keskustelut Metsänomistus Uutta ajattelua metsästykseen

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 151)
  • Uutta ajattelua metsästykseen

    Tervehdys palstalle!

    Olen pitkän linjan metsästäjä ja metsäsijoittaja, ja siltä pohjalta seurannut keskustelua palstalla.

    Minua on alkanut enenevissä määrin häiritä asetelma, jossa metsästysseurat ukkoutuvat ottamatta riveihin nuoria jäseniä ja sorkkaeläinkannat kasvavat hallitsemattomasti. Puhun tilanteesta nimenomaan täällä Etelä-Suomessa. Tyypillisen metsästysseuran keski-ikä liikkuu jossakin 60 ikävuoden ja kuoleman välissä, ja uusia jäseniä seuraan ei oteta ellei tuomisina ole 50 hehtaaria uutta metsästysmaata. Harvalla nuorella tätä on.

    Nykyinen lupajärjestelmä pinta-alavaatimuksineen on mahdollistanut perverssin tilanteen, jossa metsästäjät kasvattavat yhä laajenevaa karjaansa maanomistajan mailla vastaamatta kuitenkaan karjan aiheuttamista vahingoista. Vanhenevilla seuroilla ei oikeasti ole enää kyvykkyyttä saati sitten halukkuutta pienentää kantoja. Kauris-, peura- ja pienpetokantojen leikkaaminen vaatii uutta nuorta verta.

    Kun olemassa olevat seurat eivät näytä selviytyvän velvoitteistaan eivätkä ovet avaudu maattomille nuorille, olemme suunnittelleet perustavamme uuden metsästysseuran, joka koostuu nuorista mutta kokeneista metsästäjistä. Meille metsästys on harrastus, josta saatavista kokemuksista ja saaliista olemme valmiita maksamaan. Maksavathan kaikki muutkin harrastukset.

    Mikä olisi hinta, jolla metsänomistajana olisit valmis vuokraamaan metsäsi uudelle tehokkaasti toimivalle seuralle? Itse olemme ajatelleet, että voisimme maksaa vuokraoikeudesta esim. 10-15 euroa hehtaarilta vuodessa. Tällä menettelyllä metsänomistaja saisi edes jonkin korvauksen vahingoista ja toisaalta kannat saataisiin kohtuulliselle tasolle. Rahallinen vastike toimii nimittäin myös seuralle kannustimena tehdä jalkatyötä ja vastata seuran tärkeimmästä tehtävästä – metsästyksestä.

     

     

     

     

     

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Nyt on ilma niin sakeana väitteistä, että haastan jonkun (vaikka Suomen Riistakeskuksen) laskemaan ja julkistamaan vastauksen kysymykseeni: kuinka moni alueellinen riistaneuvosto asettaa sidosryhmien (sis. maanomistajat) esitykseen verrattuna korkeamman kannan hirvelle tai valkohäntäpeuralle? Joku innokas toimittajakin voi puolestani yrittää. Itsekin voin koettaaa, mutta en usko että ne vastaavat minulle ne ARN:it.

    Nostokoukku

    Jos hirvilupien käyttöaste on yli 90 %, lupia on ollut liian vähän. Ministeriön kaavailemat kaupallisen metsästyksen projektit edellyttävät tiheää hirvikanta. Maksukykyisimmät asiakkaat tulevat Keski-Euroopasta, ja edellyttävät rahalleen vastinetta, mahdollisimman varmoja saaliita ja komeita trofeita. Heitä ei liha kiinnosta eivätkä ole valmiit maksamaan viikonlopun istumisesta räntäsateessa kuuntelemassa paria pihausta radiopuhelimesta. Näin kuitenkin Suomessa hirvijahdissa useimmiten käy. Ehkä siksi kaupallistaminen ei ole oikein edennyt. Euroopassa metsästetään lähes tarhamaisissa olosuhteissa. Ennen metsästyksen aloittamista sovitaan ammutaanko tänään saksanhirvistä Hans vai Kurt.

    Planter Planter

    Suorittavan suunnalla näkyy riistahallinto toimivan mallikkaasti, mutta metsästäjät ovat kateuden riivaamia ukkoja. Täällä toisinpäin.

    ”Jokainen metsästäjä on harrastuksensa mainosmies.

    Muista jatkossa tämä eräneuvoksen viisaus, kun kommentoit! Luo palstalle positiivista kuvaa metsästäjistä, eli itsestäsi.

    Aika usein lehtiin kirjoitellaan juttuja visioista ,jotka ova vain herrojen haaveita. Nämä näyttävät uppoavan tehokkaasti Planterinkin ajatusmaailmaan.”

    Kyllä tämäkin linkissä esitetty on ihan vakavasti otettava hanke, eikä pelkkä visio. Luulisi, että MTK olisi ollut osallistuvien tahojen joukossa, mutta ei. Seurojen ja seurueiden tarpeita kartoitetaan, mutta ei maanomistajien. Onko maanomistajan kritiikki perusteetonta?

    Kun/jos investoidaan lihankäsittelyyn, infraan, metsästysmatkailun- ja lihan markkinointikanavien luontiin, järjestely on ajateltu pysyväksi, ei kannan leikkaamiseksi. MMM on siis linjannut, että ainakin osassa maata hirvitalous on tärkeämpää kuin metsätalous.

    https://riista.fi/riistatalous/hyvinvointia-riistasta/hyvinvointia-riistasta-hanke/

    Planter Planter

    ”Jos hirvilupien käyttöaste on yli 90 %, lupia on ollut liian vähän.”

    Niin on ollut. Se taas johtuu alueellisen riistaneuvoston päättämästä liian suuresta hirvitiheys tavoitteesta, johon metsänomistajat eivät pysty vaikuttamaan. Luvat myönnetään niin, että päästään tavoitteeseen.

    Perko

    Yksittäinen metsäomista on täysin ulkona  omassa yrityksessään kun hivenkasvattajat mellastaa.  Kolmesta viiteen tuholaista ovat vasoneet 20 hehtaarin alalla  ainakin kymmenenvuotta eikä  pyssymiehet saa niitä häätäneen pois!  On muualla muka enemmän haitaksi elikoita.  Sattuivat haitat olemaan johtoporukan mailla.

    suorittava porras suorittava porras

    Kyllä tuo karannut valkohäntäpeuratilanne itsessään on edellyttänyt infran kehittämistä. Sille saalismäärälle tarvitaan käsittelytilat ja markkinat. Elukoita olisi rutkasti enemmän, jos käsittely olisi tehtävä edelleen liiterin nurkassa ja lihamarkkinat tökkäisivät oman pakastimen tilavuuteen. Tilanne on kirotun tuttu 2000-luvun alun ajoilta ,kun hirviä oli  oman seuran alueella käsittelyssä 5 kertainen määrä nykyiseen verrattuna.

    Planter toteaa metsästäjän toimivan esimerkkinä oman harrastuksen piiristä ja kirjoituksista päätellen allekirjoittanut ei kelpaa.

    Olen metsästänyt hirviä 50 vuotta ,josta 25 maanomistajan tai perheenjäsenen ominaisuudessa. Rhy: n hallituksessa toimin toistakymmentä vuotta ,seuran puheejohtajuuskin on tuttua, samoin metsästyksenjohtajan hommat parinkymmenen vuoden ajalta. Metsäasioista on noin 7000:n työpäivän kokemus Hämeen,Pirkanmaan, Kuopion-ja Mikkelinläänien  ja Keski-Suomen alueilta. Aika monta taimikkoa ja uudistusalaa on kohdalle osunut. Nimimerkki”nostokoukkun” havainnot niiden tilasta voin allekirjoittaa sanasta sanaan.

    Kuinkan laaja kokemus Planterilla mahtaa olla?Hirvitalousalue VS2 on kooltaan vähän isomman keski-suomalaisen paikkakunnan luokkaa. Kuitenkin väität , koko riistahallinto on mätä sen perusteella ,että hirvitalousalueella on muutama hirvi maan keskiarvoa enemmän. Muualla riistahallinto on onnistunut tehtävässään.

    Toiminta on kehittynyt valtavasti sen 50 vuoden aikana ,jonka olen hirvijahdissa käynyt. Yhteistoiminta ja vuoropuhelu riistahallinnon kanssa toimii hyvin ja ne tavoitteet on saavutettu ,jotka on asetettu.

    50 vuotta sitten hirvikannan säilyminen oli ykkösjuttu. (Takana vuosia ,jolloin hirvi oli rauhoitettu)Nyt tavoitteena on hirvikannan pitäminen siedettävänä ja vakaana. Nykymenetelmillä ja toimintatavoilla suuret vaihtelut hirvien määrässä voidaan tyydyttävästi välttää. Ilman riistahallinnon panostusta toimintatapojen kehittämiseen oltaisiin edelleen kannanvaihteluiden epäväkauden tiellä. Tämän arvokkaan työn nimimerkki Planter jostakin syystä jättää vaille huomiota tai lyttää järjestelmän toimimattomaksi oman kapean elinpiirinsä kokemusten perusteella .

    Salonpoika

    EDIT Meidän alueen kahdeksan osakkaan yhteilupa haki kahtakymmentäkahta (22) lupaa ja sai kaksitoista (12) ja sinä väität edelleen että lupia saa minkä ilkeää anoa. Sama linja on ollut jatkuvasti, tosin tämä päätös taitaa olla riistakeskuksen pohjanoteeraus. Paikallisten metsästäjien ja metsänomistajien tiedolla ei ole ollut eikä näy olevan nytkään mitään merkitystä vaan päätökset tehdään niitä huomioimatta. Meidän kylän seurueen kolmessa riistakamerassa kävi loppukesästä säännöllisesti ainakin kahdeksan hirveä ja porukalle tuli yksi (1) lupa. Kannanhallinta on karannut vuosien varrella monesti käsistä ja niin tulee käymään jatkossakin vaikka naputtelisimme omariistaa läpi päivät. Tietoa on ollut, tekijöitä on ollut mutta kun todellinen tahto asian hoitamiseen puuttuu niin eihän siitä hyvä tule.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Missä päin Salonpojan metsät?

    Planter Planter

    En ole kyseenalaistanut tai vähätellyt Suorittavan aikaansaannoksia metsästäjänä ja toimintaa riistaorganisaatiossa. Vilpittömästi uskon, että ne ovat huippuluokkaa. Enkä ole kyseenalaistanut hänen kokemustaan puunkorjuussa.

    Tässä kritiikissä ei olekaan kysymys niistä, vaan suhtautumisessa niihin kuuluisiin sidosryhmiin, meihin. Miten käydään vuoropuhelua metsänomistajien ja metsästäjien välillä, miten voitaisiin vähentää hirvituhoja. Onko se asiallista.
    Ministeriökin on budjetoinut rahaa sidosryhmäyhteistyön kehittämiseen, joten se nähdään tärkeänä.

    Kun tälle palstalle aikanaan tulin kysymään neuvoja hirvituhojen ehkäisyyn, niin koin, että välittömästi alettiin vähätellä ongelmaa ja syyllistää itseäni vahingoista. Jotenkin tiedettiin itseäni paremmin, että olin laiminlyönyt taimikonhoidon, vaikka taimet hävisivät jo ensimmäisenä syksynä. Jos normaalilla taimikonhoidolla, varhaisperkauksella ja taimikonharvennuksella tuhot olisivat siedettäviä, eli 70% kasvatettavaksi aiotuista taimista selviäisi hirvien suusta, en olisi tänne asiasta kirjoitellut. Enkä olisi kirjoitellut, jos yksi ylimääräinen perkaus olisi auttanut.

    Tosiasia on kuitenkin, ettei auttanut vaikka perkasi joka toinen vuosi, niin ettei metriä pidempää vesakkoa ollut missään vaiheessa.

    Varmaan on paljon hoitamattomia taimikoita, mutta uskon, että tälle palstalle kirjoittavat metsätalouden harjoittajat hoitavat taimikkonsa niin kuin pitää, pusikoiden haltijat puuhastelevat muualla. Kuitenkin meidät kaikki samaistetaan niiden pusikoiden omistajiin. Onko se asiallista ja rakentavaa sidosryhmäyhteistyötä, johon pitäisi pyrkiä? Ei vaan tahallista vastakkainasettelua, ettei päästä keskustelemaan asiallisesti asiasta.

    Kun aloin sinnikkäästi selvittää mikä oikein on vialla, niin leimattiin vainhoharhaiseksi sekopääksi. Kuitenkin, kun laitoin Metsälehdellekin materiaalia ja tiedoksi, ettei metsänomistajien kuulemisia huomioda Lounaassa mitenkään, lehti julkaisi siitä artikkelin
    Silloin 2016 ei ollut vain muutama hirvi yli tavoitteen VS2:ssa vaan 30 000 yli tavoitteen koko maassa. Riistahallinnon tavoitteiden asettelu ei ollut paikallinen ongelma, samantapaisia ongelmia oli mm Pohjanmaalla ja Uudellamaalla. Mielestäni riistahallinnon arvostelu oli paikallaan. Enkä ole ainoa joka on tehnyt saman havainnon, että siellä on ongelmaa.

    Tähän saan vastauksen, että nyt tilanne on parempi ja hirvistä pulaa. Tilanne on paikoin parempi, ei tosin pulaa. Pelkona on vaan 2016-2018 tilanteen toistuminen, signaalit ovat samansuuntaisia.
    Aika monta kertaa olen toistanut, että nykyinen kannanhallintajärjestelmä kyllä toimisi, jos sitä noudatettaisiin, mutta kun ei. Viitataan vaikka episodiin Keski-Suomessa vuosi sitten.

    Olen huono kertomaan omista saavutuksistani, mutta ei metsänomistajakokemus sentään rajoitu VS2:een. Metsää on ollut neljässä VS-kunnassa ja Pohjois-Pirkanmaalla.

    Salonpoika

    Salonpoika yrittää kasvattaa metsää Etelä-Savossa lähellä Etelä-Karjalaa rajanaapurina mm. UPM ja Metsähallituksen 10 000 hehtaarin tila. Leijonapitäjän rajalle on 11 kilometriä ja kaupunkilainen olen ollut vuodesta 1973.Keskustaan matkaa 85 kilometriä, lähimpään kirkonkylään  45 kilometriä, nimimerkin mukaisesti salolla.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 151)