Keskustelut Metsänhoito Vahinkojen korvaamisesta niiden torjuntaan

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 347)
 • Vahinkojen korvaamisesta niiden torjuntaan

  Rohkenen avata vielä yhden viestiketjun tästä aiheesta tällaisella ehdotuksella:

  • Lopetetaan hirvivahinkokorvaukset  kokonaan, systeemi ei toimi, eikä tule koskaan toimimaan.
  • Rahoista vain pieni osa päätyy vahingonkärsijälle, pienet korvaukset vain ärsyttävät korvauksenhakijaa.
  • On järjetöntä korvata nimellisellä pienellä summalla jo sattunutta suurta vahinkoa.
  • Käytetään metsästäjiltä kerätyt lupamaksuvarat tuhojen ennaltaehkäisyyn.
  • Riistahallintolain 14 § edellyttää sekin riistaeläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemistä.

  Karkea esimerkki miten se voisi toimia: Trico karkote on todettu toimivaksi. Jos Yksityinen metsänomistaja ostaa sitä suoraan, hinta on luokkaa 11€-12€/ litra (alv 0), ei onnistu.
  Jos riistaorganisaatio ostaisi ison erän tukkuhinnalla suoraan valmistajalta voisi hinta olla luokkaa 5€ /litra. (ainakin Virosta saa 8€ /litra).
  Käytetään vuosittain metsästäjiltä kerättävistä lupamaksuista,  jotka on tarkoitettu vahinkojen korvaamiseen, esim.  5 milj.€ . Sillä voitaisiin ostaa suoraan Tricoa, saisi 1 000 000 litraa, jolla suojattaisiin vuosittain 100 000 ha taimikoita.

  Metsästysseurat voisivat toimia ”vähittäiskauppiaina” ja jakaa Tricot tarvitseville ilmaiseksi. Fiksut imagostaan huolehtivat seurat voisivat myöskin ruiskuttaa talkoilla karkotteen niiden taimikoihin, jotka eivät pysty tai halua tehdä sitä itse.

  On kaksi vaihtoehtoa: Joko pidetään hirvikanta niin alhaisena, ettei kohtuuttomia vahinkoja synny tai metsästyksen harrastajat ehkäisevät vahinkojen syyntymisen muulla tavoin. Pankaa toimeksi!

 • Korpituvan Taneli

  Suorittava lukee viitteitä väärin.

  Meillä olivat vain muutaman viikonlopun metsässä. Ammuttiin aina se määrä minkä lahtivaja veti. Ammuttiin kaikki pankkihirvetkin, tällä kertaa eivät saaneet muiden yhteislupa-alueen seurojen lupia ampua.

  Se että lähdetään vasta marraskuulla ei merkitse hirvien vähyyttä, vaan on osoitus orgasointikyvystä. Mennään metsään hakemaan hirvet pois eikä nuotiomakkaroita syömään, niinkuin eräät.

  Terveisin Korpituvan Taneli

  jees h-valta

  Semmottelta seuralta ainakin kannattaa suojella metsänsä jättämällä vuokraamatta moiselle. Kumma ettei tätä asiaa ole otettu todesta. Meidän ääntämme aletaan kuulla välittömästi herkemmällä korvalla seuroissa jos alamme yksissä tuumin sanoa vuokrasopimuksia irti. Kun muutama isompi on irtisanoutunut paikkakunnalla on varmaa että yhteistyö alkaa maittaa ja jopa alennutaan neuvottelemaan asioista.

  suorittava porras

  Joo ..Jessen mallista on kokemusta . Tänä syksynä laitoin kolme koiraa haravoimaan aluetta A (1000 ha) , jonka keskellä oli 50 ha:n ”rauhoitusalue” , jota emme syystä tai toisesta ole saaneet vuokrattua . Parin tunnin odottelun jälkeen kaikki koirat olivat ko alueella haukkumassa omaa hirveä .

  Yksi koiranohjaajista yritti houkutella koiria pois  . Lähin haukku oli ”pohjoissavolaisittain ” hoidetussa taimikossa 15 metrin päässä alueemme rajasta . Hirvet eivät lyhyestä etäisyydestä huolimatta näyttäytyneet missään vaiheessa , vaan siirtyivät syvemmälle turvaan säntäillen taimikossa sinne tänne  . Ei voinut kun odottaa …6 tuntia..pimeään asti .

  Sinä päivänä ei satu saalista . Kohteet pysyivät visusti turvallisella alueella, 3 koiraa ja jokaisella edessään vähintään yksi hirvi . Raja on pyhä . Kun ei tykätä , ei tupata .

  Planter

  ”RiistaWeb kertoo valtakunnallisen hirvikannan kooksi reilut 44 000 yksilöä vuonna 2011 .”

  Luken määrät ovat jotain muuta:

  Kuvahaun tulos haulle hirvikanna koko

  suorittava porras

  Kyseessä on metsästäjien ilmoittama jäävä kanta (RiistaWeb).

  Mitäs luulette tapahtuvan , jos parjaamanne luken tilastot mitätöitäisiin lupaprosessissa .Eli , jos metsästäjät hakisivat lupia pelkästään omien havintojensa perusteella , olisi hirviä vähintäänkin riittävästi .

  jees h-valta

  Tätähän tässä on yritetty sanoa että kukas se huijari ja koijaripopulaa onkaan? Metsästäjät jotka vähättelevät hirvien määrää ja hakevat joka vuosi lupia liian vähän. Mutta kun asiasta on täällä keskusteltu vetäydytäänkin keskusjärjestön taakse ettei muka saada riittämiin lupia. Suorittava parkakin on jo niin monet kerrat puhunut pussiin ittensä ettei ulostuloa taida enää aivan hevillä löytyä. Tämän olen vahvistanut jo monena vuonna että täälläkin paikallisseurat kusettavat maanomistajia höpinöillään mennen tullen. Tai ainakin niin itse luulevat.

   

  harrastelija

  Planterin ajatus on ihan hyvä. Ne seurat, joissa olen toiminut, ovat hyvin avuliaita talkoohommiin. Tricon levitys esim. Mhy:ltä lainatuilla reppuruiskuilla onnistuisi satavarmasti. Yleensä täällä päin vuokrasopimukset ovat ns. jatkuvia puolen vuoden irtisanomisajalla. Vuokrasopimukseen voi merkitä esim. taimikon suojelun, UPM ottaa jopa 1 €/ha-vuosi vuokraa, joten paikalliset metsästäjät kyllä pyyhkäisee talkoilla taimikoita, jos näin sovitaan.

  Tässäkin ketjussa on asiaa tuntemattomien ihmekommentteja: Tuo lyijyjuttu alkaa olla jo liian kaluttu. Joka oikeasti nauttii metsästyksestä, niin makkaratulet kuuluvat päivään, ei se urakkatyötä ole vaan harrastus.

  Tuo vuokraamatta jättäminen on pelkkää vit***lua ja kolahtaa metsän omistajan omaan nilkkaan. Ei ne välissä olevat pienet läntit haittaa.  Koirakin saa ihan luvalla olla puoli tuntia luvattomalla alueella. Siinä ajassa ehtii käydä yleensä ajamassa koiran ja hirven muualle. Kaatuneen hirvenkin saa hakea pois vuokraamattomalta alueelta.

  Paras keino hirviongelmaan on yhteistyö metsästäjien ja metsänomistajien (jotka ainakin näillä selkosilla ovat pitkälti samoja) tiivis yhteistyö. Pyritään jatkuvasti siihen, että hirvikanta saadaan järkeväksi. Tästä on hyvä esim. lähiseurasta, jossa takavuosina kaadettiin useampana syksynä 30-40 hirveä, enimmillään taisi olla 50 hirveä/syksy. Ny saalis on asetttunut n. 10 hirviluvan tienoille ja ehkä sama määrä jää talvehtimaan. Aluetta on >6 000 ha.

  suorittava porras

  Ei ole tarkoitus kusettaa . Emme vain tule laskeneeksi hirviä alueilla , joissa ei voi metsästää . Havainnot kerätään vain sieltä , missä on voimassa oleva vuokrasopimus . Edellisessä esimerkissäkin havainto jäi kirjaamatta , kun se oli metsästysalueen ulkopuolella . Mitä enemmän näitä tyhjiä ruutuja metsästysseuran alueella on , sitä epätarkempia arvioita syntyy . Vilkkaiden liikenneväylien lähialueet tiheästi rakennetut taajamat , jäävät myös helposti käytännön syistä katveeseen havaintojen suhteen .

  Korpituvan Taneli

  Harrastelijalle!

  Tuo lyijyjuttu on loppuunkaluttu asia vasta sitten kun hirvikanta on koko maassa varmasti ja aukottomasti alle 1 hirvi per 1000ha.

  Siihen asti lyijy on oltava selkeästi esillä, mahdollisuutena.

  terveisin: Korpituvan Taneli

  jees h-valta

  Olen todella varma että vaikka hetkellisesti metsästystä vaikeutettaisiin vuokrasopimuksia joukolla irtisanomalla että lopputulema olisi että todellisisa ratkaiuja jouduttaisiin jopa valtiovallan tomesta miettimään. Ja se ratkaisu ei olisi enää metsästäjien mielivaltaa vaan joku aivan uudentyyppinenkin tapa voisi nähdä päivänvalon. Kuten juuri kaupalliset metsänomistajan tarjoamat vuokrapalvelut. Meidänkin valtakunnasta löytyy paljon porukkaa jotka ovat valmiita maksamaan tuosta aivan eritavalla ja hoitamaan siinä ohessa liiat hirvet pois päiväjärjestyksestä. Mitäänhän emme nyt siinä menetä koska tälläerää emme saa kuin mielivaltaista kannan kasvatusta ja hirvivahingot. Jos hirvieläinvahingot nousevat kestämättömälle tasolle on avattava uusia tapoja hoitaa ongelma. Ja se on tapa joka voi tulla aivan muuntyyppisenäkin kuin metsästys. Eiköhän tiede-elämässäkin jo jotain osaamista löydy vaikkapa luontoon kylvettävistä ”ehkäisypillereistä”. Ehkä saattaa olla niinkin että luonto itsessäänkin pystyy ilman metsästystäkin pitämään kannan kohtuullisella tasolla. Eihän juuri mikään laji ole räjähtänyt käsiin jos on rauhoitettukkin. Sieltä alkaa vain luontainen kannansäätely toimia paremmin. Taudit, pedot, jopa salametsästys, josta on turha ”jeesustella”, se on nimittäin nykyään yleisempää kuin luullaan. Ei se pelkästään petoja verota. Suomessa on lähes joka maaseudun savussa tussari nykyään tai jopa useitakin joten maaseudun harvassa asutussa asutuksessa on aika pieni kiinnijäännin riski ja niitä tapahtuu kyllä.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 347)