Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 1,601 - 1,610 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsälehden jutussa ”Epäily jatkuvan kasvatuksen laskelmista” on nostettu esiin hyviä pointteja. Annika Kangas viittaa siinä jo edelläkin käsiteltyyn kasvumalleihin ja simulaattoreihin liittyvään ongelmaan (Laturin väitös) että laskelmat eivät vielä aina osaa kuvata tilanteita luonnossa oikein ja tasapuolisesti, niin että metsänkasvatusmenetelmien vertailu onnistuisi vedenpitävästi. Lisäksi simulaatiot eivät välttämättä saa kiinni kaikkea vaihtelua mitä luonnossa esiintyy, jos sitä ei ole ollut lähtöaineistossa. Yksi erittäin visainen ongelma on se että taimien syntyprosessia on vaikea kuvata: taimia syntyy, mutta missä oloissa ns. vaihtuvasta taimiaineksesta syntyy uusi metsä? Miten nopeasti kuusen taimi kasvaa kuusikossa, sekametsässä tai koivikossa alikasvoksena?

    Toinen hyvä pointti liittyy sekin aineistoihin. Jatkuvan kasvatuksen metsiä on vielä niin vähän (VMI:ssä) mitattavaksi, että kasvuennusteet eivät ole yhtä hyvät kuin jaksollisen mallin ennusteet. Jälkimmäisen mallin ongelmana on viime aikoina ollut se, että jalostetut ja hoidetut metsiköt kasvavat nopeammin kuin mitä mallit ennustavat. Ihan mututuntumalla pitäisin uskottavampina laskelmia joissa jaksollisen mallin metsä kasvaa paremmin kuin jatkuva metsä. Lisäisin vielä tähän Juha Aaltoilan havainnon: sitten kun jalostetulla materiaalilla perustetut metsiköt varttuvat, luontaisen uudistamisen mahdollisuudet paranevat: hyvät geenit siirtyvät seuraavaankin polveen – myös jatkuvan kasvatuksen metsässä!

    Jäämme mielenkiinnolla odottamaan mitä tutkijat vielä kehittävät. Ehkä Jyväskylän poppoon olisi hyvä tehdä ja uutisoida uudet laskelmat realistisilla kasvuluvuilla. Muuttuisiko tulos niin että kun tarkastellaan metsänomistajan taloustuloksen maksimointia, vain pieni osa metsästä kannattaisi kasvattaa jatkuvalla mallilla? Jos tarkastellaan kaikkia metsän monia hyötyjä, päätöksentekijän preferenssit huomioiden, jk-mallin osuus voi silti olla monessa käytännön tapauksessa suurikin.

    MaalaisSeppo

    Onneksi MH:n jatkuvan kasvatuksen metsien osuus lasketaan kai pinta-alasta. Jos hakattava puuston määrästä, niin vähitellen MH:n myymän puun määrä vähenisi kasvun hiipuessa.

    mehtäukko

    Artikkeli varmaan avaa silmiä. Tai jos ei, puusilmässä on huono näkö.

    Puuki

    Jostain 2000-luvun julkasuista jäänyt muistiin, että jk:n keskikasvut  (/kiertoaika ) oli niiden mukaan Suomessa keskimäärin n. 1 k-m³/h/v pienempiä  kuin tasaikäisten metsien  keskikasvu.

    Mutta jalostuskin on mennyt eteenpäin ja puun kasvunopeus ja myös laatu esim. männyllä on parantunut entisistä sen avulla , ja mm. myös kasvupaikalle sopiva maanmuokkaus lisää kasvua entisestään rehevimmillä mailla varsinkin.          Kuusamossakin jo päästään kuulemma kuusikkoon tekemään ensiharvennusta alle 3-kymppiseen metsään, jos puulle vain löytyy käyttäjiä. (MU).

    Valmiiksi hyvin taimettuneet MT-kasvupaikat on ehkä sopivimpia jk:n kohteita kangasmailla. Jos ei ole haittaa maannousemasta jolloin luont. kuusta voi hyvin kasvattaa.    Sitä paremmilla kasvupaikoilla viljely kannattaa paremmin ja luontainen uudistuminenkin on yleensä huonoa.   Heikommilla kasvaa parhaiten mänty joka ei sovi jk:n puuksi pitkityksessä heikon alikasvoksena menestymisen takia.

    Turvemailla lienee kohta pakko kasvattaa jatkuvasti peitteisenä koska hallitus puuhaa lopetusta kunnostusojituksille.   Satsaavat tuet ilmastopoliittisesti parempaan tarkotukseen. Eli ennalistaminen saanee tukia vaikka se ei ilmaston kannalta olekaan kovin järkevää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jällen hyvä yhteenveto Puukilta. Turvemaille onneksi tulee tukea tuhkalannoitukseen. Sen lisäksi pitäisin tärkeänä sellaisia kunnostusojituksia, joilla pystytään parantamaan vesiensuojelua. Kunnostus voi tarkoittaa myös vanhojen ojien tukkimista, jos halutaan esimerkiksi rakentaa melko hyvin toimiva vesistönsuojelurakenne eli pintavalutuskenttä. Jatkuva kasvatus turvemaalla voi tarvita myös säädettäviä patorakenteita. Ennallistamista tukisin hyvin rajoitetusti hyvin perustelluissa kohteissa, esimerkiksi olemassaolevien suojelualueiden vanhojen ojien poistamisessa.

    Perko

    Ompas ollut  mielipiteet ristissä,  eivät ehdi  selvittelemään omia  istutuksia vatukoista kun  on huoli  toisten metsien taimettumisesta.

     

    Timppa

    Meillä on vanhoja peruja joitakin entisiä harsintametsiä.  Metsäsuunnitelman tietoja käyttäen olen päätynyt, että niissä kasvu on ollut viimeisen 70 vuoden aikana luokkaa 3-4 m3/ha/v.  Tämä on myös linjassa Luken Lapinjärven jatkuvan kasvatuksen koealan kanssa, missä kasvu on luokkaa 4-5 m3/ha/v.  Lapinjärvellä olot ovat poikkeuksellisen edulliset erittäin hyvän taimettumisen ja tarkkaan harkitun käsityönä tehtävän harvennuksen ansiosta.  Toki on paikka lämpösummaltaankin parempi.

    Meillä päästään vuoden 1963 jälkeen  aloitetuissa jaksollisen kasvatuksen metsissä luokkaan 6,5 m3/ha/v, mikä epäilemättä paranee vielä jatkossa jalostettujen taimien ja tehokkaan varhaisperkauksen ansiosta.  Siis karkeasti voi todeta, että hyvin hoidettu jaksollinen metsä kasvaa jopa kaksinkertaisesti kuin jatkuvan kasvatuksen metsä, jonka kasvuun ei metsänomistajan toimilla voi juurikaan vaikuttaa.

    Juttupalstalla oli tarinaa Hyytiälän ihmeellisestä tutkimuslaitoksesta.  Olin ymmärtävinäni, niin että metsikön kasvu tuottaa aerosoleja, joista syntyy sitten pilviä, jotka vuorostaan estävät kasvihuoneilmiötä.  Siis nuoret tehokkaasti kasvavat metsät estävät kasvihuoneilmiötä sekä sitomalla itseensä hiiltä ja lisäämällä auringon vaikutusta heikentäviä pilviä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Toisaalta pilvien peittämä maa heijastaa vähemmän talvella. Ehkäpä pilvisyys ei kuitenkaan talvisin lisäännykään kun puut ei kasva.

    Perko

    Harmillista kun ymmärrys ei joillain riitä, että minkä kokoisen puun kasvu ja tuotto on kulloinkin  kyseessä  joko   jk :ssa  tai  tasaikäisessä aukossa.  Sekin on vaikeaa ymmärtää edelleen  milloin tulot metsästä ovat saatavilla.

    MaalaisSeppo

    Jokin ei nyt täsmää MH:n osalta. Jatkuvaa kasvatusta lisätään, mutta tuloutusta valtiolle alennetaan. Jatkuvan kasvatuksen apostolien mukaan pitäisi tapahtua päinvastoin. Ehkä VM ei ole ajan tasalla.

Esillä 10 vastausta, 1,601 - 1,610 (kaikkiaan 2,399)