Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • Rane

    Onko Havununnalle olemassa jokin toimiva lentolevitettävä aine?Kemiallisia torjunta-aineita pitäisi levittää hurjia määriä maastoon ja ne eivät juurikaan valikoi mitä tappavat.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pitäisi olla valikoiva täsmäaine, kuten monisärmiövirus tai Rotstop. Ei kaikkia metsän hyönteisiä voi myrkyttää.

    mehtäukko

    Ei tietenkään. Kuten ei ihmiseltä etuhammasta särkiessä amputoida takajalkaa. Eikö tutkimus ole millään jäljillä monenkymmenen vuotensa jälkeen vai sittenkö aletaan aprikoida kun tilanne on päällä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Malta hetki mehtäukko. Perustin eilen uuden ketjun mutta se ei näy vielä; ketjujen perustaminen menee nykyisin moderaattorin kautta. Havununna on ollut eteläisemmissä maissa jo vuosikymmeniä tutkimuksen kohteena joten tietoa on.

    jees h-valta

    Tietoa on myös ollut tämän yksipuolisen kuusikoohosmin vaikutuksesta metsiemme terveydentilaan. Taasko täällä aletaan ensimmäiseksi huutaa kemiallista torjuntaa (viherA.J.ei). Olisko mitenkään ollut järkeen sopivaa alkaa sitä monimuotoista eli sekametsää jo aikapäiviä sitten harkita? Muutenkin koko metsäala on tuupannut kuusta joka paikkaan, melkein kallion päällekkin kitumaan. On tämä yksioikoisuus jotenkin kyllästyttävää.

    Jean S

    Jos nyt verrataan

    a) sitä nykyistä kasvatusketjua, jossa lähes jokaiselle maalajille CT-pohjaa lukuun ottamatta on suosituksena kuusen istutus 1800 kpl/ha ja sen jälkeen taimikonhoidoissa lehtipuut pois

    tai

    b) allekirjoittaneen ehdottamaa ”jatkettua kasvatusta”, jossa pyritään taimikonhoidosta alkaen mahdollisimman halvalla syntyvään sekakokoiseen sekapuustoon ja tehdään vaikka 4-5 yläharvennusta ennen päätehakkuuta,

    niin kysynpähän vaan kumpi johtaa enemmän siihen kuusettumiseen.

    Puuki

    Maastullin artikkelin mukaan havununnaa on melko vaikea torjua, kun se on päässyt leviämään. Tarvitaan pakkastalvia , -29 C-asteessa ei selviä enää. Eli lämpömittaria tuijottamaan ja toivomaan pakkasia ja/tai sitten puulajien vaihto. Myrkytykset ei ole realistinen ve. (Jotain feromoniansoja taisivat käyttää , ne voisi toimia)

    Kuusen istutusta ei kait kukaan ole suositellut karuille maille muuten kuin pakosta. Luont. uudistaminen sekapuustoiksi+ viljelyn yhdistäminen siihen tarpeen mukaan ja kaksijaksoinen kasvatus toinen vaihtoehto, niin ehtii paremmin nähdä, tuleeko havununnat alueelle. Lehtipuun suosimiseen havupuutaimikoiden sekapuuksi löytyy kasvatusohjeita, joita on ollut jo vuosikymmeniä sitten saatavilla.  JK ja jatkuva yläharvennus  vain lisää kuusettumista muilla kuin karuimmilla mä-kasvupaikoilla.

    Visakallo Visakallo

    Jos havununna haluttaisiin pysäyttää alkuunsa, myrkytys on ainoa keino. Jos sitä ei tehdä, ei pidä kenenkään valittaa myöhemmin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Myrkytys on huono keino, koska ilmastomme muuttuu pysyvästi, ts. ne pitäisi toistaa joka vuosi. On kyllä olemassa ainakin yksi biologinen kontrolli eli bakteeri B. thuringiensis, joka voisi olla järkevä. On parempi perustaa monilajisia metsiä, joissa viihtyvät myös havununnan luontaiset viholliset kuten muurahaiset. Feromoniansoilla voi seurata kantaa ja vähentää sitä paikallisesti, mutta jos tulee epidemia niin nekään eivät riitä.

    Preventive measures

    Planting multi-species stands, active protection of undergrowth, birds, ants in primary outbreak foci.

    Forecasting

    Counting of female moths on trees is used to forecast the nun moth density in the next year.

    Control measures

    Biological (based on bacterium Bacillus thuringiensis) and chemical (chitin synthesis inhibitors or pyrethroids) may be used to control the nun moth.

    https://wiki.bugwood.org/Archive:Atlas/Lymantria_monacha

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Paremmin otsikon aiheeseen liittyen: miten Jean S perustat sekataimikkosi – sovellatko sekastrategiaa eli istutat tai kylvät osan ja osa taimista tulee luonnonsiemennyksestä? Kyselen sen takia, että ellei halua istuttaa, kylvö tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää jalostuksen tuoma kasvunlisä. Kuusen kylvöstä tosin ei ole aina niin hyviä tuloksia tullut. Olisiko raadilla ohjeita miten perustetaan hyvä sekataimikko kylväen eri kasvupaikoille? Kuivan ja kuivahkon kankaan männyntaimikko syntyy konekylvöllä, mutta entä rehevämmät kasvupaikat?

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 2,399)