Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 10 vastausta, 871 - 880 (kaikkiaan 2,399)
  • Vaihtoehtoja avohakkuulle

    Tänne kai voi kirjoittaa vastustavansa avohakkuita ja ehdotankin että niistä tehdään uudessa metsälaissa tiukasti luvanvaraisia.

  • Jovain Jovain

    Visakallo: Teen puukauppaa avohakkuun sijaan JK hakkuuna, aina kun se on mahdollista. Kotiutan myös metsätalouden tuotot, en tee pystykauppaa.

    Timppa

    Ei kuitenkaan ole hyväksyttävää, että hyvitetään jaksollisen laskennallista tulosta. On sama tilanne kuin puukaupassa, hyvitetään pystykaupan laskennallista tulosta.

    En minäkään ymmärtänyt mitään.  Tiettävästi ostajat maksavat hakkaamistaan puista.  Ei mistään ”laskennallisista”.

    Sen sijaan jatkuvan kasvatuksen palveluksiaan markkinoivat käyttävät systeeminsä etujen todisteluun ”laskennallisia” kasvuarvioita, jotka eivät  perustu mihinkään luonnosta mitattuun dataan vaan tietokoneen laskemiin markkinoijan antamiin  virtuaalilukuihin.

    jees h-valta

    Jovain, minäkin kotiutan metsätalouden tuotot, ja teen silti pystykauppaa.

    Perko

    Timpalle kiitos luottamuksesta.  Huomasin, että on muillakin ( Jätkä ja Visakallo ) ongelma määrittää metsänsä kasvusta sen tuotto kasvunaikana.  Todella jos kaltaisesi  insinöörit ovat tutkimassa,  soita hetimmiten Lukeen ja vaadi muutos. Lähdetään yhdessä  hoitamaan homma. Muutos pitää aloittaa ylimmästä mm ministeristä ja sieltä siivota himmelit ja  uutta verta hihnalle kuin sirkkelisahalla.

    Metsuri motokuski

    Miten tuo jovaini näitä asioita ajattelee ? Heti kun luulee jotain ymmärtävän niin ”jakkara potkaistaan alta”. Täytyy aika paljon pohtia asioita kun saa kirjoitettua sellaista tekstiä ettei kukaan niistä tahdo ymmärtää.

    Puuki

    Arvometsän omistajatahotkin on sen verran palanneet realistisemmalle kannalla, että avohakkuukin näkyy kuuluvan jossain tapauksessa hyväksyttyihin metodeihin.  Istutus ei ole soveliasta edelleenkään koska liian kallista.   Mutta on pojilla  ilmeisesti unohtunut jalostushyödystä ja sopivasta maanmuokkauksesta saatava lisäkasvu kannattavuusvertailulaskelmista.     Raivauskulujakin tulee väistämättä vaikka käytetään luontasta uudistamista ; ne kuusen taimet kun kertyy ryhmiin eikä tasasesti ympäri aluetta.    Erkki L. opastus oli joskus, että jk:ssa puita pitää kaadella suurimpiin taimikko- ryhmiin, niin siinä säästyy harvemmasssa olevat taimet ja taim. harvennus tulee samalla hoidettua.   Niin voi joskus olla mutta taim.hoitoa   tarvitaan siinäkin tapauksessa korjuun jälkeen.  Vioittuneet taimet pitää raivata kuitenkin pois ja harventaa jääneet puskat.  Juurikääpä leviää taimiin eniten tihentymistä, jos sitä on ollut puissa ed. puusukupolven aikana tai uutta tullut/tulemassa  kantojen/ juurivaurioiden kautta.

    Ainakin aiemmin  vertailulaskelmat oli semmosia,  joissa jk saatiin aina ylivoimaisesti paremmaksi , koska tasaikäisen kasvatuksen mallissa käytettiin harvennushakkuissa vain alaharvennusta ja kiertoajan kokonaiskasvukin oli saatu jollain ihmeellisellä tavalla jk-metsässä paremmaksi kuin istutusmetsässä.

    En väitä etteikö jk:n arvokasvun maximointi pyrkimys olisi järkevää hommaa mo:n kannalta .   Mutta siihen pitää olla niin hyvät eväät jo lähtötilanteessa, että se on mahdolllista toteuttaa käytännössäkin eikä vain teoriassa.   Esim. jk:n tuoma harvennuskertojen lisääminen ( =2- 3 kertaa /kiertoaika) ei onnistu kunnolla välttämättä ilman lisääntyviä korjuutuhoja ja juurikäävän lisääntymistä kuusikossa.  Varsinkaan jos ei ole lumipeitettä ja pakkastalvia odotettavissa.    Pienaukkojen taimettuminen ja alikasvostaimikon kasvu jättää myös toivomisen varaa, kun se ei onnistu kuitenkaan käytännössä kuten paperilla/tk-ohjelmalla suunniteltaessa . Siitä on tutkimustuloksiakin ja käytännön esimerkkejä olemassa ihan omasta takaakin ja monilla muillakin esim. tällä palstalla kirjoittavilla.   Männiköissä alikasvostaimet kasvaa vähän paremmin (jos on tarpeeksi harva ylispuusto)  kuin rehevän maan pienaukkojen kuuset.  Mutta s-puuhakkuu on männiköissä ainakin jossain kierron vaiheessa paras luontainen uudistamistapa.  Kylvö usein kannattavin ve. ellei olla Lapissa / karukkokankailla.

    Jovain Jovain

    Tuskin kannattaa maalailla, on täyttä totta JK:sta mitä kerrot, mutta meneeköhän ihan kohdilleen. Jos esim. jäävä puusto on tukkia 150 m3, katsotaan se kuluksi ja verrataan tulona jaksottaisessa vaihtoehdossa. Kysymys on vähän samanlaisesta asiasta kuin Jeessin pystykaupassa, metsätalouden tuottojen kotiuttamisessa. Maksumiehenä saa olla.

    jees h-valta

    Kyllä, puut ostanut saa olla maksumiehenä ja jopa pitääkin olla. Onko Jovainilla siinäkin jotain epäselvyyttä?

    Timppa

    Tuskin kannattaa maalailla, on täyttä totta JK:sta mitä kerrot, mutta meneeköhän ihan kohdilleen. Jos esim. jäävä puusto on tukkia 150 m3, 

    Aika hyviä Jovainin jk-metsät.  Jos niissä hakkuun jälkeen on kkia 150 m3, niin kokonaispuuston pitäisi olla luokkaa 230 m3/ha.  Paljonko oli ennen hakkuuta?.  Mitäs NNA sanoo tästä? Jos tuollainen puumäärä siirtyy seuraavaan hakkuuseen, josta saa vain harvennuksen hinnan ja vastaavasti uudistushakkuusta saisi heti käteen uudistushakkuun hinnan, niin en kyllä  ymmärrä miten tuollaisilla lähtöarvoilla saisi jatkuvan kasvatuksen millään kannattavaksi.

    jees h-valta

    Kunhan vain kuittikauppa käy. Muulla Joolla väliä.

Esillä 10 vastausta, 871 - 880 (kaikkiaan 2,399)