Keskustelut Metsänhoito Vanha metsäkärry Riihimäkeen

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 124)
  • Vanha metsäkärry Riihimäkeen

    Tuota noin. Vanhempani hoitelevat edelleen sellaista sukutilan pihametsää, jossa olisi nyt tarkoitus pudottaa kuutiomäärä sieltä 350/ha lukemista johonkin noin kahteensataan, jotta saadaan vähän kuusentaimia syntymään sinne alle. Toimenpiteen kannattavuudesta ei ole nyt tarkoitus keskustella.

    Vanhukset ovat edelleen ihan pystyviä ihmisiä, mutta ymmärrettävästi Ford 5000 ja muutama metri kettinkiä ei ole ehkä ihan optimaalinen tapa ajaa puita metsästä ns. kartanolle. Hommaa on aiemmin hoitanut peltojen vuokralainen, mutta tämä on vähän tuulellakäypä luonne eikä nyt ole pariin vuoteen enää ollut käytettävissä. Vastaavasti lähinaapurien vehkeet eivät ole käytössä, koska he hävisivät eräässä tieriidassa, ja vanhempani eivät itse ole asuneet paikkakunnalla vuosiin, joten normaaleja sosiaalisia kontakteja ei paikkakunnalla enää ole. Kysymys kuuluukin nyt: mikä neuvoksi?

    Eli: mikä on optimaalinen vehje tuon vanhan traktorin perään, jos tavoitteena on tehdä vuosittain tai joka toinen vuosi 100 kuutiota JÄREÄÄ tukkia hankintana (saha ostaa kyllä), ja mitä sellaisesta kannattaa enintään maksaa? Entä vuokrataanko tuollaisia laitteita jossain ja mikä olisi paras ja halvin kanava kontaktoida vuokravehkeiden omistajia?

    Ymmärrän, että joku varmaan sanoo, että pitää tilata ihan oikea ajokone jostain, mutta mulla on ainakin sellainen käsitys, että ne on talvisin kiinni yhtiöitten töissä ja tuollainen pikkukeikka ei todennäköisesti kiinnosta. Lisäksi koska maastokuljetusmatka on luokkaa 200 metriä, niin ihan hirveän ihmeelliset tarpeet eivät ole kyseessä.

    Eli siis, palstan asiantuntijat, antakaa vinkkejä siihen, miten voin auttaa vanhuksia 😉

     

     

  • Jean S

    No niin. Kiitän kaikkia tähän mennessä keskusteluun osallistuneita, sekä aiheesta että aiheen vierestä.

    Kohteesta: Maaperä hiekka/hiekkamoreeni. Ajokelpoisuus erinomainen ja metsäajomatka tosiaan maksimissaan se 200 metriä sieltä perältä asti, keskiarvona tietysti vähemmän. Vakiintunut, mutta hyvin kapea urasto. Ei juurikaan lahoa. Tällä kertaa käsiteltäväksi tulevassa osassa periaatteessa kolmikerroksinen metsä, jossa ylinnä (n. 26 m) kuuset (tilavuus usein useampi kuutio per kappale, ikä n. 100v, toisena kerroksena pääasiassa koivua (mutta myös muuta) 1960-luvulta ja alimpana kerroksena paikoin kuusta – muttei vielä tarpeeksi. Kohteen erirakenteisuus on osittain perua 1930-40-luvuilla harjoitetusta turkistarhauksesta. Kohteen reunassa talo, joka asuttavassa kunnossa, 3 minuuttia moottoritieliittymästä ja 30 minuuttia kehäkolmoselta. Lähistöllä saha, joka ystävällisesti ostaa myös hankintapuuta etenkin näin keskeiseltä paikalta. Tukkiprosentit aiempina vuosina hankintakaupoissa siellä 90 % paremmalla puolella. Puut saa haettua tukkirekalla pihalta ongelmitta ja näin on aiemminkin toimittu. Kuten todettu, kannattavuudesta ei ole tarkoitus keskustella, mutta on varmaan selvää, että a) hakkuuaukko alentaa talon myyntihintaa enemmän kuin mitä metsänhoidolla saavutetaan ja b) jos jätetään rivi kuusia kulissiksi, niin sellainen 4 kuution kokoinen kuusi aiheuttaa väärään paikkaan kaatuessaan yleensä ihan tarpeeksi remonttitarvetta rakennuksiin. Tuleva kuusi-koivu sekametsä taas todennäköisesti näyttää ihan siistiltä ja voidaan olettaa, että taimettumismahdollisuudet lisääntyvät.

    Vastauksista: Ihan hyviä ehdotuksia erilaisista vehkeistä. Laitan tiedot eteenpäin päättävälle taholle. Mhy:lle soittamista hiukan epäröisin, koska Mhy haluaa tietysti myydä omaa (kallista) hankintapalveluaan eikä välittää urakoitsijoiden yhteystietoja. Samoin ainakin yksi vinkki työilmoituksen laittopaikasta tuli, mitä voidaan kokeilla. Ehkä se suurin ongelma tosiaan oli näiden vehkeiden tai urakoitsijoiden saatavuus ja tavoittaminen jostain.

    Naapureista: Riitaanhan tarvitaan yleensä aina vähintään kaksi osapuolta, mutta luulen, että suuri osa keskustelijoista on tuon ruuhka-Suomen ulkopuolelta jossa kyläyhteisöt ovat ehkä vähän tiiviimpiä ja ihmiset tunnetaan paremmin. Mikään ei ole tehokkaampi vääristymien ja ongelmien aiheuttaja, kuin joittenkin tarpeettoman vilkas mielikuvitus yhdistettynä liian vähäiseen kanssakäymiseen tosielämässä. Kaupunkien lähistön pikkutilat yleensä myydään hevostiloiksi tai asuinpaikoiksi muualta tulleille ja vähitellen edeltävät sukupolvet päätyvät arkkuun. Tässä tapauksessa ihmissuhdevahinko on jo ehtinyt vuosikymmenien kuluessa tapahtua luontaista tietä eikä sille ole enää juuri mitään tehtävissä.

    Nimetön

    Palstalaisten neuovonantoa selkeyttäs jos me tiedettäs pihametsän pinta-ala? Aivan huoletta uskaltaa soittaa Mhy:n jos kysyttävää asian tiimoilta on, ei he mitään pakkomyy.  Ainakaan meilläpäin mhy:llä ole edes päätehakkuu kohteisiin soveltuvaa kalustoa ja aivan varmasti neuvovat ketä vois mahdollisesti kysyä kyseiseen hommaan. Samat hinnat ne on kaikilla urakoitsijoilla sama kelle urakoivat.

    Isä vaarin päästämistä voortilla savottaan harkitsisin vielä pariinkin kertaan jos palstalla 4 kiinnon puita. Ainakin rakennusten ympäriltä kannattas harkita vanhain kuusien kaatamista hallitusti niin eipä sitte ois myrskyistä huolta.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    No tulihan se sieltä, eli oikea tieto tilan tuotantosuunnasta. Kyseessä ei siis ole metsätalous vaan kiinteistöjalostus. Täällä kun yritettiin antaa metsän neuvoja tonttimaalle, niin eihän se oikein onnistu.

    Lopputulemana jäi parhaaksi ja päällimmäiseksi neuvoksi Jätkän kommentti: ”Myy voorti”. Teet sitten miten teet, mutta kyllä sen voortin tuossa hommassa voi unohtaa. Tuo ei ole vanhemman papparaisen vaan amattilaisten hommaa, mitä siellä pitää tehdä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Nimetön

    Arvokkaita neuvoja varmaan saa kans sieltä paikalliselta sahalta. Metsänkäyttöilmotus siitä pitää kans tehdä jos vuosittain satakiintoa lähtee.

    Jätkä

    Jos minulta kysyttäisiin, niin kaikki ne vanhat kuuset ja rapistuneet koivut, jotka kaatuessaan voisivat ruhjoa rakennuksia, pistäisin nurin.

    Jos tontti on kantavaa maata, voisi siellä puunkorjuuta suorittaa ihan oikeilla koneilla. Tuollaisella tontilla kannattaisia ehkä harkita myös oksien ja latvusten hakettamista joko maahan tai korjaamalla ne kokonaan pois.

    Rane2

    Jos isoimmat puut ovat noin suuria niin moton on oltava suuremmasta päästä ettei mene ähryyksi.Oksista ja latvuksista saa parhaan hyödyn ajourilla.

    Olin kyllä ymmärtävinäni että tämä vanhaisäntä on tehnyt hakkuuta ennenkin ja edelleenkin päättää mitä tehdään.

    Visakallo Visakallo

    Alkuperäisen kysymyksen sisältämien tietojen pohjalta saadut vastaukset olivat vähintäänkin samaa tasoa ja osa ylikin. Tässähän kysyttiin ensin muilta ja vastattiin lopulta itse omaan kysymykseen.

    jees h-valta

    Kyllähän tuntuma juuri tuollainen tuli kun visakallokin toteaa. Tosin aika usein tuota esiintyy. Varmuus kysyjällä toimistaan on jo mutta jostain kumman syystä haetaankin epävarmuutta aiheuttavaa muiden mielipidettä. Kuuluu varmaan suomalaiseen perusluonteeseen. Ja satakunnassa eritoten porilaiset ovat niin joka asiaan toteamassa että ”mitähän ihmisetkin ajattelee”.

    Jean S

    Kuten jo on sanottu, kysymys ei ole koskenut sitä, mitä metsässä katsotaan tarpeelliseksi tehdä (tai sen kannattavuutta), vaan sitä, mitä kautta saa hankittua vehkeitä tai tekijöitä puunajoon. Lisäksi papparainen on jäänyt juuri varhennetulle eläkkeelle eli on todennäköisesti 63-vuotiaana nuorempi kuin puolet asiaan kantaa ottaneista. Kuten todettu – tämän kokoluokan puita on kaadettu meillä ennenkin ja ne osataan kaataa niin, ettei jäävä puusto vaurioidu. (Tarkkaan ottaen on käyty kaatelemassa pihapuita sieltä sun täältä ilman vakuutusta ja vahinkoja.) Ongelma on tosiaan nyt vain se, millä ne pöllit saadaan metsästä pois.

    Tolopainen

    Jos osaa käyttää puhelinta urakoitsijoita löytyy. Ensin katsotaan googlettamalla yhteystieto ja sitten soitto.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 124)