Keskustelut Metsänhoito Vihreiden metsäpolitiikka

Esillä 10 vastausta, 3,031 - 3,040 (kaikkiaan 4,055)
  • Vihreiden metsäpolitiikka

    Merkitty: 

    VIHREIDEN POLIITTINEN TAVOITEOHJELMA 2019-2023. Tämä varmasti muuttuu vielä puoluekokouksessa 16.‒17.6.2018. Otteita ohjelmasta.

    – Lisätään METSO-ohjelman rahoitusta niin, että vähintään 10 % Etelä-Suomen metsistä on suojeltu.

    – Muutetaan valtion omistamat vanhat tai muuten arvokkaat metsät suojelualueiksi ja lopetetaan avohakkuut muuten kuin kestävän metsänhoidon kannalta välttämättömissä tapauksissa.

    – Metsätalouskäytössä olevien turvemaiden uudis- ja kunnostusojitukset muutetaan luvanvaraisiksi. Avohakkuista luovutaan turvemailla vesien- ja ilmastonsuojelun edistämiseksi.

    PS Metsälehden keskustelupalstan teemoista puuttuu metsäpolitiikka.

  • Tolopainen

    Paperiteollisuus taitaa kuluttaa nykyisin n.15milj kiintoa puuta, jos se menee kymmenessä vuodessa lähelle nollaa. Uudet selluinvestoinnit tarvitaan, että puunkäyttö pysyisi edes nykyisellä tasolla. Eihän puunkäyttö ole vasta nyt kuin 2007 tasolla monen vuoden notkahduksen jälkeen. Hakkuusäästöjä ehti kertyä satoja miljoonia kiintoja.

    Gla Gla

    Tähän saakka teollisuuden lobbarit ovat onnistuneet päättäjien aivopesussa. Mistään muusta ei ole puhuttu kuin puun saatavuudesta eli keinoista lisätä puun tarjontaa eli metsänomistajien myyntihalukkuutta. Pahimmillaan on verovaroin sotkettu puumarkkinat ilman, että tuottajalle on siitä hyötyä koitunut. Metsälakiakin muutettiin hyvässä yhteisymmärryksessä, jotta avohakkuuta vieroksuvillakin olisi mahdollisuus myydä puuta.

    Yhden IPCC-raportin myötä tilanne kuitenkin kääntyi päälaelleen ja teollisuus joutuu etsimään SDP:n ja sen vasemmalla puolella olevien puolueiden osalta uusia keinoja ohjata päättäjien ajattelutapaa.

    Eikö olekin vähintään irvokasta, kun suomalaisissa metsissä on tehty nykymuodossaan pitkäjänteistä työtä liki 100 vuoden ajan niin, että puuston kasvu ja hakkuumahdollisuudet ovat jatkuvasti kasvaneet, nyt sen tulokset mahdollistavat puheet tuotannon rajoituksista? Ympäristön ja talouden näkökulmasta pitäisi kuitenkin keskustella siitä, miten hakkuumahdollisuuksia saataisiin kasvatettua. Mutta se ei kelpaa, sehän tarkoittaisi metsätalouden edistämistä. Viis veisataan työpaikoista, verotuloista, kauppataseesta ja kestävästä kehityksestä. Tätä yhtälöä saa vaalien alla useampikin ehdokas minulle yrittää selittää.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Gla:lla hyviä visioita. Eihän tuosta hakkuumahdollisuuksien kasvattamisesta ole vaalikoneissa tai tenteissä kai edes hoksattu kysyä. Ajatellaan niin, että metsäkakku on nyt tämä ja tällaisena pysyy.

    Päivän Hesarista ote.

    INVESTOINTEJA  suunnittelevia metsäyhtiöitä eivät erityisesti pelota poliitikkojen hakkuupuheet. Kuopioon valtavaa sellutehdasta suunnittelevan Finnpulpin toimitusjohtaja Martti Fredrikson sanoo, että vaalien alla kuuluu kaikenlaista puhetta. ”Finnpulp on erittäin luottavainen, että se saa hankittua puut, jotka tähän yhteen tehtaaseen tarvitaan.”

    Fredriksonin mielestä olisi järjetöntä ajaa vaikeuksiin metsäteollisuutta, joka on hänen mukaansa maailman harvoja teollisuudenaloja, joiden prosessi on hiilineutraali ja jotka tuottavat enemmän energiaa kuin käyttävät.

    Kemijärvelle 950 miljoonan euron tehdasta rakentavan Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala on rauhallinen. Tehdasta suunnitellaan yhdessä kiinalaisten kanssa. ”Olemme käyneet kiinalaisten kanssa tarkkaan läpi Suomen puukaupan periaatteet ja sen, että valtion on hankala rajoittaa omaisuuden myyntiä”, hän kertoo.

    ”En voi sanoa, että puheet pelottaisivat, mutta vakavasti on kuunneltava, mitä mieltä yhteiskunnassa ollaan”, Metsä Groupin Mäntylä sanoo.

    Tolopainen

    Minun metsieni hiilensidonta ei kuulu poliitikoille hevonp:tä enempää. Metsiäni haakkuutan tai olen hakkuuttamatta eikä sille puolueet voi yhtään mitään. Kestävyysvaje uhkaa ja eläkerahastot hupenee, ei ole varaa alkaa hakkuita rajoittelemaan eikä estämään uusia tehdasinvestointeja, jos niihin on pienikin mahdollisuus. Tehtaille kyllä löytyy ottajia. Nyt pitäisi kaikkien palkkoihin saada ylimääräinen vero, jolla rahoitetaan niin mitä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Luken tutkija emeritus Simo Hannelius kirjoittaa Pekka Haavistosta: ”joutunut vihreiden trollien jyräämäksi”. 😊

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/mielipide/artikkeli-1.397145

    Reima Ranta

    Kun on eläkkeellä oleva metsänhoitaja, niin se tarkoittaa, että on pihalla kuin lumiukko metsätaloudesta ja iso osa vielä nuoremmistakin. Vasta viimeinen vuosikymmen on jotain valoa tuonut tunnelin päähän ja jonkun käsityksen reaalimaailmasta.

    Jos on sovittu, että metsiä hoidetaan ilman päästöoikeuksien ostamista 2020 – 2030 samoin, kun niitä on hoidettu 2000 – 2009, niin se tarkoittaa vääjäämättä, että laskentakorko on 1,5% eikä 3,5% ja päästöoikeuksien hakkuumäärä on sen mukainen. Siitä tosiasiasta emme pääse tasan mihinkään, sanoo sitten LUKE:n tutkijat tai joku Simo Hannelius aivan mitä hyvänsä.

    Tämä ei ole mikään kannanotto hiilen sidonnasta suuntaan eikä toiseen, vaan siihen, mitä on sovittu, jos ja kun on sovittu. Enkä minä edusta vihreää liikettä. Olen vain  metsänomistajana huolissani siitä, että tuollaisilla laskelmilla teemme itsemme pelleksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei tulevista hakkuutasoista olla RR vielä mitään sovittu. EU esittää meille jonkin hiilinielutavoitteen, mutta voimme ihan itse päättää miten siihen päästään. Esimerkiksi Tolopaisen hehkuttama paperinvalmistuksen väheneminen ja metsien kasvun nopeutuminen voivat yhdessä helpottaa tilannetta em. laskentakauteen verrattuna.

    Tolopainen

    Jos jostain kannattaa luopua nyky yhteiskunnassa energiankulutuksen ja päästöjen vähentämiseksi, se on sanomalehti-ja painopaperi. Miksi emme dee digiloikkaa, kun siihen on hyvät mahidollisuudet, eikä se vaikuta mitenkään kenenkään elämisen tasoon. Turhaa paperinjakelua päivittäisten uutisten takia. Nuo tabletkokoiset paperilehdet on täysin turhia.

    MaalaisSeppo

    Ei ylitarjontatilanteessa voida etukäteen päättää metsätalouden korkoa muuta kuin yksittäisen metsänomistajan osalta. Koko metsätalouden osalta etukäteen arviointi on lähinnä akateemista hapatusta.

    Jälkilaskennassa selviää sitten todellinen korko, jos se jotakin kiinnostaa. Mitään käyttöarvoa sillä ei ole. Sarjassa mukava tietää.

    Reima Ranta

    Kokonaisuutta tietysti haetaan. Metsä on vain yksi liikkuva osa kokonaisuutta. Ehkä AJ kerrot nyt, mitä sinusta LUKE ko. laskelmallaan osoitti. Jos laskelman vastaukseksi oli ennalta sovittu 80, niin kyllä uskottavampi tapa olisi pitänyt löytää. Olen erittäin huolissani päivän selvästä töppäilystä.

Esillä 10 vastausta, 3,031 - 3,040 (kaikkiaan 4,055)