Keskustelut Metsänomistus Yhteismetsä ongelmia

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 235)
 • Yhteismetsä ongelmia

  Meillä on yhteismetsä jossa on alle sata omistajaa ja muutama tuhat hehtaaria metsää.
  Osakaskunta on pitänyt silloin tällöin ”opintomatkoja” joista osakaskunta on kustantanut yli puolet kaikista kuluista.
  Opintomatkalle osakas on voinut ottaa mukaan yhden perheenjäsenen joka perheessä jossa yhteismetsäomistuksia on.
  Matkat on viime aikoina suuntautuneet Viroon ja ovat kestäneet 3vrk. Matkoilla on ollut noin 20-30 osakasta mukana.
  Olen ollut jo pitkään kyseenalaistanut matkojen tarpeellisuuden.
  Nyt mitta tuli täyteen.
  Kevät kokouksessa osakaskunta päätti jälleen järjestää ”perinteisen opintomatkan”. Mitään muuta ei matkasta päätetty.
  Nyt kun hoitokunta laittoi retkikutsun puutuin asiaan ja pyysin Hoitokunnalta pöytäkirjanotetta ko. retken järjestelyistä. Yllätykseni en saanut sitä. Pyysin apuja metsäkeskukselta. He tutkivat asiaa ja totesivat yhteismetsän ohjesäännössä olevan maininnan, että osakkaalla on moite oikeus hoitokunnan päätöksiin, joten pöytäkirjan ote olisi annettava.
  Hoitokunta ei edelleenkään antanut otetta minulle, vaikka saivat kehotuksen suoraan metsäkeskukselta.
  Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin jättää käräjäoikeudelle pyyntö saada ko. pöytäkirjan ote.
  Ja samalla pyysin päätöksen täytäntöönpano kieltoa.
  Mielestäni päätösellä maksaa perheenjäsenten matkoja annetaan oikeudetonta hyötyä muille kuin osakkaille. Lisäksi totesin matkan olevan mahdollisesti peiteltyä jako-osuutta koska yhteismetsän matkasta kustantama osa on jopa suurempi kuin pienimpien osakkaiden saama vuosittainen jako osuus. Lisäksi monissa perheissä on useampia kuin yksi osakas, jolloin nämä osakkaat ei voisi ottaa mukaansa yhtä perheenjäsentä kuten yhden osakkaan perhe voisi. Yleensäkin käsite osakasperhe on mielestäni tässä kohtaa outo. Retkelle ei voi ilmoittaa edes perheen ulkopuolista asioiden hoitajaansa.

 • Puun takaa

  Jos olivat poliitikkoja, niin paljoa ei kyllä ole odotettavissa.
  Ulkopuolisten puuttuminen johtaa yleensä vain hallinnon entistä tiukempaan siilipuolustukseen.
  Muutos tapahtuu aina parhaiten sisältäpäin.

  Timo Heikki

  Vaalit tuo jonkinlaista aktiivisuutta poliitikoiden suunnasta. Myös muutama viranhaltija oli kiinnostunut aiheesta.
  On tätä yritetty sisältäpäinkin saada hoidetuksi, mutta nämä väärinkäytökset on niin syvällä osakaskunnan tahtotilassa jotta muutosta ei ole tapahtunut.
  Siilipuolustus on ollut jo pitkään käytössä meidän yhteismetsässä. ?
  Erityisesti toiminnanjohtajalla ja hoitokunnan puheenjohtajalla.

  Timo Heikki

  Muutama ”hauska” yksityskohta viime kokouksesta.

  Hoitokuntaan valittiin eläkkeelle jääneen puheenjohtajan poika jolla on minimiosuus osuuksia. Hoitokuntaan häntä ehdotti eläkeläinen joka ei ole osakas, mutta on valtakirjalla kokouksessa. Tämä sama eläkeläinen on kyllä innolla toisten osakkaiden kustantamalla viron retkellä, kuten tämä uusi hoitokunnan jäsenkin.
  Kuvastaa hyvin osakkaiden prioriteettejä.

  Toiminnan tarkastajamme oli ensimmäisinä ehdottamassa osakkaan edun vastaista ratkaisua osakaskunnalle tehtyyn maanosto tarjoukseen! Hänkin on jo eläkeläisukko.

  Toiminnanjohtaja esitti meille metsäarvioita joissa ei ollut lainkaan huomioitu metsässä olevia odotusarvoja. Näitä arvoja kuitenkin käytännössä oli. Näiden arvioiden perusteella meidän olisi pitänyt omaisuuttamme myydä! Huomautin asiasta kyllä.

  Toiminnanjohtajalla on oman kertomuksensa mukaan vaikeuksia arvottaa osuuksien arvoa mahdollisessa vaihdossa metsää vastaan.

  Osakunnan jäsenet olivat siinä luulossa, että viime tilikauden aikana tehdyt rajut talousarvion ylitykset metsäkaupan, käräjäoikeuskulujen ja vironmatkan osalta olisi jo käsitelty.
  Huomautin, että ne tulee käsiteltäväksi vasta hoitokunnan vastuuvapaudesta päätettäessä, kun meille esitellään viime tilikauden tilinpäätös.
  Tässä kohtaa toiminnan tarkastajien ammattitaito punnitaan.

  Osa hoitokunnan jäsenistä kääntää pään poispäin kun kohtaamme kylällä autolla tai kävellen.
  Monesti on ollut tilanne, että edessä olevalle morjestaa, mutta minua ei huomaakaan. Autoni tunnistaa varmasti, niitä ei ole kuin yksi tällä alueella. Eilen viimeksi.

  PS. täällä näitä epäkohtia on mukava purkaa. Nämä on kuitenkin niin speciaalijuttuja, että monet ei ole kiinnostuneita näistä lainkaan.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Luin taas kiinnostuksella uudet viestit viime päiviltä.

  Minulle herää kysymys näistä muista osakkaista. Etkö todella ole saanut ketään puhutuksi omalle kannallesi, edes kahdenkeskisissä keskusteluissa? Siitä olisi tietysti vielä pitkä matka siihen että joku avaisi kokouksessa suunsa ja kannattaisi esityksiäsi.
  Jonkinlaista suopeutta sinua kohtaan on kuitenkin ollut kun olet saanut ostettua osuuksia lisää. Jos ihan kaikki olisivat sinua vastaan, niin eivähän he olisi sinulle edes myyneet vaikka tarjouksesi olisi ollut korkein. Tai sitten joku olisi sinulle kiusaa tehdäkseen vedättänyt hinnan ylös ja ostanut kateuttaan, sinun nenäsi edestä.

  Hiukan kummalliseltahan tuo hallinto kuulostaa. Ilmeisesti koko hallinnon osuusmäärä ei ole juurikaan suurempi kuin tuo teidän 8%.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Pähkäilijä

  Totuuden puhujalle ei ole yösijaa tarjolla… Mielenkiinnolla minäkin olen tätä seurannut ja sinänsä enemmänkin mielenkiinnolla miksei sitten vastapuolelta ole kukaan tarttunut näppäimistöön kun kuitenkin suurennuslasin kanssa Timo Heikin kirjoituksia lukevat?

  Kirjoita tulevaisuudessakin jutun käänteistä, jotenkin tuntuu että tätä aihetta puidaan vielä vuosia kun vastapuolella ei ole minkäänlaisia intohimoja yrittääkään muuttaa totuttua käytäntöä. Kyllähän tämä on avannut silmiä yhteismetsätoimintaan miten asiat voidaan hoitaa ja miten asiat jatkuisivat edelleen ellei niihin puututtaisi, tai jatkuvat siitä huolimatta…

  On se vaan jännä juttu miten sitten pärtäkerroin vaikuttaa kun tarkoituksena on kuitenkin yhteisen varallisuuden hoito, toiset ovat tyytyväisiä vaikka rahojaan menettävät yhtä lukuunottamatta…

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Timo Heikki on nähnyt hyvin monenlaisia epäasiallisuuksia hoitokunnan toiminnassa. Näin sivulta päin kaikkiin ei voi ottaa kantaa, mutta selkeitäkin epäkohtia löytyy.
  1. Burjettia ei edes yritetä noudattaa.
  2. Nämä Viron matkat
  3. Hallintokulujen suuruus
  4. Metsästysoikeuksien myynti
  5. Selvää ammattitaidottomuuttakin hallinnossa löytyy, kun ei ymmärretä, että asiakirjoja muutamissa tilanteissa on vain pakko antaa. Ei tiedetä milloin vastuuvapaus edellisen vuoden tekemisistä myönnetään.
  6. Ihmeellinen jako hallinnon paikoissa. Kyllähän normaalia on se että erilaiset mielipiteet näkyvät hallinnon paikkajaossakin. Kummallista on myös se ettei selkeästi suurimmalle asakkaalle riitä mitään paikkaa hallinnossa. Nonesti erimieliset pannaan juuri toiminnantarkastajiksi.

  Tehtyjen tai tekemättä jätettyjen maa- ja osuuskauppa ratkaisujen tarkoituksenmukaisuuden arviointiin on vaikea sanoa täältä sivusta mitään.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Timo Heikki

  Kyllä minulla on ystäviä osakkaiden joukossa, jotka tukevat minua kahden kesken ollessa. Osakaskunnan kokouksessa he eivät halua asioihin kuitenkaan sekaantua.
  Aika iloisia tervehdyksiä tulee useilta normijäseniltä, jotka seuraavat tätäkin keskustelua.
  Hallinnossa on noin 15% omistusmäärä. Pari keskivertoa isompaa osakasta ja neljä normi osakasta.
  Lisään tähän vielä linkin toiminnan tarkastajan tehtäviin. Ihan vinkiksisi kaikille tarkastajille. Tehtävä on aika vastuullinen: http://yhdistystieto.fi/wiki/71-toiminnantarkastus

  Timo Heikki

  Näemmä muissakin yhteismetsissä on toiminnan ongelmia: http://www.yhteismetsa.fi/osakkaillehtml#.U533ec6pZTI.facebook

  Tuolla on hoitokunta esimerkillisesti laittanut pöytäkirjansa julkisiksi osakkaille, kuten on muutamissa muissakin yhteismetsissä tehneet.

  Meillä vaihtui hoitokunnan puheenjohtaja. Nyt odottelen tuleeko pöytäkirjojen nähtäväksi saaminen yhteismetsälain hengen mukaiseksi, vai jatkuuko vanhoillinen linja, jossa päätöksiä yritetään pimittää osakkailta.

  Metsuri motokuski

  Yhdistyksen jäsenillä yhdistyslain mukaan ei ole oikeutta saada johtokunnan pöytäkirjat luettavaksi sillä ne eivät ole julkisia asiakirjoja. Ainostaan yleisen kokouksen pöytäkirjat ja jäsenluettelot ovat julkisia asiakirjoa. Jos nämäkin halutaan julkisiksi niin silloin asia pitää olla määritetty yhdistyksen säännöissä.

  Jos hallitus käsittelee jonkin yhdisyksen jäsenen asiaa on hänellä kuitenkin kuulemisoikeus ennen päätöstä.

  Hyvään hallintotapaan kuitenkin kuuluu sopivas tiedottaa jäsenistöä tehdyistä päätöksistä. Pakko se ei kuitenkaan ole.

  Suosittelen että teette seuraavan vuosikokoukseen sääntömuutoksen jossa toteatte että johtokunnan kokouksen pöytäkirjat tulee saattaa jäsenistölle tiedoksi (Jahti-lehti 3/14 sivu 124)

  Hiluxmetsuri

  Ottamatta nyt kantaa mitenkään tähän nimenomaiseen tapaukseen, niin toteaisin vain, että jos johtokunta, hallitus tai miksi yhdistyksen luottohenkilöistä koottua elintä kutsutaankaan, ei oma-aloitteisesti julkista päätösasiakirjojaan jäsenille, on syytä epäillä luottohenkilöiden luotettavuutta. Ilman poikkeusta.

  Yhteisten asioiden käsittelyn tulee olla julkista yhdistyksen jäsenille. Salailu tappaa nopeasti kaiken luottamuksen.

  Rehdisti ja avoimesti toimivilla ei ole mitään pelättävää vaikeidenkaan asioiden julkistamisessa.

  Poikkeaminen julkisuudesta jäsenille voi olla oikeutettua sellaisessa tapauksessa, jossa käsitellään arkaluontoista henkilökohtaista tietoa.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 235)