Keskustelut Metsänhoito Yritys tuulenkaatojen korjaus kevyellä kalustolla

Esillä 8 vastausta, 41 - 48 (kaikkiaan 48)
 • Yritys tuulenkaatojen korjaus kevyellä kalustolla

  Moi.

  Itsellä olisi ajatuksen perustaa yritys metsätöistä mönkijällä ja kärryllä. Harvennuksiin kokemus ei välttämättä riitä mutta tuulenkaatojen korjaamiseen ja ennakko raivauksiin kyllä riittäisi. Mietityttää lähinnä että riittääkö hommat vai haukkaako heti alkuun tyhjää. Alkuun olis tarkoitus pitää ainakin vuoden verran vielä palkkatyö mukana ja tehdä viikonloppuisin ja iltaisin.

  Alueena etelä satakunta ja pohjois varsinais suomi

 • Ola_Pallonivel

  Lienee kuitenkn trolli.

  mulle tai persereikä siellä kirjottaa, kun muille nickeille on tullut bannia.

  isotee

  Aloittajalle pisteet aktiivisuudesta!

  Mitä tulee itse hommaan, tuskin kannattaa. Itsellä on kokemusta tuulenkaatojen keräilystä ihan teini-iästä lähtien; traktorilla, moottorikelkalla, pienellä ajokoneella, viimeksi mönkijällä käsipelissä omaksi iloksi ja hyötyliikunnaksi. Itselle kun tekee eikä tunteja laske, saa hyvän mielen ja polttopuuta, ehkä muutaman satasen jos hankintana myy. Sahapuita on hankala saada eteenpäin kun pitäisi tulla min 10 m3 eikä saa olla sinistymää jne mitä tuulenkaadoissa usein on. Toisin sanoen myyntitulo on usein pieni, mikä myös rajoittaa mahdollisesti työstä maksettavaa hintapotentiaalia.

  Mönkijähommassa haasteena on lisäksi se, että usein tuulenkaadot on harvennusten jälkeen niitä isompia puita. Kolmen-neljän tukin kuusirunkoja kun tekee ja siitä latvaläpimitan 30 cm tyvitukkia kun haalaa mönkijän kärryyn, tietää tehneensä…

  Sitten se taitotekijä; minulla oli onni olla pikkupojasta lähtien ammattimetsureiden opissa, jolloin tuulenkaatohommatkin tuli tutuksi. Mutta en suosittelisi aloittavalle lähtemään opettelemaan ilman hyvää opettajaa. Eikä koskaan tuulenkaatohommiin yksin! Se on hankala soitella apua tajuttomana kuusikasan alta… PS.  mitä tulee kannattavuuteen, sille apumiehelle tai -naisellekin pitäisi saada palkka jos vieraalle teet. Jos ei omistaja itse ole turvallisuuttasi valvomassa…

  Täällä on jo esitetty mökkitalkkari-, polttopuun teko-, lumenauraus ym palvelua. Niitä suosittelisin minäkin. Lisäksi niitä ennakko- tai piennarraivauksia jne. Tuulenkaatojen teko vieraalle mönkijällä rahaa vastaan menee valitettavasti ”talostelun” piikkiin.

  Jätkä

  Jos ihan vakavissaan ajattelee tuulikaadoilla leipänsä hankkivan, niin ainoa oikea ajopeli siihen työhön on traktori ja sen perään voimakas vinssi ja edes lovipankko.

  Eli kuvio kulkeutuu niin, että puut karsitaan, latva katkaistaan ja runko irroitetaan kannosta. epävarmoissa tapauksissa tyvitukin mittaiseen kantoon. Juontovaijeri kiinni latvaan tai tyveen ja vedetään runko lovipankkoon kiinni.

  Jos tyvitukki ei nouse itsekseen pystyyn, se pusketaan tai vedetään pystyyn, josta se kaadetaan M-sahalla. Näin purkamalla pahimmatkin rydöt hoituvat. olen ollut täydellisessä ryteikössä, jossa kolmenkymmenen metrin pituiset , kolmen kuution kuuset ovat ristironkkelissa ja pahimmillaan kymmenen metrin korkeudessa vaakasuorassa.

  Myös siellä juontotraktorilla kiskottiin runko – pari kerrallaan sumasta puita aukolle, jossa ne karsittiin ja pätkittiin, kuormatraktori ajoi ne siitä lanssiin.

  Silloin, kun tein Metsähallitukselle ISMON kanssa tuulikaatoja koko talven, saimme 20 %:lla korotettua taksaa. Tienattiin hyvin, koska työ oli nopeaa. Rungot olivat valmiiksi maassa, ne jäätyvät maahan kiinni, ei tarvinnut karsia kuin vähän päältä, kasata ei lainkaan. Nopeaa työtä. Meillä ei jäänyt sahat nalkkiin kuin ensimmäisenä päivänä pari kertaa. Tuevavälistä ei tarvinnut huolehtia – Ismokin teki todella ahkerasti töitä ja myös hänellä oli kivikova kunto ( Ja Husqvarna 280 molemmilla + 1 varasahana)

  mehtäukko

  Ja vakavissaan mönkkärillä voi tuoda termospullon lähimaastoon…

  suorittava porras suorittava porras

  Niitä pystyyn nostettuja tukin mittaisia ”kantoja” on kaadettava suurta varovaisuutta noudattaen. Kannon päälle tai sivuun osuessaan kaatuva oksaton pölli voi aiheuttaa ikävän yllätyksen. Ellen olisi pökyn kaatuessa ottanut ohjeiden mukaisia peräytymisaskelia reilusti takaviistoon ,en olisi tätä kirjoittamassa. Puolen kuution pölli osui kaadetun puun kannon syrjään ja kimposi voimalla suoraan sivulle kohtaan ,jossa sahasin puun poikki. Meni jopa kolme metriä ylikin.

  Jätkä

  Tyveä väistetään takaviistoon. Oikalle tai vasemmalle – ihan vapaa valinta tilanteen mukaan, mutta ei pelkästään sivulle, eikä taaksepäin.

  suorittava porras suorittava porras

  …ja esimerkissä keräiltiin Mantamyskyn tuhoja…

  Rane

  Turha mitään väistellä…

  Grandma chainsaw – YouTube

Esillä 8 vastausta, 41 - 48 (kaikkiaan 48)