Käyttäjän Anton Chigurh kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 2,573)
  • Anton Chigurh Anton Chigurh

    Maaseudun tulevaisuuden takasivulla oli 15.03.2023 otsikko: Hirvet mässäilevät taimikoissa juuri nyt

    ”Hirvi suosii talviaikaan erityisesti mäntytaimikoita. Vastoin yleistä oletusta niille kelpaa kuitenkin myös kuusi”, kertoo erikoistutkija Juho Matala Luonnonvarakeskuksesta. Hirvien suosimalla talvialueella taimikot joutuvat vuodesta toiseen hirvien suihin ja ainoastaan yksittäisiä puita säilyy kasvatuskelpoisina. Turvassa eivät ole välttämättä edes taimikkovaiheen ylittäneet puut. ”Jos taimikoita ei ole saatavilla, hirvet käyttävät ravintonaan varttuneempien mäntyjen ja kuusten kuorta”, Matala mainitsee.

    Hirvi on edelleen merkittävin taimikkotuhojen aiheuttaja, mutta metsätuhoja on odotettavissa entistä laajemmin valkohäntäpeuran ja metsäkauriin kantojen kasvaessa. ”Valtakunnan metsien inventoinnissa on viime vuodet kirjattu lisääntyvässä määrin pienten hirvieläinten aiheuttamia tuhoja, erityisesti lounais- ja eteläosissa maata sekä Keski-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan alueella. Peura ja kauris suosivat varhaisvaiheen taimikoita. Mänty on niiden suosikki, mutta koska ne elävät rehevillä kuusivaltaisilla alueilla, tuhot kohdistuvat kuusitaimikoihin”, selvittää Matala.

     

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Kohta tulee kymmenen (10) vuotta siitä, kun mikkomme MTK:sta (etujärjestömme metsä-, siis ei metsästysvastaava) vastasi tässä ketjussa kysymykseeni. Tosin tuo mikon vaatimus 1-2/1000ha ei ole lähelläkään. Mikä mättää mikko?

    A jalkanen tuolla toisessa ketjussa (harvennukset ja hirvet syövät kasvua) väitti, että MTK tekee hartiavoimin töitä holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen suitsimiseksi.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Metso syö talvella pelkästään männynneulasia ja lihoo koko talven.

    Jo 2007 tiesi Metsätieteen aikakauskirja (2/2007) kertoa: ”…lumen aikaan hirvi suosii ravintonaan mäntyä, koska männynversot sulavat hyvin ja niiden ravintopitoisuus on suuri tilavuuspainoon nähden…”

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Matti ei ollut mukana nimimerkkien tapaamisessa, vaan Korholan metsäseminaarissa, jonne kutsuimme myös mikkomme (mikko tiirola), joka ei valitettavasti ehtinyt tapaamiseen. Myyrä tutkija heikki henttonenkaan ei päässyt tulemaan. Mukana oli muutama nimimerkkikin. Laatu kyllä korvasi määrän.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Tuollaisen rungon kasvuvaippa on luokkaa 25 neliömetriä. Kaksikymmentäviisi (25) kertaa 0,005 on 12,5 litraa.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Noilla parametreillä vuosikasvu on luokkaa 15 litraa.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Alma ja Jussi Jalkasen rahasto

    Suurlahjoitus maatalouden edistämiseksi. Lahjoitus on Suomen suurimpia.

    Rahasto on perustettu Alma ja Jussi Jalkasen testamenttilahjoituksella 1965 ja se jakaa tänä (2023) vuonna tutkimusapurahoja kolmesataakahdeksantuhatta (308000) €uroa.

    Maanviljelijä Johannes (Jussi) Jalkanen syntyi 4.2.1891 Rautalammilla. Käytyään Vehmaan maamieskoulun Jussi Jalkanen alkoi viljellä huonoon kuntoon päässyttä kotitilaansa Sahalan kartanoa, ja taitavalla taloudenpidollaan hän saavutti huomattavan omaisuuden. Jussi Jalkanen aloitti 1930-luvulla laajat metsänparannustyöt. Hän kaivatti 45 kilometriä metsäojia lapiotyönä ja istutti yli 400000 kuusentainta. Sahalan pellot salaojitettiin 1950-luvun alussa. Tilalle hankittiin 1951 maakunnan ensimmäinen leikkuupuimuri, ja seutukunnan ensimmäisen ayrshirekarjan tuotanto kohosi Pohjois-Savon merkittävimmäksi.

    Pojanpoika Velijussijalkanen ei istuta enää kuusia: tuoreemmille paikoille rauduskoivuja ja kuivemmille mäntyjä. Poistaa mailtaan hirvet, mutta ei myyränsyöjiä (kettu, näätä…). Minulla on ollut tilaisuus tehdä tutkimuksia muutamana syksynä Sahalan mailla: ei koskaan yhtään hirvikärpästä. Eikä yhtään punkkia.

    Niitä pystykarsittuja koivikoita ja männiköitä näyttää olevan luokkaa useita satoja hehtaareita.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Kuten timpalla meilläkin on tavoite lisätä metsänkasvua. Tässä oli meidän suvulla saha muutamia kymmeniä vuosia, kunnes hackman kuristi sen 1909. Eli tästä muutaman kilometrin säteellä on aukotettu metsiä yli sata vuotta. Jopa tuoreella kankaalla toisen polven kuusikoiden (kuusta kuusen jälkeen) kasvu on taantunut rajusti ja kirjanpainajatuhoja tulee jatkuvalla syötöllä jo 50 vuotta istutuksesta. Koivikoiden ja männiköiden jälkeen ei ole tullut, vaan kova kasvu jatkuu vielä pitkään.

    Puut tekevät metsän, mutta ne  eivät voi elää ilman symbioosia sienten kanssa, maamikrobit kierrättävät ravinteet kuolleesta kasviaineesta takaisin puiden käyttöön ja petoeläimet estävät kasvinsyöjäkantojen liikakasvun.

    Kun sitä kuusta kasvatetaan sukupolvi toisensa perään, loppuu siitä maaperästä syvälle ulottuva kierrätettävä kasviaines, joka näkyy pintajuurisen kuusen näivettymisenä.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Samaan aikaan (aikasarjat alkaen 1956) kun sinitiaishavainnot ovat 40-kertaistuneet, talitiaishavainnot 2-kertaistuneet ovat töyhtötiaishavainnot puolittuneet ja hömötiaishavainnot pudonneet neljäsosaan. Siitä huolimatta näitä kahta jälkimmäistä havaitaan vuosittain useammalla laskentaruudulla kuin kultaisella 60-luvulla. Tässä ovat todennäköisesti vahvemmat lajit syrjäyttäneet heikommat.

    Gla: Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan…

    Juha Lappi: ”…On vaikea saada julkaistuksi, ainakin mallinnustutkimuksessa, sellaista käsikirjoitusta, jossa on jotain uutta. Jos kaikkitietävä tarkastaja ei osaa sijoittaa sitä johonkin lokeroon tai ei sitä heti ymmärrä, hän ehdottaa hylkäystä. Jos julkaisu pienentää tarkastajan töiden asemaa, se on selvästi väärällä raiteella. Jokainen kokeneempi tutkija on joutunut kohtaamaan mitä ihmeellisimpiä tarkastuslausuntoja…  …Vertaisarvioidut julkaisut ovat tieteellisen tutkimuksen kulmakivi. Tutkimusyhteisö antaa niille kiillon, jonka jokainen tutkija tietää olevan usein katinkultaa…  …Mallinnustutkimuksissa saadaan helposti laskettavia julkaisuja. Otetaan tärkeästä mallista yksi nurkka ja viilataan sitä vähän. Julkaisu menee tarkastettavaksi mallin viitatulle kehittäjälle, joka mielihyvin hyväksyy uuden viittauksen. Käytin ison osan työajastani julkaisujen tarkastamiseen. Vaikka ohjeissa kehotetaan suhtautumaan kriittisesti tyhjää tahkoa pyörittäviin julkaisuihin, oli vaikeaa ehdottaa hylkäämistä asiallisesti ja ammattitaidolla tehdylle mukavuusalueella pyörivälle julkaisulle…”

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Lukijoiden kuvat toimii puutteellisesti: kun näppää katso kaikki kuvat, niin heittää näkyviin uusimmat kuvat, ei kyseessä olevan lukijan vanhempia kuvia.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 2,573)