Käyttäjän MIISU4F kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 509)
  • MIISU4F MIISU4F

    Bensa tänään  95E/ 1.369 L. Ei vaikuta vielä itseen, kun käyn rajan toisella puolen tankkaamassa. Voihan se olla, että sekin loppuu. Ruplan kurssi ollut kyllä sekin hyvä ts. eurolla saanut enemmän ruplia.

    98E tais olla 1.48 L. Mutta sitäkään en ostanut, vaikka kohtahan se työ alkanee.

    Tässä ammatissa hyvä puoli onkin nyt täydellinen yksintyöskentely. Jos vain polttoaineen tuotanto pysyy. Kaupassa käy hiljaiseen aikaan. Melkein erakoituu muutoin.. Lenkkisaunassakaan ei kävisi, jaa’a sauna jää kyllä pois, ehkä.  Toimistolla ei tarvitse välttämättä käydä. Koko kauden työkohteet kännykässä. Kauhean hyvässä asemassa työn suhteen, kunhan palkanmaksajat pysyy terveenä. Tai itse..

    Ei hysteriaa täällä suunnassa. Tyynen realistisesti päivä kerrallaan. Maailmanpoliittisiin juttuihin ei voi vaikuttaa.

    MIISU4F MIISU4F

    Onko palstalaisilla pakurikääpä aktiivisessa käytössä?

    Eräs läheinen kyseli, josko voisin toimittaa, kun olen *alalla*. No, mentiin tänään     (olen joskus kysynyt luvan, saan firman metsästä joulukuusen ja pakurikäävän ottaa, kun tiedän mitä teen)   ystävän kanssa etsimään. Oli liian hyvin hoidettua metsää, harvennettu ajoissa eikä ojanvarsipuissa eikä jättörymissä oikein löytynyt. Vain 2 pikkuista. Toki oli jossain 5-7 metrin korkeudessa joku turso mutta ei kiivetä.

    Kävin sitten vielä yksin kävelemässä kolmisen tuntia vanhassa metsässä. Joko pakuria tien varressa, liian korkealla tai jo kuolleissa kaatuneissa rungoissa.. No, kolme nyrkin kokoista tuoretta löytyi. Yhteensä kävelin  neljä tuntia ja viisi palaa. Eihän sitä paljoa tarvitsekaan. Nyrkin koosta riittää pitkälle. Jätin myös puihin kiinni ns. *varastoon*.  En aio myydä mutta annan sitten, jos joku kokee tarvitsevansa.

    Kun työkausi alkaa, pitää pistää muistiin, missä on kohtuullisella vaivalla  saatavissa pakuria. Johan läheisen naapurikin kiinnostui. Sillä on kyllä hätävarat omassa pihakoivussa =D  =)  ei vain ollut itse huomannut, ei tiennyt/tuntenut pakuria!

    Ai miksikö kysyn? Kuulemma koronaa vastaan tai vastustuskykyä lisäämään. Itsehän en käytä, harmi, kun saan pakuriteestä tai jauheesta ikäviä oireita.

     

     

    MIISU4F MIISU4F

    A.J. <3 kiitos kaunis, joskus löytyy  timanttinen ydin massasta!

    MIISU4F MIISU4F

    Ammattikäyttöisissä ratkaissee se, kuinka lähellä ja muutenkin helposti tavoitettavissa kunkin merkin huolto-ja varaosamyymälä on.

    MIISU4F MIISU4F

    Kyllä alkaa maailmanmarkkinat heilua. Katsoin illalla 95E hinta oli 1.429, tänään lenkillä 1.40 ja tunnin päästä 1.379 e/litra.

    Tässä ei tiedä mihin päin maailma kuohuu, korona leviää, Saudien   markkinahässäkkä, minkä siirron tekee Venäjä seuraavaksi.

    Se, kun olisi kaukaa viisas, tietäisi minä päivänä 98E hinta alimmillaan, tankkaisi maalle koko kauden sahabensat. Ei tuollaisia hintoja ole herran  aikoihin näkynyt.

    Metsäkoneyrityksille huojennusta tuo, että polttoainekustannukset alenee mutta mikä muu sakkaa vielä, mikä voi vaikuttaa ja mihin. Koronan takia lentokoneet jää maahan, ilmasto kiittää hetken aikaa, vaan kuinka työpaikoilla, jos korona iskee–työt keskeytyy, tehtaat, koulut..

    Tilastollisesti varmaan oudoin alkuvuosi ikinä, kelit, lakot, korona, maailmanpoliittinen tilanne.

    Huhhuh!

    MIISU4F MIISU4F

    Timppa: ***..sotketaan suloisesti puurot ja vellit.  Liiton porukka pyrkii omimaan näemmä  työt itselleen eikä suvaitse kilpailijoita.  Ei siis esimerkiksi metsänomistajien perheenjäseniä tai naapureita tai muuten huonosti työllistyviä.  Onko tämä mielestäsi oikein??***

    Nostamani juttu on lähtenyt vuodesta 2016 Metsähallituksen toimista liikkeelle. Artikkeli on kahden vuoden takaa. Ulkomaisen työvoiman käytöstä ja ammattitaidosta jo v. 2008 ollut juttua. Ei minulla silloinkaan ollut yrittäjiä tai ulkomaalaisia tekijöitä vastaan, kunhan työsuhde-edut ja muut seikat kohdallaan sekä ammattitaito riittävä. Eikä ole nytkään, kun em ehdot täyttyvät.

    Juu, puurot ja vellit, jellit ja tellit, mutta alvia ei saa unohtaa 😉

    Omatoimiset metsänomistajat tekee itse, perheensä kanssa tai tilattuna mh-työt. Kemeratuki ohjaa tekemään vielä niitä mutta kaikkea  vuosittain kemeraankaan varattua rahaa ei olla käytetty. Sehän on vain hyvä, kun  perheensä kanssa yhdessä toimii metsäomaisuutensa eteen. Olisikin  ideaalitilenne, kun metsänomistajat pystyisivätkin itse hoitamaan ja oppi kulkisi näin sukupolvelta toiselle. Kaikki tällä metsälehden palstalla varmasti hoitavat ja hoidattavatkin.

    Kokonaisuudessaan tuossa asiassa on kyse ihan eri asiasta kuin perheen ja/tai suvun kanssa omien palstojensa hoidosta.

    1,8 miljoonaa ha taimikon-ja nuorenmetsänkunnostus alaa tarvitsee nyt tekijöitä.  Jos tulevaisuudessa ei saada jalostusarvoltaan korkelaatuista puuta, hakkuutuloilla vaikea kattaa hoitotoimia, ei palkata uusia työntekijöitä, innovaatiot vähenevät, se on pitkän pitkä ketju ja heijastuu moneen teollisuudenalaan. Puun tuonti ulkomailta saattaa kasvaa. Se johtaa kestämättömään kierteeseen. Kai me haluamme, että Suomi seisoo puujaloillaan pitkään, tekee paljon uusia keksintöjä koko biotalouden saralla sekä hyötyy kansantaloudellisesti hyvin hoidettujen metsien hedelmistä.

    Enkä ole istutus tai perkauskoneita vastaan. Uuden Metsälehden artikkelin huoli on siitä, että koneet ei ratkaisseet metsänhoidon ongelmia ja nyt on pula työntekijöistä. Mitäs nyt sitten tehdään?

    MIISU4F MIISU4F

    Nosto: Samaa vanhaa aihetta  ja uusia näkökulmia:

    Tuolla uutispuolella on huolta, kun koneellistuminen ei tuonutkaan ratkaisua metsänhoidon ongelmiin.

    Lainaus***”Esimerkiksi metsänhoitoyhdistykset ovat ongelman äärellä. Uusia metsureita ei tahdo löytyä”, tietää asiamies Markus Tähkänen Yksityismetsätalouden työnantajista. Samaa kertovat lukuisat metsäpalveluyrittäjät.

    Baltiasta tai Itä-Euroopastakaan ei enää ole solkenaan tulossa sahureita, koska palkat lähtömaissa ovat nousseet.

    Ruotsissa työvoimapula on Suomeakin pahempi. Myös etelän plantaasimetsämaissa ollaan saman äärellä, sielläkin väki pakenee maaseudulta kaupunkeihin. Ei siis ihme, että viime vuosina istutuskoneiden suurimmat markkinat ovat olleet plantaasimaissa.

    Taimikonhoidossa lisämurheena on työn kallistuminen.”Raivaussahatyön yksikkökustannukset ovat kaksinkertaistuneet 30 vuodessa. ***Lainaus loppuu.

    Lukekaa koko juttu ja kommentoikaa sitten.

    MUTTA, Metsäyhtiöt eivät palkkaa työsuhteeseen metsureita vaan alihankintana metsäpalveluyrityksistä. Ne ovat ennen saaneet lue suoraan: HALPATYÖVOIMAA. Jutussahan avoimesti sanotaan, ettei Baltian ym. maista enää saa sitä, kun eivät suostu alipalkkaukseen!  OHOH, suora tunnustus! Vai ei tahdo löytyä uusia metsureita. No, kun ei palkata suoraan palkkalistoille. Metsätyön ja metsurin mainetta on rapautettu vuosia. Kausityöllekin olisi voitava olla ratkaisu, muuta kuin pitkät lomautukset. Suunnittelu tms. Alalle ei kouluttauduta, kun työnsaanti ei ole varmaa.

    No, kun ne saavat ulkomaista kausityövoimaa, ei sen ammattitaito välttämättä riitä vastaamaan koulutetun metsurin työnjälkeä. Sitten on valitettu huonosta työnjäljestä, sekä  mh-toimenpiteiden kalleudesta–kun perään mahdollisesti lähetetty toinen metsuri paikkaamaan.

    Kustannukset nouseet, kun ei olla ajoissa liikkeellä. Taimikonhoito- ja nuoren metsän kunnostusrästejä ei riitä  ulkolainenkaan työvoima tekemään. Koneellistuminen ei ollut se ratkaisu.

    Olisiko ratkaisunmalleja olemassa mm:

    – metsätyön arvostuksen nosto, julkisuukuva- ollaan Suomen metsätalouden kivijalan perusta

    – painotus ammattikoulutukseen ja sen mainostus myös luonnonhoitotutkinnot yms ympäristöpainotus

    – työnantajien herääminen siihen, että ammattitaitoisesta työvoimasta on pula, eikä nykyinen toimintamalli ole kestävä

    – metsätyön palkkaus–olisiko tarkistuksen paikka- sosiaalinen puoli kuntoon

    Hiilinielut: Vain hyvin hoidettu taimikko kasvaa tasaisesti ja sitoo hiiltä. Rydöt lahoavat ennenaikaisesti, ei sido, eivätkä tuota taloudellisesti. Jo uudistamisesta alkaen, hyvällä taimiaineksella, hyvin istutettu, oikea-aikaiset hoitotoimenpiteet jne.  ammattitaitoisella työvoimalla. Kerralla  hyvin tehty säästää!

    Ongelmakohteissa ammattitaito korostuu entisestään, puulajituntemus, mitä tehdä, minkä hyväksi jne.

    Metsurin työ on niin ikään metsäluonnonhoitoa, monimuotoisuuden vaalimista, taloudelliseen pitkäjänteisyyteen perustuvaa, vihreää taloutta! Ennen slogan oli että euro mh töihin tuottaa kolme takaisin. Mikä suhde lie nykyisin, riippuu varmaan oikea-aikaisuudesta.

    Koulutuksessa nousi, että metsurin nimike voisi olla= hiilinielun hoitaja <3

    Näin. Metsurin ammattiylpeyden nosto ja hyväksyttävyys yhteiskunnassa tulee nostaa sille kuuluvalle paikalle arvostuksessa.

    MIISU4F MIISU4F

    Ongelmaan, että tulisi kiireellinen työkohde toisaalle ja raivuri yksi yms, olisi maastossa. On kolme raivaussahaa ja kahdet valjaat sekä varakypäräkin.

    MIISU4F MIISU4F

    Pari-kolmesataa metriä jonkun hankalasti kuljettavan maaston läpi, niin jätän sulan maanaikaan raivaussahan palstalle. Kun ottaa huomioon, että kuljettavaa on vielä isonkin kuvion perälle asti, mistä aloittaa työ  kauimmaisesta nurkasta.  Joissain, varsinkin rajavyöhykkeellä voi olla vajaa +/- kilsakin kantomatkaa. Näissä kohteissa voi perustaa pienen *leirin*. Viedä raivuri, reppu ja bensakannu sekä hakea vielä isompi polttoaineastia. RS.n ja polttoaineet voi jättää huoletta maastoon, piilossa tai vähemmän. Juomisetkin voi viedä etukäteen, ei tarvii joka aamu rahdata kuin kuuman kahvin ja eväät.

    Polttoaine ja 2T öljyvarkaat kävi viime vuoden kevättalvella lumimyrskyn aikaan lukitussa kerrostalon pihassa olleessa vajassa, ovi potkittu sisään. Kaikki muu nestemäinen ja kannut yms. kelpasi, sinolista lähtien, paitsi raivaussaha ja 2T öljypönikästä (4 litraa), oli vajutettu vain osa muttei kaikkea. Vajaan murtauduttiin pian toisenkin kerran mutta olin jo siirtänyt kaiken arvokkaan pois. Poliisi kävi mutta se oli siinä. Kannuissa yms ei ollut tunnisteita ja epäilivät mopopoikia. Tosin yksi naapuri oli nähnyt jonkun autonkin yöllä kurvailemassa mutta lumipyry oli sakea, niin ei sikäli osannut auttaa. Täällähän asuu paljon vuorotyöläisiä, niin ei tiedä kuka ajelee ja milloin.

    Sittemmin annoin vajan kaverille ja säilytän kesällä autossa (tai maastossa) viikot välineitä , vkl ja lomilla kaverin autotallissa.

    MIISU4F MIISU4F

    UUSI PALSTA on pian 8 vuotias! Juhlan paikka! Ei ole jutut loppuneet. Vanhaa kerrattu ja uusia tuulia haisteltu.

    On muutoksiakin ollut välissä mm. kirjainmerkkien määrä nykyään rajaton (?) Kuvien kommentointi myös. Linkkien laitossa pitää käyttää *liitä vain tekstinä* toimintoa tai joku käyttää jotain muuta systeemiä. Jos sen unohtaa, koko teksti häviää bittiavaruuteen. Ikävää on se.

    Seuraa PALAUTTEENANTOA:

    TAGI-pilvi: Saataisiinko se aakkosjärjestykseen? Koitin taas etsiä vanhoja ketjuja tunnistesanojen perusteella. Siinä saa silmät ja pään sekaisin, kun koittaa rivi riviltä etsiä tarkoitukseensa sopivaa ketjua, mihin  jatkaa aihetta tarvitsematta luoda uutta.  Muistin, että Taneli on palstauudistuksesta aloituksia tehnyt—ja tehnyt monen monta muutakin aloitusta =D  Tähänpä uutta palautetta.

    HAKUSANA: Jos hakee ketjua, missä ei tagia ole muistettu laittaa, niin olisiko ketjun hakeminen otsikon hakusanalla mahdollista? Vaikka kun kirjoittaa *raivaus* niin tulee kaikki sellaiset ketjut, jonka otsikkoon sana  raivaus sisältyy.

    NIMIMERKKI-haku: Eli nimimerkkiä voisi hakea sekä nimet olisi aakkosjärjestyksessä. myös lukumäärä olisi mukava tietää, montako on kirjautuneita.  Ennen aikaan oli nimimerkitkin (muistelen niin olleen) haettavissa hakutoiminnolla.

    LINKKIEN lisääminen: Niin joku yleisohje olisi kiva. Kaikki ei ehkä jaksa, viitsi montaa kertaa kirjoittaa, jos ei itse hoksaa, että miten linkki taiteillaan siten, ettei teksti katoa sen sileän tien, vähentää tämä kirjoitusinnokkuutta. Itse koitan muistaa kopioida kaikki tekstit ennen lähetystä. T:tekstinsä muutaman kerran hävittänyt.

     

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 509)