Käyttäjän Olli Salli kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 62)
  • Olli Salli

    Hyvä kun juttu lopulta korjattiin!

    Asenteeni kumpuaa siitä, että harmittaa kun suuri yleisö lukee mediassa juttuja metsistä ja metsätaloudesta pääasiassa kirjoittajilta, jotka eivät juuri vaikuta olevan perehtyneen metsien biologiasta, kasvatus- ja käyttömahdollisuuksista edes perusasioihin. Siitä sitä vasta syntyykin kansassa toimintaa ”luulee tietävänsä”-pohjalta.

    Olli Salli

    Eikös tuo maanmuokkausmenetelmä nyt riipu enemmän maalajin karkeudesta, kuin viljavuudesta? Täällä kyseessä karkea pohja, siksi äestys.

    Karkeus tietysti pahentaa kuivien kesien vaikutusta. Saattaa toki olla kuusen kanssa riski kuivien vuosien jatkuessa.

    Olli Salli

    Luken tutkimuksissa on kyllä saatu hyviä tuloksia männystä ja kuusesta samassa vaiheessa:

    ”Alustavat tutkimustulokset kertovat, että samaan aikaan viljellyt mänty ja kuusi kasvavat samaan tahtiin hyvin hoidetuissa metsissä. Tämä kumoaa vanhat käsitykset, joiden mukaan kuusi juroo ennen kasvuun lähtöä ja jää kasvussa männyn jälkeen”, erikoistutkija Saija Huuskonen Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

    Luonnonvarakeskus on selvittänyt sekametsien kasvua kymmenellä eri uudistusalalla Etelä- ja Keski-Suomesta. Koealojen iät vaihtelevat 10–24 vuoden välillä.

    ”Aiemmat kokemukset kuusen juromisesta istutuksen jälkeen perustuvat paljasjuuritaimiin, mutta nykyisin käytetään paakkutaimia. Myös nykyiset maanmuokkausmenetelmät ovat edistäneet kuusen  taimien eloonjäämistä ja kasvua”, Huuskonen sanoo. Lisää tutkimustuloksia mänty-kuusisekametsien kasvusta ja kehityksestä saadaan loppuvuoden aikana. Tulokset tullaan julkaisemaan tieteellisinä artikkeleina.

     

    Eihän mänty mikään sähäkkäkasvuisin pioneerilaji ole senkään perusteella, että puhtaista männyntaimikoistakin saa kyllä poistaa paljon sen edelle ehtivää lehtipuustoa, joka on kyllä nopeakasvuisempaa.

    Olli Salli

    Meinaat siis käytännössä Anton että kuusia istuttamalla ei saisi harvaan männyntaimikkoon toivottua kilpailua MT-pohjallakaan, eli tuloksena on joka tapauksessa harvakseltaan paksuoksaisia ”räkämäntyjä” ja tämän alla huomattavasti lyhyempää aluskuusikkoa?

    Kuivahkolla kankaalla itsekin odottaisin, että kuusi kasvaa kituliaasti, mutta olen ollut kuitenkin siinä käsityksessä että MTllä kuusi kasvaisi suunnilleen samaan tahtiin männyn kanssa, korkeintaan vähän hitaammin pituutta, mutta toisaalta se menestyykin pienessä varjossa mäntyä paremmin.

    Olli Salli

    Tämän mukaan karikkeesta hajoaa kymmenessä vuodessa 75%, eli ei sekään lähellekään yhtä pitkäikäinen hiilivarasto ole, kuin tukiksi kasvanut runkopuu rakentamiseen käytettynä https://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/pdf/article5980.pdf

    Muutenkin itse asiassa informatiivista luettavaa tuo. Tekisi hyvää näille YLEn yms ”tiedon”jakelijoille myös.

    Olli Salli

    Ajattelin täydennellessä laittaa Sports Trackerin tai Maastokartat-sovelluksen piirtelemään viivaa kartalle siitä missä on jo kuljettu, niin tulee käytyä joka paikka läpi. Varsinkin lisää taimia haettuaan saattaisi muuten olla isolla aukolla hieman haastava löytää jatkamaan oikeasta kohdasta.

    Olli Salli

    Vesakothan raivataan maahan ja niiden keräämä (vähäinen) hiili vapautuu, jos halutaan uudesta puusukupolvesta aikanaan laadukasta hyödynnettävissä olevaa puuta taas. Ei vesakon hiiltä voi oikein hiilen sidonnaksi laskea.

    Tuleehan toki tukkia tuottaessakin aina kylkiäisenä väkisin kuitua, harvennuksissa etenkin, ja jonkinverran päätehakkuulla. En siis tuota väheksy ollenkaan, etteikö kuitupuutuotteilla kannattaisi fossiilisia materiaaleja korvata, mutta hätäillä ei siinä minusta kannata, jos samoista puista pystyisi laatunsa ja kasvutilansa puolesta tulemaan piakkoin (vuosikymmen tai muutama) tukkiakin.

    Olli Salli

    Minusta hiilinielujen kannalta metsät kannattaa uudistaa sellaisessa vaiheessa, kun tukkiprosentti on korkealla mutta ei enää kauheasti kasva. Tarkkaa rajaa en ole (vielä) miettinyt. Joka tapauksessa vasta silloin, kun kokonaiskasvu on jo jonkin verran hidastunut. Ja ennen, kuin pystyyn lahoamista, vioittumista ja tuhoja liikaa ehtii tapahtua. Mutta yhden tukin puina en vielä esim. kuusikkoa korjaisi, jos tuhoriski ei ole välitön.

    Tällöin saadaan korvattua fossiilisia materiaaleja nimenomaan pitkäikäisissä käyttökohteissa, kuten betonia ja terästä taloissa, joissa sitten seuraavan puusukupolven kasvuajan on edellisten hiili sitoutuneena. Tuloksena siis melkein tuplamäärä sidottua hiiltä toisen kierron lopussa.

    Lyhytikäisissä puutuotteissa kuten vaikka puukuitupohjaiset pakkausmateriaalit, hiili vapautuu kiertoon taas niin nopeasti että ei uusi taimikko ole vielä juuri sitä ehtinyt sitoa.

    Olli Salli

    Eipä nyt normaalisti tuo alue niin kuivuuttaa kärsisi, mutta sekä 2018 että 2019hän olivat käytännössä sateettomia kevät ja kesä. Oli silloin monessa muussakin paikassa haasteita, noita Päijät-Hämeen OMT 2018 istutettuja taimikoitakin piti täydentää 2019 keväällä kolmannes lisää, kun olivat pölisevissä mättäissä taimet kuivahtaneet heti alkuunsa. Nyt kyllä taimet siellä jo alkaa riittämään vaikka varmaan 2019kin jokusen niitä vielä verotti. Muistelen että muutkin täällä palstalla kirjoitti taimikoistaan huolestuneina noina kesinä.

    akkli, 800-1600 ei käsittääkseni riitä alkuunkaan siihen, että mänty alkaisi karsiutua riittävästi. Vai meinaatko että taimia vielä tulevina vuosina tulee moninverroin lisää? Tuo vuotta aiemmin (jolloin normaalisateinen kesä) kylvetty männikkö tuntuu olevan ollut niin paljon pitemmällä taimettumisessa jo kauan aikaa, että sikäli tämä epäilyttää.

    Olli Salli

    Nyt Koivula itsekin pyytänyt Yleä korjaamaan juttua https://twitter.com/mj_koivula/status/1355458514790060033?s=21

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 62)