Käyttäjän Panu kirjoittamat vastaukset
-
OK, siinä voisi kai periaatteessa tulla vahingonkorvausvaatimuksia ainakin muilta metsänomistajilta.
Siellä ilmeisesti kriteerit täyttyy jos ei ole aseellisesti ryöstänyt tilaansa.
Nyt voi käydä niin, että kiristyvät kriteerit aiheuttavat joukkopaon FSC:stä. FSC-puuta ja tuotteita kannattaa tuoda niistä maista, joissa FSC-kriteerit ovat huomattavasti Suomea kevyemmät (esim yhtiöiden eucalyptusplantaasit ovat FSC-sertifiointuja).
Onko kovin rangaistus tosiaan sertifikaatin menetys? Eli jos haluaisi luopua sertifikaatista niin kannattaisi vaan katsoa koska jää kiinni. Voiko myöhemmin palata sertifikaattiin vai tuleeko ikuinen porttikielto?
Yleensä tietysti hakkuut tehdään pystykauppana ja ostaja huolehtii siitä, että sertifiointikriteerejä noudatetaan. Tai voihan sitä tietysti sen jälkeen myydä säästöpuut ja suojakaistaleet hankintana.
FSC sertifointi varmasti nostaa puusta saatavaa hintaa ja parantaa menekkiä (huonommatkin talviharvennukset onnistunee).
Olen kuitenkin ymmärtänyt, että FSC:llä on suurin merkitys kuitupuussa. Sellufirman päätehakkuutarjous ei välttämättä ole kilpailukykyinen sahojen kanssa vaikka sellufirma siihen lisäisikin 1,2€, se on aika vähän tukin hinnassa.
Onhan se tosiaan vähän erikoista, että joka uudistuksessa kriteerejä muutetaan heikentämään MO:n taloutta, lopullisena tavoitteena ilmeisesti häämöttää 100% suojelu. Toki PEFC-kriteerit myös kiristyvät tällä kierroksella mutta siellä on kuitenkin järki kädessä ja tavoitteena puuntuotanto.
Onkohan tuosta uudempaa luonnosta olemassa? Tämä on yli vuoden vanha.
Oma ketju FSC:stä: https://www.metsalehti.fi/keskustelut/aihe/fsc-standardin-uudistaminen/
Uudistushakkuun tekijä joutuu jättämään yhä enemmän puuta pystyyn ja ikuiseen suojeluun. Jatkuvan kasvatuksen harjoittajan ei tarvitse jättää säästöpuita ollenkaan. Jälkimmäinen alkaa jossain vaiheessa näyttää houkuttelevalta.
Toisaalta FSC:n suosio saattaa nyt hiipua, itseä se on kiinnostanut kovasti mutta kun tarkoitus näyttää olevan vain hankaloittaa uudistushakkuita niin enpä tiedä enää.
Itselläni on koivua paljonkin, sekä pääpuulajina että havupuiden seassa. Tammea kiinnostaisi myös istuttaa tai kylvää jossain vaiheessa ja olen sitä jo pienimuotoisesti tehnytkin.
Elävien säästöpuiden määrä nousee 20kpl/ha tässä FSC-luonnoksessa! (ehkä tässä ketjussa voidaan vertailla PEFC/FSC).
Kyllä tässä selvästi on tavoitteena ajaa mo:t jatkuvaan kasvatukseen.