Käyttäjän puunhalaaja kirjoittamat vastaukset

Viewing 10 replies - 41 through 50 (of 1,002 total)
  • puunhalaaja

    Kaupunkien puistot ja virkistysmetsät tai miksi niitä nyt kutsutaankin, ovat usein varsin hyviä paikkoja liito-oraville. Vanhaa järeää (ja usein jo kuolevaa) puustoa, isoja haapoja, jne. Esim. tässä Hervannan/Lempäälän suunnalla iso osa kaupungin metsistä on ihan uskomatonta ryteikköä (siis hyvässä mielessä luonnon monimuotoisuuden kannalta), maannouseman tappamia   kuusia kaikkialla. Muutama kuva viikonlopulta.

    https://aijaa.com/c6zjnY
    https://aijaa.com/QTzWRw
    https://aijaa.com/ruyDL0
    https://aijaa.com/anAWCI

    Tuollasista paikoista liituria löytää mun hyvin vajavaisen kokemuksen perusteella todennäköisemmin kuin hyvin tarkkaan hoidetusta metsistä. Niillä hyvin hoidetuilla nuorilla, nopeasti kasvavilla ja paljon hiiltä sitovilla metsillä on oma tärkeä merkityksensä niilläkin, mutta ei ne keskimäärin mitään valtavia monimuotoisuuden keitaita ole.

    puunhalaaja

    Uskomatonta pelleilyä tämä foorumin tekniikka. Vain linkit rikkomalla postaus onnistui. Nuo toimii kun lisää h-kirjaimen eteen.

    puunhalaaja

    ttps://aijaa.com/c6zjnY
    ttps://aijaa.com/QTzWRw
    ttps://aijaa.com/ruyDL0
    ttps://aijaa.com/anAWCI

    puunhalaaja

    Äääh, linkkien takia häipyi taas vastaus jonnekin. Joten uusiksi.  Ranelle olin kommentoimassa sitä, että oletettavasti havaintojen määrään vaikuttaa ihmisten määrä. Kaupunkien lähimetsiä koluaa isommat joukot ihmisiä. Mutta sitten on myös se, että nämä virkistysmetsät, jopa puistot, ovat liiturille aika hyviä. Vanhoja puita, isoja haapoja jne jne. Esim. tässä Hervannan/Lempäälän suunnalla kaupungin maat ovat järkyttävää rytöä. Vanhoja kuusikoita, joissa maannousema jyllää. Lahopuuta on infernaaliset määrät. Luonnon monimuotoisuuden kannalta tietenkin erinomaisen tärkeitä, sillä harva tolkuissaan oleva talousasioista mitään tajuava metsänomistaja päästäisi omia metsiään tällaisiksi.

    Hyvin kasvavilla, hyvin hoidetuilla nuorilla talousmetsillä on oma arvonsa, mutta harvoin ne mitään ihmeellisiä monimuotoisuuden keitaita ovat. Jos vertailee liiturihavaintoja paikkatietoikkunan latvusmalliin, ne pääosin ne taitaa olla niillä alueilla joilla ruutu vilkkuu lupaavan punaisena varttuneen/vanhan metsän merkiksi.

    Koitan vielä pistää erilliseen viestiin pari kuvaa näistä kaupunkimetsistä.

    puunhalaaja

    Rane, en tiedä onko ne havainnot siellä, mutta laji.fi sivulla on myös ainakin osa viranomaisten havainnoista. Tässä esimerkkinä Tampereen havainnot viimeiseltä kymmeneltä vuodelta. https://laji.fi/observation/map?target=MX.48243&finnishMunicipalityId=ML.541&time=2011-01-01%2F

    Jos haluaa tarkistaa oman maansa tilanteen, niin kartalle pystyy rajaamaan alueen, josta näkee kaikki havainnot tai vaikka vain tietyn lajin. Pitää vaan käyttää tuota selaa havaintoja -toimintoa. Jos hakee pääsivulta suoraan, ei saa tarkkoja koordinaatteja kartalle. Havainnoista pystyy myös halutessaan karsimaan kansalaishavainnot pois.

    puunhalaaja

    Liiturien suhteen on ollut vähän kaksijakoinen fiilis. Olen kuitenkin päätynyt merkkaamaan havainnot järjestelmään ihan omalla nimellä. Keskustelin twitterissä liito-oravien kanssa pelaavien ammattilaisten kanssa, ja niiden kanta oli se, että esiintymät on parempi tietää ennalta. Hakkuut pystyy suunnittelemaan paremmin kuin siinä tilanteessa, että yht’äkkiä söpöinen nappisilmä katselee motokuskia puun oksalta.

    Raidankeuhkojäkälät, pohjanrypykät ja vastaavat ei käsittääkseni aiheuta suoraan mitään, mutta voihan havainnot toimia silti jollekin omistajalle kannustimena. Kannustimena joko hakata nopeasti, tai toisaalta kannustimena selvittää esim. mahdolliset metso-potentiaalit.

    puunhalaaja

    Yksilön näkökulmasta monimuotoisuuskehitys voi mennä ihan vastakkaiseen suuntaan. Minulle liituri oli vielä jokin aika sitten aika myyttinen hahmo. Noin vuosi sitten aloin ihan tosissani pyllistelemään metsissä. Löysin keväällä/viime talvena varmaan jotain satakunta puuta, joiden alla oli papanoita. En edes kaikkia yksittäisiä papanapuita ilmoittanut Inaturalistiin. Tuo kyseinen ohjelma on muuten se mikä mut innosti ihan uudelle levelille luonnon koluamisessa. Olen reilussa vuodessa tehnyt noin 3500 havaintoa erilaisista eliöistä, lajeja on löytynyt reilut tuhat. Appikseen ilmoitetut havainnot siirtyvät laji.fi sivulle.

    En tiedä onko liituri miten harvinainen, tai miten sen kanta on kehittynyt. Mutta mielikuvani sen harvinaisuudesta on liki mullistunut.  Toinen hyvä esimerkki on raidankeuhkojäkälä. Törmäsin keväällä esiintymään rajanaapurini mailla ihan vahingossa, oli ihan wtf fiilis. Kävin rinnettä keväällä tarkemminkin läpi ja pari muutakin sellaista puuta löysin, jossa se kasvoi. Nyt muutama viikko ihan huumorilla päätin tutkia yhtä kalliojyrkännettä noin puolen kilsan päässä mökistämme. Olen siitä kulkenut kymmeniä kertoja ohitse vuosien mittaan. Nyt kun sitten silmä kädessä katseli vähän tarkemmin, niin neljä! elinvoimaista esiintymää lisää. En tajua, miten en ole niitä aiemmin huomannut. Ehkä osaselitys on se, että en edes kuvitellut tuollaisia olevan talousmetsässä. Laji.fi -sivuston mukaan nuo oli ekat havainnot Urjalasta sitten 1960-luvun.

    puunhalaaja

    Arvostan tuon toimittajan ratkaisua. Ei pyydä yhteiskunnalta korvausta suojelusta, jää Metso-rahat toisten kohteiden ostamiseen.

    Hommaa voisi kuitenkin kehittää vielä tuosta. Eli olisi hyvä, jos tuollaisetkin kohteet jotenkin saataisiin laskettua mukaan suojelutilastoihin. Nythän tuo menee tilastoissa talousmetsänä, vaikka käytännössä on suojelualuetta.

    Toisekseen olisi hyvä, jos tuollaiset kohteet saataisiin mukaan sertien luontokohteisiin. Mikäli tuo voitaisin laskea mukaan sertin luontokohteeksi, voisi joku toinen sertiin kuuluva harjoittaa huoletta tehokasta ja järjellistä metsätaloutta, ilman että tarvitsisi jostain pierasta suojelualuetta mailleen. Tämä siis sillä edellytyksellä, että arvokasta suojelukohdetta ei tuollaisella tilalla ole.

    puunhalaaja

    Valkohäntäpeuranmetsätäjät ryhmässä tyypit naureskelee näille Luken arvioille, ne on kuulemma  yläkanttiin, ihan hatusta revittyjä. Kanta on vähentynyt kuulemma selvästi, pian pitää jo himmailla kaatoja.

    puunhalaaja

    Kirjoitin suoraan FSC:n suomen konttoriin ja kyselin lisätietoja tuosta linkin uutisesta. https://aijaa.com/4GAypn Minua kiinnosti tietää, että kuka siellä on mitannut ja mitä.

    Käyty viestien vaihto oli vähän yllättävä. Kvi ilmi, että ei tuolla Helsingin toimistolla kavereilla ole mitään tarkkaa tietoa mitä tuolla tapahtuu. Ei ne käy katsomassa tuollaisia paikkoja. Jouduin tavaamaan viestit moneen kertaan enkä sittenkään ole ihan varma ymmärsinkö esim. termin ”toimijan auditoija” oikein.

    Mutta siis ne jutussa mainitut mittaajat ovat olleet auditointiyrityksen edustajia, jotka valvovat että toimijat (firmat) toimivat sertin sääntöjen mukaan. Auditoijan nimeä ei mainittu, olisiko Tapio? Värriössä mitä ilmeisimmin gb:n ilmoituksessa oli kuitenkin jotain perää, sillä hakkuita ei ole käynnistetty. Toisin kuin esim. Sallassa?, jossa gb myös epäili sertin estävän hakkuut.

    Jos haluaisin tietää mikä tarkkaan ottaen tuolla Värriössä on tilanne, niin ainoa joka voisi vastata, on puun ostajat. Ne tietävät miksi ne eivät ole ostaneet puuta, miksi se ei täytä sertin ehtoja.

Viewing 10 replies - 41 through 50 (of 1,002 total)