Käyttäjän TTL kirjoittamat vastaukset
-
Nykyinen puun hintatilastointi vaikuttaa kohtalaisen epävarmalta, kuten tälläkin palstalla on monta kertaa esitetty.
Ehdottaisin otantamenetelmää. Ainakin nykyisen metsäteollisuuden ilmoituksen rinnalle. Vähän samalla tavalla kuin työttömyystilastot: Toinen perustuu otantaan ja toinen työnhakijoiden lukumäärään. Molemmat ovat tietysti vähän väärässä.
Äärimmäisen karkeasti Suomessa tehdään kuukausittain (keskimäärin) vajaa kymmenentuhatta puukauppaa. Näistä siis ”arvottaisiin” esim 100 tarkempaan tarkasteluun. Asia on kansantaloudellisestikin jo niin tärkeä, että kaupan osapuolet näissä arvotuissa velvoitettaisiin ”avaamaan” kauppa tilastoijalle. Tietysti luottamuksellisesti.
Tuossa heitossa on varmasti kehitettävää, mutta nykyinenkin tapa tuntuu vääristävän hintoja melkoisesti.
TTL 26.6.2018, 15:37Edelleen kysyn, miksi puunhinta putoaa niin voimakkaasti, kun halkaisija putoaa 15 cm tai 16 cm alle.
Aikaisemmin esitin pikkutukin sahahintoja Virossa ja d = 8 cm ”tukki” maksaa sahalla n 60 euroa/kuutio eli keskimääräisenä pystyhintana 40 euroa/kuutio.
Katsoin 2016 puunkäytön tilastoja. Kotimaista tukkia käytettiin noin 25 miljoonaa kuutiota ja kotimaista kuitupuuta n 35 miljoonaa kuutiota (Metsäteho). Siis tukkia noin 42 % ja kuitua noin 58%. Puusta tulee päätehakkuista 58 %, kasvatushakkuista 33 % ja 9% ensiharvennuksesta.
Jos arvioidaan kakkosharvennuksen tukkiprosentiksi varovainen 40 %, niin siitä saadaan tukista noin 8 miljoonaa kuutiota ja päätehakkuille jäisi 17 miljoonaa. Kokonaisuudessaan päätehakataan tämän tilaston mukaan noin 35 miljoonaa kuutiota. Tällöin päätehakkuiden tukkiprosentiksi saadaan keskimäärin 49 %. Näin arvioiden pystykauppojen tukkiprosentti jää keskimäärin järisyttävän alhaiseksi.
Parhailla Etelä-Suomen havumetsillä tukkiprosentti tulee väkisin yli 90 % ja kohtuullisillakin 70 %:n tienoille. Tai ainakin pitäisi tulla.
Eli isossa mittakaavassa ”omalla motolla omasta puusta omalle sahalle”-ketju uskoakseni nostaisi merkittävästi tuota 49 %.
TTL 16.6.2018, 15:31Kyllä minäkin olen ehdottomasti sitä mieltä, että kuitu-tukki -hintasuhde on täysin vääristynyt. Selluteollisuuden voitot eivät juurikaan pienenisi kuidun kantohinnalla 30-35 euroa/kuutio.
Mitä sitten on tehtävissä?
Trio jarruttaa parhaansa mukaan esimerkiksi kuidun energiakäyttöä ja hallitsee mediaa suvereenisesti. Viimeksi UPM otti esille oman”puupulansa” silmälläpitäen uusia selluinvestointeja ja MG valoitti Kemin tehtaansa pysyvyyttä ja laajentamista. Näin yritetään pelata mahdollisia kilpailijoita paitsioon. Tosin realiteetti on, että kyllä Suomessa puuta riittää. Kun katsoo lentokoneesta 80% maa-alasta on metsän peitossa.
TTL 16.6.2018, 14:25Täytyy ihmetellä miten erittäin pienen puun sahaaminen kannattaa sitten Virossa. Sahauksessa ylivoimaisesti suurin kustannuserä on kuitenkin tukki.
Katsokaapa http://www.nordwood.ee pikkutukin hintoja toimituskauppana. Sekä mänty että kuusi otetaan aina 8 cm asti ja minimipituus 3,4 m. Näille pikkutukeille sahahinta on 60 euroa kuutio ja laatuvaatimukset kohtuullisen väljät. Jos palsta on edes kohtuullisella paikalla, niin tuo sahahinta tarkoittaa yli 40 euron kantohintaa ja sahan vieressä avohakkuulla yli 50 euroa kuutio kannolla.
TTL 12.5.2018, 12:14Tämän hetken markkinatilanteessa ostettua kuitupuukuutiota kohden SE ja muut toimijat tekevät voittoa noin 50 euroa. Siis liikevoittoa!
Normaalissa markkinataloudessa tuntuisi luonnolliselta, että tästä siirtyisi osa kuitupuun hintoihin.
TTL 11.5.2018, 08:59Sahojen huoli tukin ja kuitupuun hintaeron kasvamisesta tuntuu osittain ymmärrettävältä.
On todella erikoista, että Baltiassa kuitupuusta on 2018 maksettu varmasti parhailla paikoilla jo yli tuo 40 euroa kuutio pystyyn, kun taas Suomen keskihinnat ovat jossain selvästi alle 20 euroa. Selluinvestoinnit ovat tietysti isoja, mutta tuntuisi luonnolliselta, että metsänomistajat ottaisivat koko ketjun haltuunsa: metsästä paperimukiin. Suomessa metsänomistus on toisaalta niin hajallaan, että isoja toimijoita ei käytännössä ole ja pienien on vaikea päästä yhteisymmärrykseen. Muutaman suurimman yhteismetsän yhteenliittymällä alkaisi kyllä olemaan riittävä puustopääoma sellutehtaan pyörittämiseen.
Jotenkin tuntuu kuitenkin jatkuva 50 %:n alennusmyynti oudolta. Eikö lainsäädäntökin jo määrä lähtöhinnan esittämistä aina vähittäismyynnissä, jos alennettuun hintaan myydään? Ovatko puunmyyjät tässä rikkoneet lakia jopa, kun lähtöhinta ei ole näkyvissä.
TTL 29.4.2018, 07:59Jos historiasta alkaa kaivaa merkkejä suhdanteista, niin ollaan mielestäni hyvin lähellä kevättalvea 2007.
Puutuotteiden markkinatilanne on äärettömän hyvä, noususuhdanne tuntuu vain jatkuvan yleismaailmallisesti ja pienetkin odottamattomat seisokit saavat aikaan melkoisia markkinahäiriötä.
Lisäksi Balttian puunhinnat ovat etenkin kuitupuun osalta nousseet alkuvuonna kohti taivasta ollen kannolta jopa reilusti tupla Suomeen. Kysymys ennemmin on kuinka pitkään tämä hinnantasauspuu Baltiassa riittää ja kenen hermo pettää ensimmäisenä. Balttian hintoja pidän lähinnä kuumemittarina ja kesä jo varmasti näyttää miten ”pahaksi tauti pääsee” päämarkkina-alueilla (puunhankinta) Suomessa ja Ruotsissa.
TTL 14.4.2018, 10:16Jos katsoo esimerkiksi Storan liikevoittoa, niin kuitupuun hinnanvaihtelut ovat vain kohinaa. Tänäkin vuonna liikevoitto todennäköisesti ylittää reilusti miljardin. On liikevoiton kannalta täysin sama onko kuitupuun kantohinta 15, 20 tai 40 euroa, kunhan toimitusvarmuus säilyy.
Maksamalla Baltiassa karkeasti 40 euroa Stora saa hieman jarrutettua hinnannousua Suomessa ja Ruotsissa. Tämä on varmasti ostajan etu lyhyellä aikajänteellä. Pitemmässä tarkastelussa tämä voi kääntyä myös yhtiötä vastaan, kun kilpailu puusta tulee kiristymään.
TTL 23.8.2017, 13:20Bioenergian käytössä korvaamaan uusiutumattomia luonnonvaroja on henkiseksi esteeksi joillekin muodostunut 20-30 vuoden hiilinieluviive.
Eli poltettaessa puuta vapautunut hiili saadaan tällä viiveellä sidottua takaisin alkuperäisellä alalla kasvaneeseen puustoon. Tämä on liian pitkä aika väitetään.
Mutta mikä on se teknologia ja energialähde millä fossiiliset saadaan korvattua nopeammin esimerkiksi liikennekäytössä. Ei ole olemassaolevaa käyttökelpoista edes jollain tasolla taloudellista tekniikkaa vai mitä mieltä olette.
Väittäisin, että bioenergiastrategian aliarviointi ei johdu faktoista, vaan ”taistelusta vallasta” eli politiikasta.
TTL 16.8.2017, 16:55Riski on tietysti tärkeä huomioida.
Kun tarkasteluajat ovat pitkiä, niin voisi tietysti alkaa miettiä mitä voi tapahtua. On kai äärimmäisen todennäköistä, että alarajana on sijoitetun pääoman ja korkojen häviäminen kokonaisuudessaan.
Keskituotto metsäsijoitukselle on kaiketi se 5%/vuosi, mutta tämäkään ei ota huomioon puun hinnan trendinomaista nousua ja kasvun lisääntymistä pohjoisessa. Ehkä kuitenkin odotusarvo tuotolle.
Mutta sitten se ”vinouma”. Teoreettinen tuoton yläraja ei olekaan niin helppo arvioida kuin alaraja. Eräs skenaario voisi olla maksukykyisten kiinalaisten ja intialaisten piirissä syntyvä ”ideologia” vuonna 2028 muuttaa sankoin joukoin pohjoisen puhtaaseen luontoon vaalien suomalaisia perinteitä. Jo yhden miljoonan ihmisen investointi hehtaarin maapalstaan muuttaisi hinnoittelun täysin. Tällainen saattaisi vielä olla laillisuusmielessä hallittua. Sadan miljoonan ”kuumuutta ja saasteita pakoon” kansainvaellus aiheuttaisi taasen omaisuuden väkivaltaisen uusjaon.
Henkilökohtaisesti uskon, että suomalaisella metsämaalla on sanotaan 50 vuodessa 5%:n mahdollisuus hinnaltaan 1000-kertaistua. Siis sama maa nyt ja 2067, ei siis esim puustonkasvua mukana. Tosin tuokin antaa vasta 14,8%:n vuotuisen tuoton.
Esimerkiksi näin: 2017 100000 euron sijoitus metsään (ehkä osto..)
Tarkastelu 2067:
tuotto negatiivinen todennäköisyys 5 %
tuotto 0-5%/vuosi todennäköisyys 25%
tuotto 5-9%/vuosi todennäköisyys 40%
tuotto 9-13%/vuosi todennäköisyys 15%
tuotto 13-16%/vuosi todennäköisyys 10%
tuotto yli 16%/vuosi todennäköisyys 5 %
Tämä on vaan tuumailua, mutta itse uskon johonkin tuollaiseen.