Käyttäjän TTL kirjoittamat vastaukset
-
Tuo koroilla eläminen on muodostunut taas yhteiskunnan ”riesaksi” ainakin, jos Thomas Pikettyä uskoo. Fiksut ja aikaansaavat ihmiset eivät anna työpanostaan yhteiskunnan yhteiseen pottiin….
Yritin tavailla Pikettyn kohtuullisen vaikeatajuista teostaan ja pisti silmään, että 1700-1800-luvun Ranskassa noin 5 %:n tuotto pääomalle riitti varsin hyvin. Tietysti tilanteessa, että pääomaa oli riittävästi elinkustannuksiin nähden. Tuolloin myöskään inflaatiotakaan ei poikennut kovin nollasta.
TTL 4.5.2023, 11:18En absoluuttisen varmasti. Mieli tekisi myydä ja hinta ei ole huono!
Myin kuitenkin viime syksyllä päätehakkuuta (mä+ku) parhaimmillaan runkohinnalla 71 euroa. Tuntui, että ikinä ei hinnat tule olemaan noin korkeita. Toisin kävi! Eli ei tuo 74,30 myöskään ole ehdottoman varmasti mikään huippu.
Jos sulla on toinen samanlainen eri paikassa, niin riskin hallinnan kannalta, myy toinen (tai siis tämä..)!
TTL 21.4.2023, 10:14En tiedä mihin tämä sahatavaran kannattavuus Virossa perustuu. Arvailla tietysti voi.
Tuskin Jaanus Aun lukee meidän Metsälehden keskustelupalstaa, mutta jos sattuisi lukemaan, niin voisi kirjoittaa jutun lehteen tai Metsälehti voisi tilata häneltä jutun Viron metsäteollisuudesta. Hän puhuu erinomaista suomea (muiden kielten lisäksi) ja olin tekemisissä hänen kanssaan erään pienen puukaupan yhteydessä. Silloin hän edusti teollisuutta ja myöhemmin siirtyi järjestöpuolelle. Jäi kuva, että Jaanuksella on erittäin laaja näkemys metsäasioista. Uskon myös, että lukijoita kiinnostaisi paikallisen asiantuntijan näkemys.
Arvailut: vähän alempi palkkataso, hieman tuottavampi työvoima, uudet sahat, lyhyemmät matkat vientiin Keski-Eurooppaan, käsittääkseni kukoistava taloteollisuus, tehokkaampi yritysverotus,…
TTL 21.4.2023, 09:59Vielä vastauksena Panulle, että mainitsemassani huutokaupassa em. Vara Saeveski oli ostanut tehdastoimituksena kuusitukkia 122-125 euroa kuutio, latva 18,00-24,99 cm.
TTL 21.4.2023, 09:47Lähtökohtainen ajatus oli, että se on paljon.
En hetkessä löytänyt, että onko hinnat tehdastoimituksena. Paljon tämä RMK on myynyt myös tienvarsihinnoilla. Kuidut olivat pääosin satamahintoja.
No 20 euroa korjuu ja 10 euroa kaukokuljetus ovat kyllä yläkanttiin, mutta kuten Panu sanoit, niin kyllä nuo tavallaan jossain linjassa ovat Suomen hintojen kanssa.
Sen verran lisään vettä myllyyn, että Vara Saeveski näyttää ostavan latva 8,0 – 12,99 cm ”tukkia” ku 85 euroa kuutio ja mä 80 euroa kuutio. Pakko kilpailla kuitupuun kanssa. Nämä hinnat tehtaalla.
TTL 21.4.2023, 08:13Vaikka Viron suhdannepuun hintahuippu näyttää taittuneen, niin huhtikuun huutokaupoissa havukuitu ylitti parhaimmillaan taas 70 euron kuutiohinnan. Nämä ovat periaatteessa satamahintoja, mutta yksityiskohtana pisti silmään, että suomalainen metsäyhtiö oli ostanut ”männipaberia” Mallaan. Paikasta on Kundan satamaan matkaa.
Jos peilataan siihen, mitä julkisuudessa puhutaan suhdanteista, niin eniten minua noissa huutokauppahinnoissa ihmetyttää tukkien hinnat. Koivutukki on tietysti oma lukunsa, mutta havutukkien kuutiohinnat pyörivät luokassa 115-120 euroa kuutio. Paikalliset sahurit ostavat siis tuohon hintaan tukkia.
Hintoja voi ihmetellä RMK:n sivuilta: http://www.rmk.ee
TTL 21.4.2023, 08:02Hienoja kommentteja A.J. ja Timppa! Kannattaa tilata Hesari jo näitä lukeakseen!
TTL 20.4.2023, 09:38Näytti olevan Hesarin kommentointi suljettu ruuhkaan vedoten. Kun on riittävän aikaisin liikkeellä (A.J.), niin pääsee läpi.
Tuo päästövähennysten uudelleenneuvottelupointti on kannatettava (myös). Oliko niin, että vertailutaso on noin vuoden 2009 ”alueelta”, jolloin hakkuut olivat Suomessa poikkeuksellisen alhaiset?
1970-luvulle asti hakkuut ylittivät metsän kasvun Suomessa. Tämän jälkeen erotus hakkuiden ja kasvun välillä on ollut 30 000 000 kuutiota (?) vuosikeskiarvona johtuen järjellisestä metsänhoidosta. Tavallaan tuo reilun miljardin tonnin hiilivarasto jää nyt kuin ”ilmaiseksi” EU:n käyttöön.
Näistä Hesarin jutuista voi olla metsänomistajalle se hyöty, että hallitukset hätäpäissään tuovat eduskuntaan säädettäväksi hiilensidontakorvauksen hakkuiden viivästyttämiseksi. Sitten, kun kalenteri näyttää esim. vuotta 2035 ja kaikki on hyvin, on nämä väliaikaista hiilensidontakorvausta nauttineet metsäalueet mahdollista hakata.
TTL 19.4.2023, 18:30Korjaan edellistä hienoa laskuani: Siis 47,5 euroa kuutio.
TTL 19.4.2023, 18:28Kiinnostaisi erittäin paljon, paljonko tuolla tilavuudella nykyinen hinta on….
Männyt ovat juuri hauskan kokoisia. Teoriassa tukkiprosentti voisi olla jopa 60% ja todellisuudessakin lähellä 50%.
Minulla oli tarjous järeyshinnoittelusta ja muutama kuukausi sitten juuri tuolle 230 litran havupuulle karvan yli 30 euroa kiinto.
Jos nyt laskisi 70 euron tukin hinnalla ja 25 euron kuidun hinnalla ja tukkiprosentilla 50%, niin hinta olisi 42,5 euroa kuutio. Jotenkin tuntuu, että hyötyjä ei tässäkään ole puun myyjä.