Käyttäjän TTL kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 213)
  • TTL

    Oli pieni päätehakkuu, mistä tuli viime viikolla tilitys. Hinnat oli kohtuulliset: mäntykuidun kantohinta 49,45 euroa kuutio ja koivukuidun kantohinta 87,45 euroa kuutio.  Voitte tietysti kysyä missä.

    Hinnat eivät varmasti olleet edes lähelläkään alueen parhaita.

     

    TTL

    Mielenkiintoisia näkemyksiä ja tämähän on keskustelua. Laitan omankin lusikkani soppaan.

    Leimikoita myydään myös leimikkohinnalla: Tämä 2,0 ha avohakkuu merkittynä maastoon alkuhinta 17000 euroa. Katsokaa http://www.timber.ee , mikä on virolainen huutokauppasivusto. Sivumennen leppäleimikon päivän hinta näyttää olevan noin 45 euroa kuutio kannolla.

    ”Normaalistihan” runkohintaa on käytetty avohakkuilla ja joidenkin sahojen toimesta silloin tällöin. Siinä havupuukuutiolle sovitaan hinta ennen hakkuuta. Yleensä tähän hintaan kelpaa vähintään kuitupuukelpoinen osa rungosta.

    Nyt sitten, kun tilanne on mikä on, on harvennuksille tuotu runkohinnoittelumallia kaiketi lähinnä sotkemaan asiaa. Tässä hinta määräytyy kuutiolle poistetun puuston järeyden mukaan. Käytännössä järeys ei kuitenkaan paljon vaikuta. Jos puusto on 300 litraista ja edes jollain lailla kelvollista, niin todellinen tukkiprosentti tulisi olla yli 50 %. Tavaralajihinnoilla tämä antaisi keskikuutiohinnaksi  nykyisillä matalilla hinnoilla (62 + 22)/2 euroa eli 42 euroa. Tälle järeysluokalle voidaan tarjota runkohinnoittelussa jotain 32-34 euroa kuutio vähän leimikon sijainnista riippuen.

    Täällä käsite runkohinta tarkoittaa (yleensä) vähintään kuidun vaatimukset täyttävän rungon osan keskikuutiohintaa.

    Jossain muualla runkohinta voi hyvinkin tarkoittaa yhden rungon hintaa.

     

    TTL

    Jos katsoo metsiemme puuvarannon muutoksia (esim Luken tilastot), niin 45 viimevuoden aikana puuvaranto on kasvanut noin miljardilla kuutiometrillä. Tämä siis pitää tietystikin kaikki hakkuut ja luonnollisen poistuman sisällään.

    Metsiin on siis sidottu hiilidioksidin näkökulmasta Suomen tämän hetken päästöistä noin 20 vuoden päästöt ko. aikana.

    Voisiko myös kysyä mitä muualla on tehty!

    TTL

    Tarkoititko A.J. 21.12. klo 19.04 viestissä, että nykyisissä laskelmissa kasvu lasketaan viiden vuoden keskiarvona liuttumalla aina yksi uusi vuosi sisään ja vanha vuosi pois? Eli ns. viiden vuoden liukuvana keskiarvona. Tehdäänkö mittauksia vuosittain samoilla koealoilla vai kuitenkin viiden vuoden välein?

    Hesarissa 22.12. väitettiin vuoden 2021 kasvun olevan 103,2 miljoonaa m3/vuosi. Tämän voisi päätellä olevan nimenomaan vuoden 21 kasvun eikä liukuva keskiarvo.

    Yritin perehtyä VMI12 ja VMI13 ”selostuksiin”. Siellä mittaustapa esimerkiksi on muuttunut jossain määrin. Toisaalta tuntuu, että vuosien välillä kasvussa on hyvinkin 10-15% vaihteluja vaikka tarkastellaan koko maata ja mittaus saataisiin tarkasti.

    Olisi hyvä, jos esim Luke avaisi täysin mittausmenetelmänsä ja sen virherajat. Tuntuu, että nyt on alettu häsläämään tällä ”kohinalla” taas mahdollisesti pitkävaikutteisia päätöksiä.

    TTL

    Joitain huomioita.

    1. Hesarin kuvissa oli jotenkin pystytty ekstrapoloimaan kasvu aika vuoteen 2025 (lustoindeksi). Vahingossa tai tarkoitushakuisesti indeksi pienee kuitenkin 2022-2025 vuosivälillä.

    2. Kavun alenemana käytetään männiköillä noin 7 % vuosikasvuna. Kuusen kasvu on päinvastoin suurentunut.

    3. Perusarvona on VMI12 vuosilta 2014-2018. Tämä uusi vertailuarvo on ennakkotieto VMI13:sta ja vuosilta 2019-2020 (eikö?, 2021 ei ilmeisesti edes ole mukana?). Kahdessa vuodessa satunnaistekijöiden vaikutus on tietysti suurempi kuin viidessä vuodessa. Mielelläni näkisin jonkun vuosikorjauksen tässä. Onko 2019 ja 2020 vuosissa jotain poikkeuksellista.

    4. Metsän iän suureneminen ei voi täysin selittää kasvun alenemaa. Nopea laskentani tuotti tuloksen 6 % vuosikasvuna, jos metsille (männiköille) ei olisi tehty mitään aikavälillä 2016-2020 eli ne olisivat vanhentuneet täydet 4 vuotta neljässä vuodessa.

    TTL

    Tekee mieli sanoa, että ostetaan lisää turvemaan 02 metsiä tässä hysteriassa.

    Hinnat tuskin laskevat nytkään väliaikaisesti, mutta tarjontaa voi tulla lisää. Metsätilamarkkina on niin pieni sijoitusmarkkina, että tarjonnan pieni lissäntyminen tuskin vaikuttaa hintoihin. Paljon on tahoja, jotka haluavat ostaa itselleen maata ja vielä parempi, jos siinä on metsää.

    Nythän kuitupuun hinnat ovat lähteneet nousuun myös Suomessa. On mielenkiintoista veikkailla missä mennään eimerkiksi ensi toukokuussa. Mielestäni vaihteluväli kuitupuukuution kantohinnalle on nykyinen alarajana ja joku 40+ euroa ylärajana.

    TTL

    Lukematta Kärelammen tutkimusta kommentoin kuitenkin.

    Ensin vaikutti, että 225 mm kuusirungoissa tukkiprosentin putoama 78 %:sta 52 %:iin ei voi johtua pienistä vääristymistä runkokäyrässä. Vastaava suhteellinen muutos olisi mahdollinen 190 mm kuusirungoissa, mistä juuri ja juuri tulee yksi tukki ja, jos hajontaa halkaisijoissa ei ole tukkiprosentiksi tulee laskennallisesti joku noin 50 %.

    No, hiihtolenkillä tuli mieleen, että tuossa 225 mm kuusikossa voikin olla se kriittinen raja, että tuleeko yksi vai kaksi tukkia. Eli pienikin ”ennustevirhe” voi pudottaa halkaisijan alle 160 mm (tai 150 mm tai jokin muu..) jo noin 7 m tyvestä, jolloin juuri millään ilveellä ei saada kahta tukkia.

    Isolta tuo putouma kuitenkin vaikuttaa 78:sta 52:een.

    TTL

    Nyt vaatisi selitystä tuo A.J.:n 9.50 viestin: ” Myyntejä……. metsävähennyksen palautuminen metsävähennyspohjaan tulevia hakkuita ajatellen.”

    Tuo ei siis pidä käsittääkseni paikkaansa, jos oikein ymmärsin ajatuksen.  Tätä käsiteltiin ehkä pari viikkoa sitten toisessa ketjussa tosiaan.

    TTL

    Hyviä kommentteja A.J.!

    Tuo hiilidioksidin talteenotto vallan unohtui. Ilmeisesti nykytekniikalla kohtuullinen osa CO2:sta voidaan ottaa talteen kohtuullisin kustannuksin. Tällöinhän puunpoltosta tulee tuplahyöty.

    Puuta kuljetetaan nykyiselläänkin lähes vastaava määrä. Kohteet olisivat kyllä osin toiset ja laajemmalla alueella ”energiamallissa”.

    Ajatus oli heitetty lähinnä strategisena eli meillä on Suomessa hiilineutraali mahdollisuus tuottaa energiamme. Mitään siirtymiähän ei voi tällä tasolla tapahtua vuodessa parissa. Toivottavasti nykyiset sähkönhinnat saadaan kuitenkin paremmin vastaamaan populaation ”tuottavuutta” ja yksinkertaistettuna palkkoja.

    Soininvaaran ajattelua arvostan kyllä suuresti. Hänellä on (poliitikkona) erittäin rehellinen ja tieteellinen näkemys laajalti maailmasta ja ehkä jopa universumista!

    TTL

    Metsäteollisuuden viennin arvoksi on ilmoitettu n 14 miljardia vuodelta 2021 ja Suomen energiaostojen arvoksi noin 10 miljardia.

    2022 ilmeisesti metsäteollisuuden (brutto)vienti nousee jotakin, mutta ostetun energian arvo noussee huomattavasti enemmän.

    ”Ehdotuksessani”, keskustelun pohjaksi, voidaan tietysti osa runkopuusta käyttää muuhun kuin energiatuotantoon, koska on käytössä vesivoimaa, ydinvoimaa, tuulivoimaa jne. Näin lähtökohtainen CO2-neutraalius säilyy.

    Toisaalta yksityistalouden kannalta nykyisellä sähkön hinnanmuodostusmallilla puun energia-arvoksi alkaa tulla 1,5 euroa/kilo käyttöpaikalla. Kuitupuun hinta käyttöpaikalla on jossain alle 10 % tästä.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 213)