Kolumni | Kuningatar savotalla

Kun tässä on nyt ollut ajanroskaa, niin vilttiinnyinpä viime syksynä lataamaan järkimurikkapuhelimeeni Netflixin.

Koukuttunut en ole kuin yhteen sarjaan. Se on tämä Englannin kuninkaallisista kertova Crown. Jo vain on hyvin näyteltyä, mukavasti käsikirjoitettua ja kaikin puolin laadukasta komenljanttarointia!

Vaan yksi asia jäi siinä sarjassa harmittamaan ja pahasti.

Moni mahtaa muistaa, että Elisabeth II teki Suomeen valtiovisiitin vuoden 1976 toukokuussa. Siitä reissusta löytyy internetistä Mirja Pyykön toimittama tasokas dokumentti.

Dokumentissa seurataan, miten kuningatar vilkuttelee Kekkosen kanssa Kauppatorille kokoontuneelle kansalle Presidentinlinnan parvekkeelta ja kovasti ovat helsinkiläiset kuulusta kylääntulijasta innoissaan. Ohjelman ehdottomasti paras anti on kuitenkin kuvattu Jyväskylän liepeillä.

Suomi toimitteli briteille puuta ja kuningatarta ympäriinsä töytyyttäneet isännät keksivät viedä Elisabethin ihan oikealle savotalle – sellaiselle, jolle kävellään päällystämätöntä ajouraa myöten.

Passeli palsta löytyi ja mestoille saavuttuaan Elisabeth ripusti tarjotun turvakypärän käsilaukuttomaan käteensä. Kuningatar piti kesäkotsan päässään ja marikossa rämpiminen repi valtiovieraan sukat.

Crownissa kuningatar pyritään kuvaamaan ihmisenä kaikkine tunteineen, kipupisteineen ja kommervenkkeineen.

Mutta eivät valtavalla budjetilla tehdyn sarjan kolme tähänastista kautta pääse siinä asiassa läheskään yhtä hyvään lopputulokseen kuin eräiden minuuttien mittainen ote Ylen taltioinnista.

Siinä käy ilmi repliikittä ja ilman tehostemusiikkia, että nyt on muuten kuningattaren kenkutuskäyrä korkealla.

Mielestäni Crown jää ehdottomasti vajaaksi, koska se sivuuttaa Elisabeth II:n ja suomalaisen metsän kohtaamisen. Mutta sitä virhettä voi vielä paikata. Crownin tulevilla kausilla saatetaan hyvinkin käsitellä hetkeä, jona kuningattaren lapsenlapsi nuorikkoineen katkaisi napanuoransa hoviin.

Ken sillä kaudella kuningatarta näytteleekään, niin katsokoon pohjiksi Pyykön dokumentin.

Siitä löytää tarkkasilmäinen näyttelijä tunnetiloja ammennettavakseen, aidon kuningattaren aitoja tunteita.

Ihan hyvä sarja se muuten on.

Mutta kovasti toivon, että saan katsoa seuraavan kauden töitteni lomassa – en niiden puutteen takia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat