Kommentit (17)

 1. Hyvännäköinen kuusikko. Kok.tilavuus jotain 115 m³/ha (?) .

 2. Hieno kuusikko, toista kertaa en harventaisi enää ennen päätehakkuuta.

 3. Tuossa on vielä runkoluku lähelle tuhatta, eli jos ei harvenneta viel’ä puolia pois, niin ei ole päätehakkuussa keskikoko yli kuution.

 4. Hyvän näköinen. Tuossa voi kesällä jopa kasvun kuulla.

 5. Hyvin kuuset kasvaa!

  Miten lienee tuolla kuviolla otettu huomioon metsäluonnon monimuotoisuuden lisäämiseen tähtäävät toimet. Joskus ne on kuvan ulkopuolella-viereisellä kuviolla tai naapurille ulkoistettu.

 6. edelliseen lisäys

  ♥ Kerttu

 7. Gla

  Taisi muutamalla vuodella myöhästyä harvennus?

 8. Jätkän arvio tiheydestä ja tulevaisuuden poistettavasta puumäärästä on oikea.

  Kerttu voinee opastaa miten se olisi voitu tehdä paremmin tällä kuviolla? Jos ajatellaan vaikka 2000 luvun puolella tapahtuneita toimenpiteitä?

 9. Kuusikko on aina kylmä ja tyhjä ja luotaantyöntävä vanhempana metsänä. Ei siellä viihdy elukat eikä ihmiset. Eikä marjat eikä sienet.

 10. Kaikella rakkaudella, no hard feelings.

  Harvennusvaiheesa ei ollu sitten muuta poistettavaa ja jätetävää kuin kuusia? Ei mahkuja koivujen tekopökkelöihin? Muita puulajeja pystyyn jätettäväksi? Entäs ne tiheiköt? Jne.

  Voi se niinkin olla että on niin puhdas kuusikko että ei ole mitään muuta jätettävää, ei siinä sitten mitään. Jos siihen viittasit 2000-luvun ratkaisuilla.

  Lisätietoja Googlesta hakusanalla ”monimuotoinen metsä” 272000 linkkiä (0,31 sekunnissa).

  ♥ Kerttu

 11. Reva-Kerttu oikeassa pienellä vihjailullaan. Kyllä ne ratkaisut metsän yksipuolistamiseen tehdään jo nuoressa metsässä ja jopa taimikossa.

 12. Niin ratkaisut on tehty jo -80 luvun lopussa. Ja viimeistää – 90 luvun taimikon hoidossa. Kuusikkoon ei lehtipuuta tule kun se sulkeutuu. Ja -80 luvun istutustiheyksillä siihen ei kauaa mene. Ja kuvion puusto ei ole pelkkää kuusta. Kuvastakin löytyy mäntyä.

  Tuo Jessen väite että kuusikossa ei sienet viihdy ei pidä paikkansa. Tältä kuviolta löytyy hyvät kanttarelli, rousku kuin tatti paikatkin. Kuusikosta yleensäkin sieniä löytyy hyvin kunhan se ei ole niin sakea että maa on ruskealla neulasmatolla.

  Gla:lle. Mikä on se oikea harvennus ajankohta? Ikää puustolla nyt 31 vuotta. Vihreän osuus oksistossa reilusti yli puolet.

 13. jpjulku

  Puusto näyttää järeältä ensiharvennusmetsäksi, mutta harvennuksestahan onkin jo kolme tai neljä kasvukautta. Hieno rinnekuusikko, ja kasvu on rajua. Menninkäisellä muutenkin palstan komeimmat metsät!:)

 14. Riippuu mitä ”komeutta” arvostaa. Voisihan tuota luontoväeltä kysyä. Tuskin siellä aivan yhtä ihastuneita näistä Menninkäisen puupelloista ollaan.

 15. Gla

  En ala määritellä ensiharvennusta iän perusteella. Mutta mäyttää olevan aika vähän kasvustoa maassa poislukien tuo etualan ruohikko. Siitä päättelin, että aika tiheässä on kasvanut.

 16. Meilläkin syntyy näitä ”puupeltoja” nykyään aivan luontaisesti. Hirvet syövät istutuskuusikoista koivut ja joskus mäntyjäkin. Viime syksynä ensiharvennettiin vähän nuorempi saman kuusikko, jota ei ollut koskaan perattu istutuksen jälkeen ja jossa ei myöskään kasvanut koivua. Monta taimikkoa on nytkin kasvamassa, jossa on pelkkää havupuuta.
  Tietysti on toisenkinlaisia tapauksia

 17. metsä-masa

  Hieno kasvava kuusikko, kasvu ilmeisesti noin 10 m3 / v.Näitä täysin puhtaita kuusikoita syntyy varsinkin hirvialueilla, niin kuin Timppa edellä kertoi. Sertifioinnin vaatimukset täytyy kyllä rakentaa toisille kuvioille, jos taimikon lähtökohta on 80-90: luvulta ja uudistaminen onnistunut normaalisti.

  Minäkin olen ihmetellyt miten hirvet löytääkin taimikosta jo muutaman rungon ryhmät mäntyä ja koivua, niistä tietysti tuhotaan murtamalla latvat samalla.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat