Haavat

Alue, jossa haavat kasvavat hakattiin aukoksi n 1995. Silloin oli tyylinä, että haavat jätettiin pystyyn, koska pelättiin juurivesomista. Ei ollut kukaan käynyt siellä kuusikon sisällä, joten ei havaittu haapojen paljoutta. (en hoitanut vielä silloin metsäasioita). Sitten mietittiin mitä asialle tehtäisiin. Oli niin komea metsä jo silloin, että jätettiin haavat kasvamaan. Eikä niitä tietysti enää kukaan kaadata. Seassa kasvavat kuuset kyllä harvennetaan, kun aika tulee.

Kommentit (10)

 1. Etualalla oleva taimikkoalue on hakattu aukoksi 2013. Lähinnä katsojaa siitä oleva on äestetty ja kylvetty männylle 2014 sekä istutettu kuuselle 2015 1000 kpl/ha.
  Taempana on pieni korpisuopainanne, mikä naveromätästettiin 2013 ja istutettiin kuuselle 2014.

 2. metsä-masa

  Pääkuvassa komea syksyinen ruska, mutta onko se ainoa ilonaihe haavoista. Kuvan perusteella kuusenlatvat tavoittelee jo haavikon jäykkiä alaoksia. Minkälainen käsittely on seuraavaksi kuviolla ?

 3. pihkatappi

  Heinäkuussa kuorimaraudan kanssa aisaamaan puolentoistametrin matkalta haavat, aisaus maahan asti. Ei mene kuin minuutti tai kaksi per puu. Haavat kuivuvat nätisti pystyyn, eivätkä känkkyrät oksat heilu tuulessa kuusenlatvoja viottaen ja haavat pysyvät myös pystyssä. Kuusikon ensiharvennuksen yhteydessä kuivat haavan rontit voi laittaa energiapuuksi.

 4. Onhan mukava omistaa sellaista mitä muilla ei ole, ei edes Jessellä. Nythän tuollaista metsää ei pysty kasvattamaan kuin korkean aidan sisällä.
  Markkina-arvo noilla on muutama tonni. Paljon merkittävämpi on todellinen monimuotoisuuskohde. Vähän kärsitään kuusten kasvussa, mutta pistetään vähän lantaa johonkin toiseen paikkaan, niin sillä se kuittaantuu.

 5. Timpalla hieno haavikko! Mutta sitä en ymmärrä ettei minulla ole? Kyllä noita nyt noin parkytäviisi hehtaaria löytyy. Tosin ei kaikki noin isoja mutta kyllä kymmenkunta hehtaaria aivan hyvän kokoistakin löytyy. Ensimmäinen varmaan hakataan muutaman vuoden sisään. Tänään juuri olin siistimässä tuossa lähikohteella haavikkoa jonka alussekametsää hiukan kaunistelin. Kuusiakin aivan mukavasti alla mutta niihin en paljon uskalla vielä näin lämpimällä kajota mutta joku pieni tuli kyllä poistetttuakkin. Aidan sisällä tosiaan mutta ei se nyt mikään yltiökorkea ole. Noin puolitoistametrinen kolmen nauhan aita on useimmat avittanut kasvuun.

 6. Noh, ruska ei minulla vielä ole kun hybridihaavikko kasvaa vielä kohisten.

 7. Minullakin on 0,5 ha vanhaa luontaisesti syntynyttä haavikkoa pystyssä. Ja toinen kuvio on tulossa jos sitä ei estä kaulaamalla emopuita .

 8. On hieno monimuotoisuuden kohde. Anna Timppa olla vaan.

 9. Pihkatapilla aika vääränlainen kuva haavan oksien vaikutuksesta alikasvokseen. Toisin kuin koivu haapa tosiaan on jäykempioksainen eikä raiskaa siten alikasvosta. Kyllä siellä kuuset saa senpuoleen kasvatettua aivan hyvinä laadultaan. Eri asia on kannattaako kasvattaa kuusikkoa noin. Tekee vain hankalaksi haavan hyödyntämisen aikanaan. Kuuset sitoo haavat joten joutuu jollain koneella repimään ne alas.

 10. Pihkatappi. Mitä tarkoitusta varten aisaat haapojen tyvistä puolentoista metrin matkan? Mikä on tarkoitus?

  Tähän asti haavat eivät ole kuolleet, jos vähänkään on jäänyt kuorta kaulauksen yritykseen. Siis kaikki kuoriaines pois – ja tarkasti. Puuainesta ei tarvitse poistaa, mutta myös se , mikä nilasta muodostuu – pois.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat