Kommentit (16)

 1. Lupiinit sitoo ilmasta typpeä kuten muutamat muutkin kasvit ja puista leppä. Mutta se leviää liian helposti ja tukahduttaa muun pintakasvillisuuden joten ei oikein voi käyttää typensitojana esim. metsissä. Työläs hävitettävä. Ei taida onnistua kuin jatkuvalla kitkemisellä tai niittämisellä aina ennen siemennysvaihetta.

 2. r.ritva

  -Maailma on kaunis ja hyvä elää sille——-näin laulussa kerrotaan.Näyttää,että se mikä on kaunista hetken on melkoinen tuhoaja.
  Nykyään tuota voi verrata moneen ylikorostettuun tarpeeseen sopii hyvin.

 3. Kaunishan se. Enpä tiedä kumman kaa mieluummin horsman, vai lupiinin.
  Leviää helposti tosiaan, mutta itsekseni ihmettelen, että näyttää kyllä puuttuvan metsästä/hakkuuaukoista.

 4. Lisäänpä vielä, että haitallinen ja haitallinen. Ketä se oikein haittaa. Ei tuota juuri näe muuta kuin joutolänteillä.

 5. https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38950

  Hemputtaja: tuosta voi lukea mitä ja sitä kautta myös ketä se haittaa.

 6. Vilkaisin ja olen edelleen samaa mieltä eli haitallinan ja haitallinen ja ketä se oikein haittaa.
  Uskallan jopa epäillä, että lupiini on jonkinlainen pioneerikasvi ja sellaisena voi olla jopa hyödyllinen.
  Esim. tuossa likellä on aukaistu metsän reunan moreeni näkyviin (kadun reuna) ja siinä on kasvanut reipas lupiinikko. Yhtään ei ole metsään karannut ja lupiinit ovat alkaneet hiljakseen antaa tilaa muulle kasvustolle.

 7. r.ritva

  On muuten.Juuri nyt on kerrottu mitä myrkyllisyyttäkin suo sisältää.Ei kelpaa eläinten syötäväksi.Tuhoaa kaiken oman ketokasvillisuutemme altaan.

 8. r.ritva

  Tepposvekotin tämä.Siis myrkyllisyyttä tuo ei suo.sisältää.

 9. Ei ole ainoa myrkyllinen Suomen luonnossa. Juolavehnäkin taitaa sitä olla. Jos valita pitää, valitsen mieluummin lupiinin kuin juolavehnän.
  Maitohorsma ei ole myrkyllinen. Kelpaa kuulemma salaatiksi, kuten nokkonenkin.

 10. >Vilkaisin ja olen edelleen samaa mieltä eli haitallinan ja haitallinen

  Vilkaisepa hemputtaja uudelleen. Miksi pitää jatkaa mutumutumutun levittelyä, vaikka tietoa tuodaan silmien eteen. Avaa ne, kiitos.

 11. En avaa. Ole hyvä.

  Lupiini lisää muutenkin hyvällä tasolla olevaa luonnon monimuotoisuutta.

 12. Menee vähän hysterian puolelle. Kedot ja niityt hävittää kaupungistuminen eli maaseudun autioituminen ja metsittyminen. Siinä samalla häviää lupiinitkin. Olen seuraillut toistakymmentä vuotta jotakuinkin 25 v autiona olevan talon pihapiiriä joka saa vapaasti rehottaa. Lupiinit alkavat hävitä koska vatukko ja juolavehnä valtaa kaiken vapaana alan.

  Tieluiskat ovat tietä varten eikä mitään suojelualueita. Pahimmassa tapauksessa jonkun haisevan heinän löytyminen tappaa tienparannuksen siihen. Mieluummin siis lupiinia levittämään ettei joku vinkuheinä pääse aiheuttamaan ongelmia jatkossa.

 13. Samaa mieltä kuin nimimerkki Sulli.

  Noita hysteriakasveja löytyy tarvittaessa ihan hyvä valikoima. Esim. spirea, johon olen täällä etelässä joskus törmännyt. Jessus sitä matalaa puskikkoa. Raivaussahalla ei meinannut päästä läpi. Taitaa kuitenkin olla vielä melko harvinainen karkulainen, mutta eiköhän se siitä.

 14. Haitallinen joillekin perhosille , mehiläisille ja muutamille kasveille. Mutta ainakin pehmentää kovaa maaperää alkuun paikassa jossa ei juuri muuta kasvaisi. Hävittäminen työlästä jos leviää liiaksi. Olen repinyt niitä aina jonkin verran pois pihan läheltä mutta uutta pukkaa melko heti tilalle. Ruohonleikkurilla tasasemmilta kohdin on helpompi ajella matalaksi. Käy se maljakkoonkin koristeeksi vähäksi aikaa, ulos varsinkin.

 15. Visakallo

  Yhdellä hoidossani olevalla yksityistiellä on ongelma. Jotkut osakkaat haluavat, että tienlaidat niitetään ennen Juhannusta. Jotkut taas, että vasta heinäkuun puolenvälin jälkeen, jotta luonnonkukat ehtivät kukkia. Taidanpa kylvää tienlaidat lupiinille, jotta ongelmasta päästäisiin…

 16. Visakallo

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat