Hirven ruokapöytä, 2 ha

Jännitys kohosi kun saavuin 9 vuotiaan mä- kuvion reunaan. Kuvio on aidattu jo aiemmin hirvinauhalla, mutta runsasluminen talvi oli peittänyt osan aidadta lumenalle.

Kuvan otto paikalla odotti 4 aikuista pulskassa kunnossa olevaa hirveä. Tällä kertaa ei vielä tuhoja ehtinyt tulla, lauma kääntyi takaisin tulojälilleen, liikkeet oli verkkaisia n. metrin paksuisessa lumessa.

Mennyt syksy oli hirviporukalle hankala, koska lumisuus esti liikkumisen metsäteillä jo marraskuun puolivälissä.

Kommentit (16)

 1. Kuvasta herää kysymys, miksihän jo tuossa vaiheessa taimikko on harvennettu?

 2. mehtäukko, Kuvassa oleva taimikko on kuivahkoa kangasta, jossa on tehty taimikon varhaishoito 3 vuotta sitten. Kuviolta poistettiin pääasiassa etukasvuinen vesasyntyinen koivu.

  Ps. hirven ruokapöytä tarina jäi puolitiehen kun pääkuvaksi tarkoitettu 4 hirven makuukuva oli jäänyt pois.

 3. Lumen päällä näkyy 3 vuoden kova kasvu. Onko kohde kylvetty kun lumen alle mahtuu 6 vuoden kasvu?

  Tricon käyttö nyt muutaman vuoden voisi olla paikallaan.

 4. Taimikossa on lumenvahvuus n. metri ! Kuviolle tuli kaivuri laikutus keväällä ja istutus heti perään. Istutus toteutettiin 1v jalostetuilla taimilla, taimikko- on kehittyt hyvin, viime talvena siinä kävi kauriit, mutta siitä selvittiin pienillä vaurioilla, lähinnä sövät vai vain sivuoksia.

  Kuvio on tarkkailussa, aitaa tarkastetaan ja parsitaan tarvittaessa lisäksi hirviporukka juoksuttaa koiria kuvion tuntumassa, joka näyttää olevan hyväksi taimikolle.

 5. Toimimalla kuvassa näkyvällä tavalla hirvivahinkoriski voidaan minimoida. Ei hirvi tuolla viihdy ,kun ravintoa ja suojaa on niukasti. Parin vuoden kuluttua latvakasvukset ovat jo hirvien ulottumattomissa ja niille jää tarjolle vain sivuversot ,jotka joutaakin syödä ja alta sopivalle tasolle raivauskannoista kohonnut vesakko .

 6. On aiemmin käynyt niinkin, kun taimikko on ollut 3,5-4, metristä, että hirvet on tehneet apukarsintaa tuoreissa- taimikon alaoksissa ja vesasyntyneissä koivuissa, jotka on alkaneet kuivua syönnin jälkeen.

 7. Siis menetelmä toimii ,kunhan ei pilata asioita tekemällä vain reikäperkaus.

 8. Panu: ””Tricon käyttö nyt muutaman vuoden voisi olla paikallaan.””

  Samaa mieltä. Ensi talvesta eikä tästä lopputalvestakaan voi olla varma, että säästyy hirviltä.

  Tricon 10 litraa ruiskutettuna vain taimen latvaan riittää jo monelle hehtaarille ja on varma suoja.

 9. Suorittava porras, olen samaa mieltä, ettei reikäperkaus näillä meidänkään tiluksilla riitä vähentämään hirvien liikkeitä taimikossa.

  Meilläkin on harjoteltu näitä hirviaitoja vuosien mittaan kolmella eri kuviolla yhteensa n. 10 ha, ja Tricon levityskin on ollut mukana, hankalin n.4,3 ha:n alue jouduttiin viljelemään alusta- asti uudelleen, se vaati jo lujaa uskoa paremmasta.

  Tricon käyttö on ollut syksyllä ja keväällä, mutta vain kuvion seunoilla, aitatollissa ja reunapuissa. Eduksi on huomattu jos kuvio sattuu olemaan valoisa ja suojaton. Liikkumin aidalla on ollut eduksi, jota hirviporukka on suorittanut vastineeksi vuokra-alueesta.

 10. Kovin tutun näköistä kuvaa metsä-masalla. Satoja makauksia on tullut jo tällä viikolla vastaan. Tänään hyppäsi lihava valkohäntä aivan auton keulan edestä. Oli tainnut joku sitä koko talven ruokkia. Tuoreita ilveksen jälkiä näkyi kyllä myös.

 11. Sieltähän se pääkuvakin löytyi. Hirvet oli minua vastassa taimikon reunassa tammikuun lopulla, lisäkuvassa sama taimikko vielä ehjänä muutamaa viikkoa myöhemmin.

  Minulle jäi kohtaamisesta myönteinen tunne, että kun aidalla on liikettä ja koiran hajua niin tämäkin neljän hirven ryhmä pakeni toisaalle, eikä ole palannut helmikuun aikaan takaisin.

 12. Hirvet palavat seuraavana yönä, jos alueella tapaavat liikkua. Eihän hirviporukat saisi muuten ensimmäisen päivän jälkeen yhtään saalista, jos hirvet karkuun lähtisivät.

 13. Gla, Tässä hirvi keskustelussa minä haluan tuoda esille, näitä pieniä onnistumisia jotka vaikuttaa hirvien liikkeisiin taimikoiden läheisyydessä, koiramiehien lisäksi hirviä pitää valppaana muutaman kerran vuoteen ilmestyvät sudet.

  Kokonaisuutena hirvien aiheuttamat tuhot meilläkin on hötyjä suuremmat, mutta eipä sovi unohtaa ns. vanhanmallin hirviporukkaakan (kylän maanomistajat). Hirviporukka on kylää yhdistävä tekijä, jahtilavat, majat, talkoot ja varsinainen jahtiaika…

 14. ”Satoja hirvenmakuuksia tullut tällä viikolla vastaan”. Onkohan se visakallon hirvikanta sittenkään kunnossa vaikka hirviporukka onkin hoitanut työnsä erinomaisesti.

 15. Talvilaidunalueilla hirviä on runsaasti, ja energiaa säästääkseen ne eivät liiku kovinkaan paljoa. Tämän takia makauksia on niin paljon. Hirviporukka on kyllä ampunut hirviä niin paljon kuin lupia on vain ollut saatavana.

 16. Sitten vaan lisäämään paikallisia raskasmetallipitoisuuksia, ainakin Suorittava Porras ymmärtäisi sellaista toimintaa.

Metsänhoito Metsänhoito