7 v apatiitin ja kalisuolan jälkeen

Kuvat ojitetun suon keskellä olleelta 1-2 ha kitumaalaikulta, jossa kasvoi vain harvakseltaan mäntyä. Kohde kunnostusojitettu ja lannoitettu apatiitilla ja kalisuolalla Peten reseptin pohjalta muun hankkeen yhteydessä. Taimettumista tapahtunut paljon avosuon puolella ja aivan vanhimpia käkkyröitä lukuun ottamatta puut ovat elpyneet aivan säälliseen metsämaan kasvuun. Jo syntyneitä runkovaurioita lannoitus ei tietysti korjaa.

Suomi, Pyhäntä, Viitamäki.

Kommentit (5)

 1. Kuinka paljon tuossa keskellä suota on turvetta? Viitamäessä näkyy olevan turvesoita ja niistä on jo suurin osa otettu viljelykäytöön.

 2. Turvekerroksen paksuus on tuossa kohdassa reilu metri, monin paikoin jää 60-70 senttiin.

  Erikoiseksi paikan tekee, että suo on aika railakkaasti kallellaan, eli laskee karkeasti yhden metrin 70 metrin matkalla.

  Ja no, Pyhäntähän on tunnettu siitä, että kunnan pinta-alasta 60 % on suota. Näin ollen ei ole ihme, että sieltä turvetuotantoalueitakin löytyy jostain 😀

 3. Turvekerros on juuri sopiva kaivaa ojat 15m välein 2m syvyisinä ja levittäen ojamaat tasaisesti 5m leveydeltä ojan molemmin puolin, jossa pohjasta tulevaa kivennäismaata mukana ja korjaamalla sitten ojan syvyydeksi n. 1,0 m valuttamalla ojien reunoja ojan pohjalle. Taimikko nousee nopeasti ja vanhempikin harva puusto lähtee kasvuun.
  Olen korjannut näitä 1960-luvulla ojitettuja huonosti kasvavia rämeitä, jossa oja-auralla vedetyt ojat ovat 50m välein niin, että kaksi uutta ojaa väliin.
  Se myös on tullut huomattua, että vielä paremmin mänty kasvaa penkkatien ojan loivassa luiskassa.
  Näin ainakin täällä ei kovin kaukana Pyhännältä.

  Suomessa kaikki suo-ojat ovat kaivettu väärin. Ovat liian harvassa ja ojamaat olisi pitänyt levittää tasaisesti ojan molemmin puolin, silloin kuntta ojamaiden alla olisi lahonnut ja vapauttanut ravinteita laajalla alalla puiden kasvuun.

 4. metsä-masa

  Tosiaan kuvissa on hyvä esimerkki hivenlannoituksen vaikutuksesta. Avosuolle on mänty nousemassa hyvällä runkomuodolla ja pituuskasvulla, lisäksi hyvä kasvu näkyy pitkissä ja tuuheissa neulasissa.

 5. Mahtavaa kasvua.

  Sattuuko joku tietämään nykyhintoja apatiitille ja kalisuolalle? Kalisuolaa saa säkkitavarana, mutta apatiitin irtovarastointi vaatisi itsellä järjestelyitä.

Metsänhoito Metsänhoito