Kommentit (6)

  1. Eihän suorittavan alueilla enää vuosiin pitänyt hirviä olla ainakaan omien kommenttiensa perusteella. Mistä niitä nyt alvariinsa piisaa kuviin?

  2. Säilyykö taimikot lähellä tuhoitta vai houkutteleeko kivi hirviä enemmän rouskimaan taimikoita? Vai tuntuuko että ei vaikutusta, taimet ne syövät muutenkin.

  3. Eräs perustelu nuolukiville on se, että teiden vieriltä eivät hirvet käy nuolemassa suolaa vaan siirtyvät kauemmas nuolukivien perässä. Epäilen kyllä, että kivet houkuttelevat hirviä pitemmäksi aikaa lähitienoilleen, mistä väistämättä seuraa tuhoriskin kasvaminen, jos lähellä on sopivia männyntaimia. Toisaalta sijoittamalla kivet toisin pystyttänee riskiä pienentämään.

    En kyllä voi kuitenkaan mitään varmaa sanoa. Varmuuden vuoksi kuitenkin olen kieltänyt meidän mailla kivien sijoittelun mäntytaimikkojen läheisyyteen.

    Varma etu nuolukivistä on, että saa mukavia kuvia ja voi ehkä arvioida hirvikantaa. Kuinka kaukaa kiville tullaan on ainakin minulle arvoitus, koska joku porukka käy useamman päivän välein.

  4. suorittava porras

    Kuvan nuolukivi on Fisilvan mailla hirvien parinteisellä kulkureitillä usean sadan metrin päässä lähimmästä taimikosta .
    Näitä on viritelty nauhaksi valtatien kahta puolta minimissään 1,5 kilometrin etäisyydelle tiestä . Näin on tarkoitus pitää hirvet loitolla kulkuväylistä ja taimikoista .
    Monesti hirvet hakevat taimikoista pelkkää kivennäis- ja hivenainetäydennystä . Kivien avulla voidaan vähentä turhaa taimien vikuuttamista .

    ….niin eihä täällä tosiaan pitänyt olla merkittävästi hirviä . Kuvan alueella on ollut hiljaista useita vuosia tähän asti .
    Kun esitin viikonvaihteessa , että metsästäisimme näissä maisemissa, totesi eräs seurueen jäsen vanhalta muistilta , että mitäs me sinne , eihän siellä ole hirviäkään . Tästä kuvasta en tullut maininneksi hänelle , ennen esitystäni .

    Itseasiassa kamerassa oli kuvat muutaman minuutin sisällä viidestä eri yksilöstä . Loppujen lopuksi jahdin kuluessa kävi ilmi , että oli vielä kaksi muutakin yhteensä 2 x emä ja vasa + kolme 1, 5 vuotiasta sonnimullia , joista kuvassa oleva (ruhopaino IPS 144kg) on jäätymässä seurueen jäsenten pakastimissa .
    Viime syksynä metsästysalueellemme (vajaa 4 000ha ) jäi talvehtimaan vain yksi vasa , joten kuvan sonnimulli ja sen kaverit ovat peräisin jostakin muualta . Jääväksi kannaksi saimme vuonna 2014 lumijälkien perusteella
    (seuranta 2 vkoa ) 3 hirveä ja vuonna 1015 kanta oli noussut 7:ään, joista yksi oli vasa . Tämän vuoden havaintojen perusteella kanta kasvaa edelleen .

  5. Tottahan toki kun sitä kasvatetaan. Ja hyvinvoinnistakin näytään huolta pitävän.

  6. Noiden tappisarvisonnien liikkeet ovat tosiaan arvaamattomia. Jonakin vuonna meidän metsissä niitä melkein vilisi. Tänä vuonna ei ole näkynyt ainuttakaan. Muutenkin vain yksi uros, iso lapiosarvinen. Vain lehmiä vasoineen tai ilman. Kamera on tosiaan hyvä väline kannan seurannassa.

Luonto Luonto

Keskustelut