Kommentit (7)

 1. Listitkö sinä kaikki kuuset, joista kuitua tulee?

  Nuo kasvamaan jätetyt Hiekset alkavat kasvaa kohtalaisen hyvin,

  ”Metsä tehdään niistä puista, jotka ovat käytettävissä. Aukossa kasvaa kelokin” -sanoi MH Pere-Kinnunen eräässä valistustilaisuudessa.

 2. Hyvät kuuset jää kasvamaan, kuviolla on jo tukkikokoisia kuusia jos eivät ole jääneet koivujen alle. Onneksi muualla on myös rauduskoivujakin niin niistä voi tukkiakin tulla joskus. Ennakkoraivauksessa jätin turhan pieniä puita energiapuuksi, käytännössä olis voinut kaikki mistä kuitua ei tule kaataa maahan.

 3. Onkohan näillä motoilijoilla joku geenivirhe työhön pääsyvaatimuksena kun koivua pitää vihata joka käänteessä ja vääntää siitä jonkinlainen haittapuukin vielä. Tuossa iässä koivun ja kuusen kuitu on käytännössä saman hintaista että missä se kuusen huikea tuotto luuraa, kysyn vaan? Minulla puidaan parhaillaan heikkoa suosarkaa jossa mäntyjen joukossa juuri kutukokoista hiestä. Aivan hyvin motokuski niistä oli kuitua osannut tehdä kuten männyistäkin. Lisänä rikka rokassa nk.

 4. Itse ajattelen tuottoa vuosikymmenten päähän vaikka ei sitä kukaan tiedä mitä puusta silloin maksetaan. Epäilen kuitenkin että kuusitukki on edelleen arvokkaampaa kuin koivukuitu. On niitä puhtaita rauduskoivikoitakin kymmeniä hehtaareita kasvamassa ja paljon myös sekapuuna.

 5. Koivullahan on se ominaisuus, että kasvaa luontaisesti yhtä nopeasti kuin istutuskuusi (paakkutaimi). Hieskoivu kasvaa sielläkin missä havupuut ei kasva kunnolla. Kun koivu on ensiharvennuskokoinen, niin sen kasvatuskustannus on silloin ollut pienempi kuin istutetun puun. Kun harvennuspuun kantohinta on melkein yhtä hyvä koivulla kuin havupuilla, niin kumpi on tuottanut siihen mennessä paremmin ? Koivu parantaa maaperää lehtipuukarikkeellaan . Siksi sitä tulee yleensä luontaisesti päätehakkuuaukoille ravinteikkailla mailla varsinkin. 10-30 %:n koivua sekapuuna kuusikossa ei vähennä kuusikon tuottoa, saattaa jopa parantaa sitä. Pitää vain kasvattaa sopivan kokoisina kuusikon seassa.

 6. Mä olen tehnyt sen että omissa kuusi/koivu/mänty sekametsissä, koivut olen kasvattanut omissa pienissä ryhmissään, vähemmän tulee kuusille ja männyille latvojen piiskausta, se onko hommassa hirveästi järkeä, sitä en tiedä…

 7. Helpompi kasvattaa noin ryhmissä. Jos on seassa niin pitää enemmän vahtia ettei koivut pääse ylispuiksi havupuiden päälle.
  Tai sitten pitää vain hoitaa uudistaminen ja th siten ettei niin pääse käymään missään vaiheessa. Kun esim. istutuskuusella on n. parin m etumatka istutuskoivuun , niin onnistaa. Tai kun luontainen (siemensyntyinen) ra-koivu ja istutettu pottikuusi on yli 2m pitkiä molemmat, niin kasvavat siitä lähtien yhtä mukaa. 2-jaksoinen ku-ko-kasvatus on sitten asia erikseen.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat