Kannosta kasvaa osa 2

Vuonna 2015 lähetin tänne kuvan pitkälle lahonneeseen kantoon tulleista kuusen taimista. Luontaisesti paikkansa valinneet olivat silloin ehkä reilun vaaksan mittaisia. Pääkuvassa on tilanne nyt. Toisen taimista otin pari vuotta sitten pois, voittaja saa jatkaa kasvuaan.

Lisäkuvassa toiseen kantoon istuttamani taimi.

Näytää siis kanto olevan hyvä kasvupaikka. Ehkä uusi puu kasvattaa tukevat juuret perusmaahan saakka, joten kannon lahoamisesta huolimatta kuusi pysyy pystyssä.

Kommentit (4)

  1. Tässä vielä alkuperäinen kuva. Noista vasemman puoleinen selviytyi voittajaksi.

    http://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/kannosta-kasvaa/

  2. No jopas! Ei näytä kuusessa vikaa olevan joten varmasti pärjää jo ja juuret kovassa maassa.

  3. Nyt olen sitten viisastunut että kyllä lahostakin voi ponnistaa. Itse vältän kyllä edelleen noiden kasvatusta koska juuri lahon tarttumista pelkään. Haavikon uudistuksella on aivan välttämätöntä valita vähintään metrin irti vanhasta kannosta olevat juurivesat. Uskon että haavan lahoalttius luontaisissa haaparyhmissä juontaa juuri lahon siirtymään kun vanhaa emäpuuta on aikanaan vioitettu ja laho päässyt alkuun. Viimeisin hakkuuni oli lahosta aivan puhdas joten jotain olen saanut aikaan haapaoppikoulussani. Laitan kuvia tuon vanhemman hakkuun tilateesta nyt. Valinnanvaraa on.

  4. Pääkuvassa on luontainen kuusi, toisessa kuvassa istutettu. Kumpikaan ei ole varsinaisesti talousmetsää, vaikka toki metsäpalstalla ovat. Istutin huvikseni taimen koivikon reunaan tilustien varrelle, kun sopiva kanto sattui olemaan tarjolla. Palataan asiaan kymmenen vuoden kuluttua.

Luonto Luonto

Kuvat