"Ketun jäljet"

Kommentit (36)

 1. Puupellossa näkyy kyllä koneen jäljet. Ketuttaako? Onko ollut laihat eväät?

 2. Hyvännäköistä enskaa, varmasti mukavaa tehdä…

 3. Oikeastaan vain energiapuu savottaa tuollaaseen tehtävä

 4. Miulla kokemusta beaverista ja deerestä. Onko minkälainen tehä foxilla, kun nosturi ei olekkaan iha siellä nokalla?

 5. onko päivitetty ”kettu”?

 6. suorittava porras

  Päivitetty on. Edelliseekin erittäin tyytyväinen.

 7. Hyvälaatuinen männikkö, ei nyt vielä kuitenkaan erinomainen.

 8. suorittava porras

  Kyseessä normaali harvennus ja puuta lähti ihan mukavasti. Seassa oli myös toista kymmentä kilpikaarnaista mäntyä ,jotka ovat toimittaneet siemenpuun virkaa tai jopa olleet ihkaensimmäisiä säästöpuita aikanaan. Harvinainen palsta siinä mielessä ,että ulkoilutin sillä kahta eri ”kettua” ,vanhaa ja tuliterää. Työparille värkkiä pitkäksi aikaa. Vapulta panen omalta kohdaltani pillit pussiin . Katsotaan sitten ,miten eläkeläisen elämä mamman kera sujuu. Mamman elököitymistä odotellessa tuli jatkettua työelämässä muutama vuosi ,vaikka joutilaaksi olisi voinut heittäytyä jo aikoja sitten. Tosin firmassa tuntuu olevan varsinainen eläköitymisikä 70 vuotta ,jonka jälkeen vähän hidastetaan tahtia😊

 9. Hienoja savottakuvia aina. Hyvin olet jaksanut Ponssea kuskata🤗

 10. Kuvissa näkyy erinomaisen hyväkuntoinen männikkö, joka on harvennettu erittäin hyvään malliin.
  Tuollainen kohde on jo sitä luokkaa, että siinä ei oikein energiapuun kasvatus lyö leiville, verrattuna siihen, että harvennuksen jälkeen JOKAINEN jäävä puu on laadultaan sellainen, että siitä tulevaisuudessa saa sahapuuta.
  Puut ovat myös karsiutuneet siihen malliin, että elävän latvuksen osuus olisi alkanut supistua, jolloin valtapuidenkin kasvu olisi hidastunut.
  Kohde olisi aika sopiva myös pystykarsittavaksi, ellei niiden neljänsadan rungon D 1,3 ole jo liian suuri ( yli 15 cm )

 11. Saapa nähdä mitä vaikuttaa puumarkkinoihin, jos pienpuun korjuutuki poistetaan ja korvataan kuljetustuella. Tavoitteena kai on, että taimikot hoidetaan ajallaan. Mutta eiväthän kaikki näin tee. Mikähän sitten on se hoitamattomien energiametsiköiden kohtalo?

 12. No ne jää sinne hiilinieluiksi mihinkä ne hyvin joutaakin. Tuetaan niitä jotka haluavat metsiään hoitaa ja lopetetaan tämä holhoaminen

 13. suorittava porras

  Luonto hoitaa unohtuneet taimikot paljon edullisemmin , kuin ihminen. Tosin aika se ottaa ja tili puista tulee harvemmin. Mutta kyseessä on ihan oma valinta.

 14. Mikään valinta ei ole väärä vaan jokainen tekee omaisuudellaan aivan mieltymystensä mukaan. Minulta ei koskaan ole yhtäkään jätetty hakkaamatta vaan aina on kaikki menty ohjelman mukaan . Kuvio kerrallaan niin harvennukset kuin päätehakkuutkin. Todella vähän vehtaan raivaustyössä sinällään. Se tulee lähinnä automaattina poltinpuuhuollon mukana.

 15. Jos pienpuun korjuutuki poistetaan lisää sekin osaltaan kuitupuun polttoa, tämä on ollut tärkeä tuki saada ”räseiköt” eli käytännössä hoitamattomat taimikot kuntoon.. En kyllä poistaisi sitä. Se miksi niitä ei hoideta on monimutkaisempi tarina..

 16. suorittava porras

  Kuitu palaa iloisesti paikallisessa lämpölaitoksessa. Risuniput ovat kadonneet terminaalista omistajanvaihdoksien myötä.
  Olen kyllä ennustanut kehityksen suunnan ,mutta vielä joillakin on ollut uskoa ilmaiseen taimikonhoitoon energiapuun korjuun muodossa. Nyt ei auta ,kun ottaa raivaussahat käyttöön .
  Kuvan metsässä raivuri on tehnyt tehtävänsä eikä tarvitse pähkäillä risujen kanssa.

 17. Eipä hänest kyl kovin hääppösiä nökkösiä harvennellakkaan joo.

 18. suorittava porras

  Vähän reilu tuplat motteja hehtaarilta verrattuna Jessen enskaan. Jäi vielä mukavasti ottamista toiseenkin harvennukseen. Jessellä seuraava homma onkin jo päätehakkuu , jonka tuloksilla ei paljon pullistella.

 19. Suorittavan ”ennustus” ei ihan toteutunut. Nyt kun turpeen käyttö vähenee , niin e-puun korjuu ja käyttö pyritään 2:n kertaistamaan lisäämällä tukea siihen. Nyt ei auta kuin laittaa motomiesten nipsuttimet kilkattamaan jotta ei tule kaukolämmössä oleville kylmä.

 20. Visakallo

  Heh, hälyyttävät vielä suorittavankin niihin hommiin, kun kerran kokemustakin on!

 21. Eiköhän sen ”vanhan ketun” loppuun ajetun kouran tilalle jo vaihdeta nipsutinta…

 22. Visakallo

  Ihan sopivaan saumaan myöntävät nyt sitä lisärahaa energiapuukohteille. Täytyypä laittaa taas parikymmentä hehtaaria työn alle. Meilläpäin on ollut se hyvä puoli, että motomiehet tekevät niitä mielellään ja työnjälki on ollut oikein hyvää.

 23. Jeessi: Minulta ei koskaan ole yhtäkään jätetty hakkaamatta vaan aina on kaikki menty ohjelman mukaan .
  —————————————————————–
  Kukahan se on itkenyt sitä, että ei vaan hakkuu- ja ajokoneita näy – eikä kuulu, vaikka kaupat on sovittu jo melkein kymmenestä leimikosta ja aikaraja tulee täyteen justiin!
  Mutta rahaa on tullut valtavasti joka vuosi, kymmenen hehtaarin päätehakkuustakin melkein tonni / ha.

 24. Ohjelman mukaan ne on aina menneet. Aika on aina riittänyt ja silloin ohjelmassa on pysytty. Nyt juuri viime viikkoina toteutui talvikohde kahden vuoden vartoilulla. Kesäkohde Pohjois-Satakunnassa luvattiin tänä kesänä jolloin ollaan aivan hyvin vielä ajan sisällä. Liioittelu kuuluu Jätkän apuihin kun muita avuja ei ole mutta nytkin osui kyllä niin hyvään saumaan kuusikoiden harvennuksia ettei paremmalla väliks. Ja kun osui todella loistava motoyrittäjä joka ei onnistunut tekemään minkäänlaista kolhua eikä runnottua puuta niin aika sataprosenttista onnistumista. Toivottelinkin tervetulleeksi toistekkin. Ajokonemieskin onnistui 98,5%:sti joten siitä parempaa en vaadi. Rahaa tulee ensikuun puolella aika odotetusti, harvennukselta hiukan arviota enemmän ja päätehakkuulta hiukan arviota vähemmän. Siis keskiarvo kohdallaan.

 25. suorittava porras

  En panisi kovin korkealle toiveita nipsuttimien lisääntymisen suhteen. Ammattikuskitkin on kortilla ja on viisaanta työllistää se porukka oikeissa töissä .
  Pikkuisen ihmettelen joidenkin logiikkaa ,kun pitäisi hypätä uuden koneen puikoista risuja katkomaan. Sen hankintahintaa pitäisi kuolettaa tiukkaa tahtia. Vuoroja puolittamalla ja risuja rassaamalla ei bisnes pyöri.
  Yhtiön puoleltakaan ei ole havaittavissa mitään painetta risukkosavotoihin. Huomasivat ,että sillä hommalla ei kilpeä kiilloteta.

 26. Jeessin muistista ei voi puhua samalla suulla kuin miesmuistista. Vuosi sitten oli melkoista naukumista, kun leimikot on seisseet jo yli vuoden, eikä vielä ole edes soitettu, että oltaisiin kohta tulossa.
  Myös edellisen hakkuun ajokoneen oikotiet painoivat kovin mieltä, mutta ”Niin se maailma muuttuu Jeessiseni”,
  Kiihkeämpää takinkääntäjää en ole kyllä koskaan ennen kohdannut missään, kuin nyt täällä tuon Harjanvarsimiekkosen.
  Pari – kolme vuotta sitten hän vannoi sähköauton laittavansa mitä pikimmin, tai ainakin Hybridin. Vaan mitä vielä – Ympäristönsuojelu unohtui ja maailman pahimman bensarosvon hommasi, siinä on Jeessin hybridit! Seuraava vaihe on kypsyttelyssä, eli Diesel-moottorinen henkilöauto.
  Vielä kun yhteistyössä Tollon kanssa valitsee ”Korkeapainedieselin”, niin on taas aihetta paukutella henskeleitään.

 27. Visakallo

  Olisiko syytä ottaa myös kummankin rouvat mukaan!

 28. .

 29. Kyllä asiat kieltämättä ovat joskus pitkässä vartoilussa mutta kun jopa osto pahoittelee tapahtunutta pitkää viivettä en yleensä turhia muistele. Se hakkuulla oikaisu oli aivan metsäurani alkupään tapahtumia ja konehakkuita oli minullakin vasta muutama takana. Silloin tehtiin amattitaidotta ja hölmöillä kuskeilla vielä ajokonehommia. Siihen kelpasi mikä kylän velttoilija tahansa. Mitä autoasioihin tulee on syytäkin oppia kohtaamistaan käyttökokemuksista. Ja ne eivät sähköä mairittele. Mutta kukaan ei ole nyt niin hullu että dieseliä riesoikseen hommaisi. Sen kyllä käsittää jos ei muualla niin jakajalla. Kuten Jätkäkin saattaa jopa huonolla muistillaan muistaa hommasin kyllä viimeksi bensallakin käyvän mutta ympäristöystävällisen FlexFuel auton. Sillä on muuten ajettu kovatkin pakkaset. Ei mitään ongelmaa.

 30. Palataksemme aloituskuviin ja niistä ykköseen. Metsä on mielestäni muuten virheetön, mutta ajouran reunapuu oikealla puolella ei olisi pärjännyt kesähakkuusta ilman juuriston paljastumista, koska tela on kulkenut jo varsin läheltä runkoa. Toki on totta, että sillä puulla ei ole ”takuumiestä”, onko ollutkaan? Kuitenkin siinä olisi mennyt täydestä lisävaltapuu – jopa välipuu, jos siinä olisi ollut sellainen.

 31. metsä-masa

  suorittavalta hyviä työkuvia nuortenmetsien käsittelystä. Olipa mukava ohjeistaa perikunnan nuoria metsänomistajia Metsälehden lukijapalstalle. Nuoret alkoi kysellä hiihtolomalla ollessaan mistä löytäisi kohteen jossa olisi nuorenmetsän harvennus käynnissä.

  Kysymys tuli sen verran nopeasti, etten keksinyt kuluvalle viikolle muuta kun suorittavan portaan työkuvat, seikkaperäiset neuvot ja mitä se vaatii taimikkovaiheessa tehtäväksi, hyvän työnjäljen aikaansaamiseksi konetyönä.

  Ymmärrys kuvista ja tekstistä oli auennut, mutta tulevaisuus näyttää milloin metsässä alkaa kuulua työnääniä !

 32. Toivottavasti nuoriso ei kuitenkaan tee tuon suorittavan kuvien kaltaisia monotonisia yksilajimetsiä joissa vain ei voida enää puhua edes luonnosta mitään. Virheet kostautuu tulevaisuudessa. Niin ei kannattaisi aivan opettaa nuoria.

 33. metsä-masa

  Totta kait niitä hyvän metsänhoidon suosituksia ja omiakin jo hyviksi havaittuja toimia tulee tuotua esille, kunhan päästään sulalle maalle ja on työmaakierroksen aika maastossa.

  Uusilla nuorilla metsänomistajilla on yleisesti tyrmistyttävä kuva ensiharvennuksen jäljistä hakkuun jälkeen, nyt tässä on mukava kertoa miten esim. ennakkoraivaus helpottaa motokuljettajan onnistumista luomaan se terve ja laadukasnuorimetsä !

 34. suorittava porras

  Ennakkoraivauskin on usein tarpeeton toimenpide,jos läksyt taimikonhoidosta on luettu ja sisäistetty.

 35. Sanoo hän joka kuvittelee metsän kasvavan tuosta vain puhtoiseksi yhden puulajin puintimetsäksi. Kyllä minun metsäni kasvaa aika monenlaista koska maat ovat yleisesti aika reheviä pohjiltaan ja kasvattavat kyllä puutakin ihan hyvin. Myös muuta. Tuollaisen harvennuksen jälkeenkin ryöhähdys on varmaa ja sinällään aivan suotavaakin. Noin typerän nuoltua en edes haluakkaan katsella.

 36. metsä-masa

  Nämä perikuntana metsää omistavat on tyytyväisyydellä huomanneet, että vanha PEFC sertifionti järjestelmä olisi jatkossakin riittävä turvaamaan ympäristöasioita jatkossakin.

  Lähtökohdiltaan tila sisältää kattavasti vanhoista viljelemättömistä pelloista- päätehakkuu kuvioihin, myös niitä, joista suorittava on kertonut ja kuvannut.

  Onneksi ennakkosuunnitelmat painottuu aluksi hoitorästien korjaamiseen ja, että käsiteltävät kuviot kehittyisi tasarakenteisina. Harkinnassa oli käynyt myös FSC serfivionti, mutta sen haitallisuus olisi, ettei se huomioi metsänomistajan päätäntävaltaa ja yksityisen omaisuuden suojaa.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat