Kuusen taimien kuivuminen

Keväällä istutetut kuusen taimet ovat kesän aikana kärsineet, kun sade on jäänyt vähäiseksi. Kysymys onkin, että selviääkö nämä taimet ensi vuoteen?

Kommentit (17)

 1. Todennäköisesti selviävät

 2. Metsäkupsa

  Viime kesänä myös kuivuus vastaistutettuja taimia paikkapaikoin vaivasi ,olivat kuvassa olevan taimen tapaisia.Ovat tänä kesänäkin hengissä,mutta kasvu taantunut melkoisesti eläväisempiin taimiin nähden.

 3. Olen istuttanut taimia jotka oli hentosia kuin heinä, juuret ei ollut sitoneet turvepaakkua. Onko rahananhneus taimitarhoilla taimetkin pilanneet.

 4. Eikö kevät ollut koko maassa riittävän kostea, koska saatiin ennätyksellinen tuorerehusato? Missä päin ollaan? Ilmeisesti ei ole hallanarka paikka, kun näyttäisi kuvissa vähän korkeammalta paikalta.
  Minun kuusi-istutuksilla ympäri Kainuuta havaitsin samanlaista käyristymistä Siikalatvalla en muualla. Ei ollut kuivumista, vaan hallan vioitusta käyristämällä kasvaimia eli hyvin lyhytaikainen ja vähän nollan alapuolella käynyt pakkanen. Lisäksi hallan vaikutusta suojasi vuosikasvujen alkanut puutuminen. Siksi eivät rupsahtaneet suoraksi alaspäin.
  Heinäkuun 3 ensimmäistä viikkoa olivat harvinaisen hallaisia etelä Suomea myöten.
  Nyt näkyy taas menevän kuivaksi.
  Jos 2 viikon sisällä ei tule reippaita sateita, koivut alkavat kellastua paikka paikoin.
  Vaikka viime kesä oli kuiva ja harvinaisen kuuma, koivuissa ei ollut ennenaikaista kellastumista.

 5. zzzzOlen istuttanut taimia jotka oli hentosia kuin heinä, juuret ei ollut sitoneet turvepaakkua. Onko rahananhneus taimitarhoilla taimetkin pilanneet.zzzz

  Ei niitä 1-vuotisia taimia 2-vuotisiin 3 sentin hintaeron vuoksi kannata istuttaa mihinkään.

 6. Metsä sijaitsee E-Pohjanmaalla. Keväästä riitti kosteutta, mutta kesällä ollut n. Kuukauden lähes sateeton kausi.

 7. Jos istutuksella on painanteita, niin siellä on kosteutta aina enemmän ja hallan mahdollisuus suurempi. Tuosta voi tehdä päätelmiä.
  Viime vuoden alkukesäkin oli kuiva ja yhdeltä valliselliselta taimia unohdin juuripaakkujen kastelun ja kuivuivat. Täydensin ne keskikesällä uusilla ja juurkasvun kastelluilla taimilla ja ne ovat nyt tänä kesänä kasvaneet normaalisti.

 8. kyllä tuosta pitäisi taimen selvitä oliskohan jokin muu kuin kuivuus syypää osittaiseen neulasien ruskistumiseen esim halla

 9. Kuivuus kuulostaa melko oudolta syyltä taimien ruskistumiseen. Kyllä kivennäismaassa aina kosteutta riittää jos ei olla aivan kallion päällä jossa kivennäismaakerros on ohut.

  Oletko tarkastanut taimien tyvestä maanpinnasta tai hiukan sen alta että onko tukkimiehentäi syönyt kuorta? Lievä syönti näkyy usein siten että taimi kituu ja osa neulasista ruskistuu.
  Toinen yleinen syy on että taimet ovat odottaneet suljetussa laatikossa liian kauan sulamisen jälkeen ennen istutusta. Sekin näkyy vasta myöhemmin kesällä heikkona kasvuna, neulasten ruskistumisena yms sekalaisia oireina.

 10. Kyllä se kivennäismaastakin vesi loppuu. Se tuli viime kesänä selväksi kun paikoin oli 2kk satamatta ja helteet. Nytkin sateet ovat olleet hyvin kuurottaisia ja rannikkoseuduilla alueita, joissa vettä ei ole tullut juhannuksen jälkeen yhtään. Samaan aikaan paikoin idempänä on saatu runsaastikin vettä.

 11. Kesän sateet ovat olleet täällä hyvin paikallisia. Paikoin alkaneet lehtipuut jo kellestymään. Nyt on kolmas vähä sateinen kevät ja kesä menossa. Näin siis etelä-savossa.

 12. Tuossa kuvassa maa näyttää tiiviiltä taimen ympärillä, vähentää kuivumisriskiä. Viime elokuussa meillä Etelä-Savossa istutettiin kuusentaimet pitkän poudan päätteeksi, 2 viikon päästä vähän satoi. Tänä keväänä täydennysistutin n. 100 tainta/ha kuolleiden tilalle, mutta tulee siihen siementaimiakin. Ne mitkä selvisivät ovat hyvin kasvaneet, tykkylumi taitteli muutamia.

 13. Nämä helteiset lämpimät kesät menevät hukkaan kun vesi on rajoittavana tekijänä. Kastelulla olen todennut, että hengissä pysymiseen riittää vähäkin vesimäärä, mutta maksinaaliseen kasvuun vaaditaan näin lämpimällä paljon vettä.

 14. Keväällä istutetut taimet lienevät suojattu tukkimiehentäitä vastaan tämän kesän osalta.
  Ensi kesänä suojaa niissä ei enää ole.

 15. Visakallo

  Tämän kesän olosuhteet huomioon ottaen nuo kuvien taimet ovat minun mielestäni hyväkuntoisia.

 16. Hyväkuntoisia kuten kuuset tulevassa ilmastossamme tulevat olemaan. Eli sutta ja sekundaa mutta kun ei järki riitä että maailma kuumenee ja kuivuu tuolle puulajille liikaa koko ajan. Tulemme olemaan ongelmissa parempienkin kasvatuspuulajien kanssa kuin kuusen. Ainakin paikoittain. Mutta tilauksen mukaan ja sitä saa mitä on tilannut.

 17. Kuivuuttahan tuo. Uudelleen istutusta helpompaa on käydä kastelemassa taimet.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut