Harvennushakkuut on puuston hoitamista siinä missä taimikon hoidotkin. Tästä on konemiehen hyvä valita kasvavaa, pystyssä pysyvää puustoa. Yksi kuva antaa osviittaa mitä puusto kohteella voisi olla jos hoitotyöt olisi tehty ajallaan.
Harvennushakkuut on puuston hoitamista siinä missä taimikon hoidotkin. Tästä on konemiehen hyvä valita kasvavaa, pystyssä pysyvää puustoa. Yksi kuva antaa osviittaa mitä puusto kohteella voisi olla jos hoitotyöt olisi tehty ajallaan.
Jeessin perintömetsä odottelee ensiharvennusta. Siinä yhdesä kuvassa on kohta, josta hän on hakenut juontokourallisen – pari, ”poltinpuuta”.
Viimeinen hakkuu on päätehakkuu olipa ne pystyssä tai pitkällään.
Kuviolle on tehty eh/roskapuuston poisto joskus menneisyydessä. Nyt alue (n. 5ha) on nauhoitettu ja olisi ns. toisen harvennukseen aika. Missä kuusilla on valoa riittänyt nuorena on ollut eh:n aikaan harvennettavaa. Siellä on silmämääräisellä rinnankorkeus mitalla katsottona 30cm paksuisia kuusia. Poistettava puusto tulenee olemaan yli 80% tuota riukuuntunutta kuusta. Tukkia ei pahemmin lähde. Toivottavasti on pikkutukki valikoimassa.
Maapohja on lehtomainen, mikä on taloudellisessa mielessä erittäin huono unohtaa tai paikka säästöpuskien kasvatukseen.
Tuolla pohjalla kuusen tuotos motteina ja rahallisesti pitäisi olla jotakin ihan muuta, voi vain laskea mitä on menetetty. Pinta-alaakin paljon.
On sitä joillakin varaa hukata hyvät kasvupaikat. Pohjois-ja Itä-Suomessa aktiiviset metsänomistajat pitää huolta todella heikoista metsäpohjista, mitä kullekin siunaantunut. Ja voivat vain unelmoida vastaavasta kasvupaikasta tuottaa puuta ja rahaa.
Paljonko on puuston ikä? 55-60 vuotta arvelisin.
Mikäli puusto iältään vanhempaa, niin 70-vuotiaita tuossa tilassa olevien kuusikoiden harventamista syytä miettiä.
Saadaanko harventamalla lisättyä tukkia tuossa tilassa oleviin kuusiin? Olisiko maapohjan arvokkaampi hyödyntäminen pistää aluilleen uusi kuusikko. (mitä ei toki sovi unohtaa istutuksen jälkeen)
Harventamalla kuviolle saa aikaan heinäongelman, ja uudistaminen aikanaan astetta haasteellisempi. Nyt olisi helppo homma, kun ei ole heinähelvettiä
Voisiko osalle kuviota harkita uudistamista ja parhaille osin harvennus?
Keskimmäisten kuvien tilanteessa peli ei ole vielä menetetty, laitimmaiset ei enää naurata.Hussella hyvä analyysi.
Jos tuota harventaa, niin suuri vaara on, että jätetyt puut joko kaatuvat tai kuivuvat auringon paahteeseen. Siis minun neuvo on, että riukuuntuneet alueet armotta nurin ja jos kunnollisemmsasta metsästä saa muodostettua selkeitä kuvioita, niin sen kasvattamista harventamattomana kannattanee vielä jatkaa.
Onkohan niin, että riukuuntuneillakin alueilla on osa puista kasvanut muiden päälle, jolloin noiden järeytyminen harvennuksella ei mahdottomasti nopeudu? Alle jääneet taas on juuristoltaan heikkoja, joten niistä ei harvennettuna kasvua ole luvassa. Kun kyse on mukavan kokoisesta kuviosta, kynnys sen pilkkomiseen olisi ainakin minulla kova.
Kyllä tuo kannattaa kertaalleen vielä alaharventaa. Yläharvennus ei tuohon olisi sopinutkaan enää pitkään aikaan. Se on totta ettei valtapuut mitenkään mainittavasti harvennuksesta hyödy, mutta jotain kuitenkin. Itse harveneminenhan tuossa on jo käynnissä joten aivan hyvin voi nyt poimia 50-60 mottia puuta pois. 5ha kuviolla se on jo melkein 300 mottia joten ostajakunta tämä kiinnostaa vaikka muuta ei kylkeen laittaisi.
Kyllä tämä harventaa kannattaa. Luulisin että joka kohtaan jonkinlainen kasvukelpoinen puu löytyy. Hakkuutili vaan jää reilusti laihemmaksi mitä se olisi voinut olla. Pohja on kuuselle mitä mainioin kun on vaan tilaa kasvaa. Iäksi arvioisin alle 50v. Historiaa en tiedä kuin reilu 5 vuotta mitä tuolla olen sienessä käynyt. Jos tuo hakkuu toteutuu lähiaikana niin voihan tuon kannonpäästä käydä lukemassa.
Harvennuksen kannalla minäkin olen. Mutta entäs sellainen vaihtoehto, että kylväisi apulantaa? Alle jääneet rungot ei hyödy, mutta jos puutavaralajisiirtymän myötä kokonaisia runkoja muuttuisi tukkipuiksi ja harvennuksen tuoma kasvutappio ja korjuuvauriot jäisi pois, niin voisi olla kannattava vaihtoehto.