Kommentit (25)

 1. Sama monella muullakin ostajalla, kuusitukilla on erittäin hyvä kysyntä..

 2. metsä-masa

  Myyjän on mukava käydä työmaalla, jo kuitupinosta voi huomioida selkeät erot kasoista, kuitupino on kuidun näköistä.

  Jos leimikko on hyvälatuinen ja katkonta vapaasti rungon mukaan silloin ei lyhyvillä mitoillakaan ole kovin suurta arvoa.

 3. Visakallo

  Kuusitukkia oli tehty puolenkymmentä eri laatua. Eniten oli sorvia, joka oli otettu 18 cm asti.

 4. Siistiä työtä, varmastikin hyvästä kohteesta.

 5. Miten kesti maat. Ohi klo aluetta ilmeisesti kun on nuita mutaisia puita.

 6. Kuusikuituako? Ettei olisi Havukuitua?

 7. Visakallo

  Kohde on 60-luvulla ensimmäisen kerran ojitettu suomuuttuma. Ensiharvennus tehtiin parikymmentä vuotta sitten, nyt oli toinen harvennus. Terveyslannoitus tehtiin 2006. Pakkaset tulivat korjuun kannalta kuin tilauksesta. Muutama pinon päällä oleva pölli on ollut ojan ylityksessä. Kyllä tämä kuusikuitua on. Muut kuidut ovat tien toisella puolella.

 8. Pinon sisällä on nähdäkseni pölkkyjä joissa on lahovikaa, yksi näyttää jopa männyltä?

 9. Visakallo

  Kyllä ne terveitä kuusia ovat. Muta on vähän värjäillyt pöllien päitä.

 10. Mitä sen on väliä jos muutama mänty ja kuusikuitu on sekaisin. Välillä laitetaan tarkoituksellakin.

 11. En yhtään ihmettele, vaikka Jeessi onkin saanut surkean hinnan puistansa.

 12. pihkatappi

  Ainakin Lapissa ja Etelä-Pohjanmaalla yhdistelevät pienet erät (alle 10m3) mäntykuitua kuusikuidun sekaan ja toisinpäin kuljetusteknisistä syistä. Kun kuusikosta poistettaisiin kuusien ohella jokunen mänty, menisi kuidut silloin samaan kasaan. Jos kuusikuitu on menossa vaikka Kaskisten BCMTP:lle niin sitten ei saisi olla mäntyä seassa, mutta sellutehdas ei ole niin ronkeli.

 13. On tuo jätkä pihalla, eihän tuo hintaan vaikuta. Pihkatappi juuri olennaisen edellä kertoikin.

 14. Hiomokuusi on aivan omassa hintaluokassaan ja siinä ei sallita mitään muuta seassa.
  Kyllä jämpti on niin.
  Jos kuitupuu menee sellunpaskaan, siinä saa olla lahoa, kempuraa ja muuta puuta joukossa (ei haapaa), mutta hinta onkin aivan pohjalukemissa verrattuna hiomokuuseen.

 15. Onhan tuolla hiomokuusella ja sellukuusella 40 senttiä hintaeroa / kiinto. Jätkälle tiedoksi että metsänomistajan on vaikea kasasta tietää mihinkä se kuusenkuitu loppujen lopuksi menee. Usein puuta vaihdetaan tai sitten niin kuin meillä niin sanomme minkälaatuista puu on ja sen mukaan ohjataan kuusi joko hiomoon tai selluksi. Usein mekin teemme sellukuusta mutta lähtökohtaisesti se pitää olla ”puhdasta” ja pinot ajetaan erikseen vaikkakin samalle tehtaalle.

 16. harrastelija

  Selasin vähän Kajaanissa olevan tilan hintoja/m3 kuitujen osalta. Tiloja on eri pitäjissä, joten siellä yksittäishinnat vaihtelee, mutta trendi männyn ja kuusen suhteen on samaa luokkaa.

  1996, kanto: mäntykui 100 mk, kuusikui 130 mk (meni UPM:n 4-koneelle hiokkeeksi)
  2007, kanto: mäntykui 24 €, kuusikui 28 €

  Tässä välissä UPM lopetti paperikoneet Kajaanissa.

  2011, hankinta: mäntykui 29 €, kuusikui 29 € (maininta yhdessä havukuitu)
  2016, kanto: havukuitu 19 € /m3.

  Kyllä tuo hiokekuusikuitu oli huomattavasti arvokkaampaa. UPM:n tehtaiden lopetus oli mo:ille kallis menetys!

 17. Jämsään (ja Jämsänkoskelle) on meidänkin alueelta viety hiomokuusi iät ja ajat. Se tosin on pieni kioski, viimeisin paperikone on ilmeisesti seiska. Ei sekoiteta lahoa eikä havukuitua joukkoon. Puu otetaan sisään kahden viikon sisään kaadosta sulan puun aikaan. taikka sitten puuta kastellaan / säilytetään lumen peittämänä.
  Sinne ei siis kelpaa pohjanmaan tai Harjavallan suunnan havukuitu, vaikka ilmaiseksi tarjottaisiin.
  Koirat haukkuu räksyttää, mutta karavaani jatkaa kulkuaan.

 18. Kyllähän tuota hiomokuusta tehtiin H-vallastakin vielä viimeisestä hakkuustakin. Aina sitä jonkinverran tehdään näistä minunkin hakkuista. Ei täällä sentään kaikki lahoa vielä ole.

 19. Visakallo

  En tarkemmin tiedä kuvan kuitupuiden osoitetta. Oli UPM:n savotta Etelä-Suomessa.

 20. Jeessi: ”-Kyllähän tuota hiomokuusta tehtiin H-vallastakin vielä viimeisestä hakkuustakin. Aina sitä jonkinverran tehdään näistä minunkin hakkuista. Ei täällä sentään kaikki lahoa vielä ole.”

  Jos hiomokuusesta ei ole maksettu havukuitua enempää ja seassa saa olla lahoa ja mäntyä, on koko touhu naurettavaa nyhräämistä.

 21. No eipä tietysti siinä kasassa muuta ole mutta tuosta kuvan kasasta ei nyt kyllä sanoisi sen olevan ollenkaan mitään hiomokuusikasaa. Tuo on todennäköisemmin aivan tavis-sellukuitua. Ja niissä läjissä kyllä lähtee sekana myös H-vallasta. Ja koivu ja haapa tietysti myös.

 22. Siis koivu ja haapa omana sekakasanaan, tarkennan.

 23. harrastelija

  Jätkä: $ Puu otetaan sisään kahden viikon sisään kaadosta sulan puun aikaan. taikka sitten puuta kastellaan / säilytetään lumen peittämänä. $

  Joo, muistan hankintana tehdessä, kun soitin ostomiehelle syksyisin, että joko ilman kosteus on riittävä hiokekuuselle? Joskus lokakuulla sai tehdä metsään.

  Oliko vasta 2000-luvulla, kun täällä keksittiin tuo kuitukasojen lumetus. Koko Kajaani oli sopivalla tuulella ”tuiskuna”, kun UMP lumitykeillä painoi kevättalvella pinoihin lunta suojaksi. Tällä lisättiin työtä tehtaalla kesäkaudeksi.

 24. Jeessi:”-Siis koivu ja haapa omana sekakasanaan, tarkennan.”

  Siis koivu omassa kasassaan ja haapa omassa kasassaan. Kuusen kohtalona voi olla: Kuusikuitu, havukuitu, laho kuusi, erittäin laho kuusi. Havukuituun kelpaa myös mänty, mutta sillä puutavaralajilla on männyn hinta.

 25. metsä-masa

  90:tä luvulla oli UPM:le myyty puhdas kuusileimikko pystykaupalla, josta hiomokuusi oli menossa Kajaanin tehtaalle.

  Kajaanin tehdas oli helppopaikka toimittaa hiomoa, laatuvaatimus salli kovaa lahoa viisi-ja pehmyttä kolmesenttiä ja nämä vapaalla katkonnalla.

  Kuusesta tuli vain yksipino, järeyttä oli vahvasti, koska kyseessä oli tukkiasentoon hakattu leimikko, oli keskikesä ja tehtaalla ilmeisesti hiomosta puutetta.

  Kauppakirjan ulkopuolella sovittiin, ettei tukista tulisi raakkia. Moto tietenkin pui tukit tukki taulukkoon ja ehkä rajatapauksetkin, koska tukki % oli sen verran korkea, ettei sitä tarvinnut harmitella.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat