lannoitus kuusentaimille

Kokeilen lauantaina hehtaarin alueelle lannoitusta kuuselle. Saa nähdä onko kasvu nuin hurjaa kun Aarre-lehden artikkelissa todetaan.

Kommentit (15)

 1. Juurten kasvua parantavaa liukoista ammoniumtyppeä taisi olla noissa rakeissa. Onko tuoteselosteessa kerrottu mitään muista ravinteista tms. ?

  Luulisi että jokin muu edullisempi lantakin toimisi yhtä hyvin oikein annosteltuna. (esim. pieni ”lannoitepotero” istutuskuopan viereen, jolloin väkevä lanta ei polta juuria ) . Perunapeltoon olen kuullut joskus laitetun särkiä vakoon sopivin välein ja sillä on saatu erit. hyvä perunan kasvu aikaan.

 2. Panu

  Pudottaa pottiputkeen ensin särjen ja perään taimen niin lannoitus on hoidettu luomutyyliin.

 3. Gla

  Kuulostaa siltä, että kasvu on ollut särjistä huolimatta hyvää. Onhan 20 gramman särjessä ravinteita, jotka maahan päätyy. Poistuuhan hoitokalastuksessakin järvestä ravinteita. Mutta maassa mädäntyvä särki tuskin on optimalinen kasvupaikkatekijä. Mielummin kompostoi syksyllä ja kyntää maahan keväällä.

  Tuollainen raepullo voisi olla helppo käyttää. Todennäköisesti taimi hyötyy siitä vain hetken, koska pieni määrä rakeita tuskin vähänkään isomman puun tarpeisiin riittää.

 4. Petkeles

  Kyllähän roskakaloja on joskus kylvetty perunan kanssa penkkiin.

 5. metsä-masa

  Niin oliko tässä tuotteessa tuoteselostetta, boorin mukana olo voisi olla hyödyksi, ainakin peltojen- ja laidunalueiden taimikoissa !

 6. Luulisi myös jonkin muun hitaasti liukenevan lannoitteen toimivan vastaavasti taimien kasvunlisääjänä. Paljon edullisemmaksi tulisi kuin nuo uutuuspurkkit ja niiden levityslaitteet. Bakteerit hajottaa särkikalatkin maassa ja niistä irtoaa ammoniumtyppeä joka nitrifikaatiossa muuttuu sitten nitraattitypeksi.

 7. A.Jalkanen

  Särki-istutuksessa on se riski, että metsän eläimet kulkevat istuttajan perässä ja nostelevat taimet pois päästäkseen käsiksi särkiin.

 8. En ihan särkilannoitusta ajatellut metsän istutukseen. Mutta jotain pientä tuhka-typpi-lannoitusta tai sitten leppiä kasvamaan riviväleihin typpeä keräämään ja sillai…

 9. Kaikenmoinen täsmälannoitus on mielestäni kannatettavaa terveys ja tuottomielessä, kukin laskelmoikoot mihin vaivaa ja pääomia sijoittaa.

 10. Panu

  Lannoitteen kustannus ei ole hirmuinen tässä mutta se pottiputken lisälaitteen hinta on (luokkaa 500€). Jos lannoite todetaan tehokkaaksi myös Suomessa niin eiköhän tässä jotain tuotekehitystä saada aikaan ja halvempia lisälaitteita markkinoille ja varmaan myös erilaisia lannoitteita. Kuten mainittu niin tuossahan olisi hyvä olla myös booria.

 11. Sinänsä kiinnostavaa onko taimen lannoitus ratkaisu kuusentaimilla esiintyvään alkuvaiheen juromiseen. Joskushan näyttää siltä että ensimmäiseen 2-3v ei kunnon kasvua juuri tapahdu.

  Jatkoa aiheen vierestä. Särki tai muu eläinperäinen lannoitus soveltuu hyvin esimerkiksi perunalle joka hyötyy merkittävästi fosfori lannoituksesta. Puu taasen ei ainakaan kivennäismaalla taida lisäfosforia juuri tarvita.

 12. Typpeä irtoo myös eloperäisen hajotustoiminnassa. Eipä tuota lisälaitetta viitsi ainakaan ihan pienten tarpeiden takia ostaa (599 €) . Jokin kustannustehokkaampi tapa löytyy varmasti.
  Toisaalta hyvin lannoitetut taimet kelpaa parhaiten hirvillekin ja myös varmaan kauriille jotka syö kuusen taimien latvakasvuja.

 13. 50 e maksoi käsiannostelija. Tiputtaa kerralla noin 6 raetta.
  Täydennystaimille muutamille kuvioille alan laittamaan tänään tuota lannoitetta. Lehtomaisen peltoon pistän normimätästysten väleihin muokkaamattomaan lisätoimia kilpasille. Myrkytetty on ja istutus vain parinviikon välillä. Katsotaan kuinka kilpajuoksussa käy. Laittelen vaikka ensi kesänä tietoja tänne miten vaikuttaa.

 14. -Risukkojenraivaaja-

  Saman asian sai kun porasi pullon kanteen 5mm reijän. Valvontana tussin viivat pullon kylkeen kun laatikko oli istutettu niin määrä oli viivassa. Pullon saa nauhalla kaulaan roikkuun. Ei tarvi ostaa kallista pottiputkea tai annostelijaa.
  Täsmälannoite lisää taimen juuriston kasvua ensimmäisenä kasvukautena jopa 40 prosenttia.
  Etelä-Suomessa on tänä keväänä otettu käyttöön uusi taimien täsmälannoitusmenetelmä. Kun taimi istutetaan kasvupaikalleen, sille annostellaan samalla rakeisessa muodossa olevaa lannoitetta, joka sisältää arginiinifosfaattia.

  Kasviravinne edistää taimen kasvua ja selviytymistä vahvistamalla erityisesti sen juuristoa.

  Mitä voimakkaampi juuristo taimella on, sitä paremmin se pystyy hyödyntämään maaperän ravinteita.

  ”Metsän uudistamisen jälkeen uudistusalalla ei ole enää puustoa, joten siellä on paljon vapautuvaa ravinnetta. Arginiiniaminohappo sitoo metsän ravinteet paremmin pienen taimen käyttöön”, sanoo Metsänhoitoyhdistys Uusimaan toiminnanjohtaja Timo Leirimaa.

  Näin ravinteita ei vapaudu luontoon ja metsän uusi hiilivarasto alkaa kehittyä nopeasti.

  Menetelmä on kehitetty Ruotsissa, jossa metsäntutkimuslaitos Skogforsk ja Ruotsin maataloustieteellinen yliopisto SLU ovat testanneet sitä männyn ja kuusen taimilla.

  ”Ruotsalaistutkimukset ovat selvittäneet, että taimen juuriston kasvu on ensimmäisen kasvukauden jälkeen jopa 40 prosenttia suurempi kuin ilman tällaista lannoitusta”, kertoo Leirimaa.

  Kristallirakeisuuden vuoksi lannoitetta vapautuu maaperään hitaasti, ja itse lannoitus voidaan toteuttaa hyvin pienillä määrillä, vajaalla teelusikallisella rakeita yhtä tainta kohden.

  ”Kun istutusputken leuat aukeavat, lannoiterakeet putoavat kuopan pohjalle. Sen jälkeen taimi laitetaan putkesta läpi samaan kuoppaan”, kertoo Leirimaa lannoitusmenetelmästä.

  Pottiputkeen liitettävä lannoitepullo sisältää 250 ml hitaasti liukenevia rakeita. Valmistaja ilmoittaa pullon sisällön riittävän 450 taimelle.

  ”Metsäolosuhteissa tulee kuitenkin aina ohilaukauksia, joten pitää olla tyytyväinen, jos se riittää reilulle 400 taimelle. Silloin yhdelle hehtaarille ainetta menee 4–5 pullollista.”

 15. Ed. kommentti on hyvä ve. kalliimmalle hifistely-tyyliselle rakeiden kylvämiselle. Ehkä parhaiden välineistön hankkiminen on perusteltua , jos istutushommaa on paljon ja kikut tulee sitä kautta pienemmiksi. Pottiputki rakeenkylvö- ominaisuuksilla kustansi kuitenkin n. 500 € (+ muovipuristettu kylvöannostelija) . Omatoiminen istuttelija varsinkin sujauttaa tarvittavat kasvurakeet halvemmallakin potin edellä putkeen.

Metsänhoito Metsänhoito