Lunta

Tykyn sijaan ihan tavallista lunta? Erikoistutkija närkästyi väärän termin käyttämisestä sähkökatkojen ja metsätuhojen uutisoinnissa
Luken erikoistutkijan Risto Jalkasen mukaan Itä-Suomen ongelmien taustalla ovat runsaat lumisateet, ei tykkylumi. Tykky on erilainen ilmiönä. 🙂

Kommentit (4)

  1. Gla

    Jep, etelässäkin on harvinaisen paljon lunta oksilla. Maisema on upea, vaikka kevytkin pakkaslumi paikoin oksia ja latvuksia jo painaa.

  2. Tykkyhän on vesihöyryn/ kosteuden jäätyminen puidenoksille. Lumi oksilla taas on lähes sama asia. Kummmassakin taitaa olla kuitenkin pääelementtinä veden jäätyminen.

  3. Tykkylumi ei keräänny pelkästään satamalla, kuten maassa oleva lumihanki, vaan ennen kaikkea se syntyy kostean pakkasilman härmistyessä puihin kiinni.

  4. Eilen oli vähän tuulisempaa ja puhalteli kevyen pakkaslumen pois isompien puiden latvoista. Pienemissä taimikoissa lunta on paljon, mutta taimet jäässä ja kestävät kyllä tämän lumen painon ja lisääkin. Eiköhän jo maaliskuussa aurinko sulattele puista lumet, vaikka olisi muutaman asteen pakkasen puolella, jos ei tule suvikelejä.

Luonto Luonto

Keskustelut