Maastopalo

Pääkuvassa salaman tie männyssä. Palo liikkui aika sattumanvararaisesti tyynessä metsässä. Palokunta jätti sammuitusveettä jälkivartijoille pressusta muodostettuun altaaseen. Pari klertaa tarvittiin.

Kommentit (5)

 1. Tuossa salaman iskemässä on usein lievästi koko viirun matkalta runko halkeamalla. Nätisti on palanut. Syksyllä voisi ehkä panna hakkuun, jossa jätetään eloon jääneitä puita mielellään riittävästi.
  Nuo kaikki männyt eivät toki ole kuolemassa.

 2. metsä-masa

  Paloalueen puiden taloudellinen arvo romahtaa, koska noki seuraa sellun ja tukin pintojen mukana hakkurin kautta sellutehtaille.

  Noki puuta ei käytännössä saa kauppa selluteollisuuteen, menetys on suuri koska ainut sen käyttötarkoitus on lämpölaitoksen raaka-aineena.

  Täysarvo metsävakuutuksella kannattaa varautua luonnon tuhoihin, myös palovahinkoihin !

 3. Sahalla ja sellutehtaalla hakkuriin syötetään kuoretonta puuta.

 4. metsä-masa

  Varovaisuus paloalueiden puiden vastaan otossa on mennyt siihen, ettei niille saa kauppaa, jos tiedetään niiden olleen nokipuita.

  Perusteluna siinä on noen aiheuttama selluerän pilalle meno. Kuorinta ei aina onnistu saamaan kaikkea nokea pois esin koron pohjat ym. epämuodostumat.

 5. Jos tukit ovat hyvälaatuisia kannattaa tarjota niitä pienemmälle sahalle, joka iskee sahauspinnat polttohakkeeksi. Meilläkin on lähellä saha, joka on ns keskisuuri ja on värkännyt kuivaamonsa hakkeella lämpiäväksi ja sen lisäksi lämmittää kaukolämmitysverkkoa, jossa on kohtuullinen taajama rivi – ja kerrostaloineen, pankia ja kauppaa, virastotaloa, vanhainkotia, ravintolaa ja terveyskeskusta.
  Pelkät sahauspinnat ja kuoret eivät riitä, vaan lisäksi ihan oikeaa energiapuuta palaa kohtuullisesti.
  Mutta tietenkin tukkien pitää olla laadukkaita.

Luonto Luonto